Letadlová loď USS Gerald R. Ford: Chlouba amerického námořnictva

Letadlová loď USS Gerald R. Ford: Chlouba amerického námořnictva
Sdílej
 
Největší vojenská loď, která kdy byla zkonstruována, budí úžas po celém světě. Letadlová loď USS Gerald R. Ford je chloubou amerického námořnictva. 💪 Prohlédni si ji pěkně zblízka!

Letadlové lodě představují jeden z nejdůležitějších prvků moderního námořnictva. Umožňují flotilám uskutečňovat bojové operace ve vzdálenosti až několika tisíc kilometrů od místa, kde se plovoucí základna právě nachází.

Aktuálně nejnovější a zároveň největší letadlovou lodí amerického námořnictva je USS (zkratka pro United States Ship – loď Spojených států) Gerald R. Ford. Ta nedávno vyrazila na svou první plnohodnotnou operaci v Evropě. Nahradila vyřazenou letadlovou loď USS Enterprise třídy Nimitz, která sloužila mezi lety 1961 a 2012 a na níž se mimo jiné natáčely záběry pro kultovní film Top Gun.

Gerald R. Ford: Prezident námořník

Nová letadlová loď je pojmenována po 38. americkém prezidentu Geraldu Rudolphu Fordovi. Ten působil v úřadu v letech 1974 až 1977.

Prezident Ford nebyl vybrán náhodou, po japonském útoku na přístav Pearl Harbor se totiž jako dobrovolník přihlásil do námořnictva a do prosince roku 1944 sloužil jako pomocný navigátor a střelec z protiletadlové baterie na letadlové lodi USS Monterey. Získal mimo jiné medaili za svůj podíl na osvobození Filipín. Do civilu byl propuštěn se ctí rok po konci 2. světové války.

Mustr pro další letadlové lodi

Stavba lodi USS Gerald R. Ford započala již v roce 2009, na vodu byla spuštěna v roce 2013 a do aktivní služby byla loďaři z doku v Newportu v americkém státě Virginie (na stavbě se jich podílelo asi 19 000) předána 31. května 2017.

Jde o v pořadí 78. letadlovou loď amerického námořnictva a zároveň první loď třídy Ford. To znamená, že veškeré další letadlové lodě, které v příštích letech vzniknou, budou té současné velmi podobné, byť například s modernějšími zbraňovými systémy.

Jen jedno „tankování“

Pohon plovoucí základny je zajištěn dvojicí jaderných reaktorů od americké firmy Bechtel, která v minulosti v USA stavěla i provozovala jaderné elektrárny. Palivem je vysoce obohacený uran (podíl izotopu U-235 činí 93,5 %), který by měl vystačit na přibližně 25 let provozu.

Následně proběhne jediné doplnění paliva za celou dobu životního cyklu lodi a po 50 letech bude USS Gerald R. Ford vyřazena a sešrotována. Případně se z ní může stát například letecké muzeum, kterých po Spojených státech amerických v současnosti najdeme pět, to nejznámější na lodi USS Intrepid v srdci New Yorku.

Díra do rozpočtu 🕳️

Přestože lze novou letadlovou loď popsat mnoha superlativy od největší po nejmodernější, jedno z nich si stavitelé za rámeček rozhodně nedají. Původně odhadovaný rozpočet 5 miliard amerických dolarů (110 miliard Kč) se zdaleka nepodařilo dodržet a konečný účet činil astronomických 286 miliard Kč.

Stavba obřího válečného kolosu budí i vášně mezi environmentálními nebo mírovými hnutími. V říjnu loňského roku svůj protest uspořádali například obyvatelé kanadského Halifaxu, který v rámci spolupráce mezi státy NATO loď navštívila. 👉 Jak vidí letadlovou loď USS Gerald R. Ford piloti stíhaček?

Jak vidí letadlovou loď USS Gerald R. Ford piloti stíhaček •  US Navy

Magnetický prak

Mimořádně zajímavý je nový systém podpory startů letadel zvaný EMALS. Ten nahrazuje tradiční katapulty poháněné parními turbínami. Moderní letadla jako F-35 nebo F/A-18 tak dostávají dodatečné „popostrčení“ na krátké dráze pomocí principu elektromagnetické indukce, kterou dobře znáte z japonských vlaků MagLev nebo „vystřelovacích“ horských drah.

Vylepšený systém je spolehlivější, o 25 % rychlejší, ke svému provozu vyžaduje jen tři čtvrtiny původního personálu a zároveň podle měření klade menší nápor na trupy letadel. 👉 Jak vypadá úderná skupina amerického námořnictva?

Úderná bojová skupina amerického námořnictva •  US Navy

Hvězdné války na vodě

K případné obraně loď využívá celou řadu zařízení včetně laserových protiletadlových zbraní schopných sestřelit letadla či blížící se rakety na velkou vzdálenost. Na palubě najdeme také operační středisko určené pro ovládání bezpilotních dronů, které z lodě mohou startovat.

Letadlová loď USS Gerald R. Ford je důkazem toho, že zatímco popkultuře vévodí Star Wars, pozoruhodné kusy moderní techniky najdeme ve skutečnosti ve světových oceánech a mořích. Loď nedávno opustila norský záliv Oslofjord a míří na misi za severní polární kruh. 🚢

Budoucnost letadlových lodí třídy Ford:

USS John F. Kennedy

Amerika má v příštích desetiletích v plánu postavit až 10 nových letadlových lodí třídy Ford. Ta v pořadí druhá se jmenuje USS John F. Kennedy a na moře byla spuštěna v roce 2019. Nyní probíhají dokončovací práce a předání do rukou vojáků se plánuje v roce 2025. Půjde již o třetí armádní plavidlo pojmenované po některém členovi rodinného politického klanu Kennedyových.

Loni začala také stavba nové verze lodi USS Enterprise a své jméno má i zatím poslední čtvrtá loď třídy Ford. Ponese název USS Doris Miller. Hrdinský příběh černošského kuchaře, který bez předchozích znalostí práce s protileteckou baterií bránil Pearl Harbor, znají všichni fanoušci stejnojmenného filmu. Půjde o historicky vůbec první letadlovou loď pojmenovanou po Afroameričanovi.

Letadlová loď Labe (Elbe):

Lepší než Masaryk?

Československo sice bylo zemí bez přístupu k moři, přesto jsme v minulosti měli válečné loďstvo. Mezi první a druhou světovou válkou na Labi a Dunaji hlídkovaly strážní či dělové čluny nebo minonosky, největší lodí flotily byla hlídková loď President Masaryk vyzbrojená čtyřmi děly ráže 66 mm.

Zajímavý je i příběh letadlové lodi Elbe (německý výraz pro Labe), kterou v roce 1942 začalo stavět nacistické Německo. Šlo o přestavbu vyhlídkového parníku na loď schopnou nést 12 bombardérů Ju-87 (Stuka) a 12 stíhaček Bf-109 (Messerschmitt). Letadlová loď Labe však nikdy nebyla dokončena a místo toho na konci války sloužila jako plovoucí kasárna. Poté ji ukořistila britská armáda a v roce 1976 byla sešrotována.

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Největší letadlové lodě světa: Základny na moři

Lasery útočí! Na lodích a buginách

Lasery útočí! Na lodích a buginách

Zbraň jako ze Star Wars: Dračí oheň sežehne drony a rakety

Zbraň jako ze Star Wars: Dračí oheň sežehne drony a rakety

 

Články odjinud