Zmrtvýchvstání ztroskotaného Titanicu: Vrak odhaluje tajemství

Zmrtvýchvstání ztroskotaného Titanicu: Vrak odhaluje tajemství
Sdílej
 
Virtuální 3D model vraku Titanicu vrhá na námořní katastrofu nové světlo. Nejslavnější potopená loď vstává z mrtvých a její digitální dvojče odhaluje tajemství.

Takhle jste Titanic ještě neviděli! Legendární parník, potopený na dně Atlantiku, vstal z mrtvých v úžasném 3D modelu vytvořeném ze 715 000 fotografií. Digitální rekonstrukce pomůže vědcům lépe pochopit starou námořní katastrofu.

Loď Titanic se potopila v roce 1912 a vrak byl objeven až v roce 1985. Od té doby se k němu přiblížila jen hrstka vyvolených. Pořízené snímky však dosud o vraku neposkytovaly kompletní obrázek. To se mění až teď 111 let po tragédii.

Miniponorky u potopeného vraku

Digitální model lodi Titanic vytvořily dvě dálkově řízené miniponorky pojmenované Romeo a Julie (podle postav divadelní hry Williama Shakespeara). Zhruba za 200 hodin pořídily kompletní sadu fotografií potopeného vraku a videozáznam ve 4K rozlišení. Obrazový materiál následně poskládal speciální počítačový program do trojrozměrného modelu, který mapuje ztroskotanou loď s přesností na milimetry.

Digitální rekonstrukce Titaniku

Digitální rekonstrukce Titanicu vytvořená technologií hlubokomořského mapování je natolik podrobná, že odhaluje dokonce spojovací nýty na kovovém plášti lodi. Zároveň zobrazuje vrak v celém rozsahu.

Nahlédnout tak můžeme například do otvoru v přední části lodi, pod nímž stávalo slavné Velké schodiště, nejznámější prvek z výbavy Titaniku. Chodili po něm bohatí cestující z první třídy do společenských sálů lodi. Jeho přibližnou podobu lze vidět třeba ve filmu Titanic od Jamese Camerona z roku 1997.

Jak se potopil Titanic a vznikl digitální sken jeho vraku •  Atlantic Productions/Magellan

Rozlomený na dvě části

Digitální mapa zachycuje také pás trosek, ve kterém se rozptýlilo některé vybavení z lodi, od parních kotlů až po neotevřené lahve šampaňského. Vidět jsou i osobní věci pasažérů – boty, hodinky nebo šperky. Na modelu je znát, že Titanic dosedl na dno oceánu již rozlomený na dvě části. Zachovalejší příď lodi je od mnohem zdevastovanější zádi vzdálena asi 800 metrů.

Titanic zmrazen v čase

Digitální mapu Titanicu vytvořila společnost Magellan. Mohla by pomoci zpřesnit dosavadní poznatky o tragédii. Zejména srážce lodi s ledovcem dosud odborníci plně nerozumějí. Čas na pochopení slavné námořní katastrofy se krátí, protože vrak se ve slané vodě rozkládá. Od roku 1985 se mu už zhroutil stěžeň s pozorovatelnou, ze které hlídka v tragickou noc zoufale křičela: „Před námi je ledovec!“ Digitální mapa vrak doslova zmrazila v čase a na rozdíl od skutečného Titanicu jej bude možné zkoumat po celé generace.

Jak ztroskotal Titanic?

Zkáza hned při první plavbě

Zaoceánská loď Titanic ztroskotala během své první plavby z anglického města Southampton do amerického New Yorku. K nehodě došlo 14. dubna 1912 dvacet minut před půlnocí, když se parník srazil s ledovcem. Po necelých třech hodinách klesl ke dnu. Zahynulo přes 1 517 cestujících a členů posádky, zachránilo se pouze 711 osob.

Titanic by ve své době největší parník světa, na délku měřil 259,83 metru. Dnes jeho vrak leží 3,8 kilometru pod hladinou Atlantického oceánu, přibližně 700 kilometrů východně od nejbližší severoamerické pevniny.

Potopení Titaniku: Drama před 100 lety

Potopení Titaniku: Drama před 100 lety

Číňané staví dvě repliky Titaniku

Číňané staví dvě repliky Titaniku

Větší než Titanic: Jak královna moří Normandie utonula

Větší než Titanic: Jak královna moří Normandie utonula

 

Články odjinud