5 vojenských technologií blízké budoucnosti

5 vojenských technologií blízké budoucnosti
Sdílej
 
Světové mocnosti investují každý rok neuvěřitelné množství prostředků do zbrojení a udržování armád. Zároveň investují i do výzkumů, které přinášejí nové technologie, které ještě před pár lety vypadaly jako sci-fi.

Letadlové lodě nové generace

Moderní letadlová loď USS Gerald R. Ford •  US NAVY

"Letadlovka" je v podstatě taková mobilní vojenská základna (měli jsme i její vystřihovánku!). Provoz takové lodi je extrémně drahý a proto jsou obvykle vysílány skutečně jen tam, kde je to potřeba (přečtěte si třeba o USS Indianapolis). USS Gerald R. Ford je jedním z prvních představitelů nové generace těchto obřích plovoucích letišť. Je vybavena hned několika vychytávkami, díky kterým se snížil počet personálu, který je třeba k provozu lodi. Asi nejdůležitější je nový typ katapultu - elektromagnetický. Dosud byla letadla na palubě lodi zrychlována na vzletovou rychlost pomocí parního katapultu. Elektromagnetický katapult naproti tomu nevyžaduje tolik prostoru a na rozdíl od parního lze přesně regulovat, jakou silou letadlo "vystřelí".

Elektromagnetické dělo

Dělo urychlující projektil elektromagnety •  US Navy

Když už jsme u těch elektromagnetických katapultů, tak stejný princip bude fungovat i u kanonů. Náboj v hlavni bude urychlen pomocí elektromagnetů. Tato technologie už se ve velkém zkouší a má skutečně mnoho výhod. Projektily budou levnější, skladnější i bezpečnější, protože nebudou obsahovat žádný střelný prach. Zároveň budou schopny dosahovat vyšších rychlostí a tím pádem i průbojnosti, než dnešní náboje s prachovou náplní. Elektromagnetická děla však mají jeden problém. Potřebují naráz obrovské množství elektrické energie. U letadlových lodí s nukleárním pohonem to takový problém není, ale u tanku nebo dokonce pušky je to zatím nepřekonatelná komplikace.

Helikoptéry s lasery

Laser se v armádě (a nejen v ní) používá už poměrně dlouho. Ne však jako zbraň, ale jak značkovač cílů pro ostatní. Na cíl se jednoduše posvítí laserovým paprskem, podle kterého se raketa navede přesně na místo, kam světlo laseru dopadá. Když se trošku přidá na síle, dokáže takový paprsek propálit třeba papír nebo dřevo. No a když se přidá opravdu hodně, tak umí třeba zničit tank. Americká armáda už testuje laserový kanon namontovaný na vrtulníku AH-64 Apache (jednu z jeho verzí jste si mohli vystřihnout v ábíčku). Má to obrovské výhody především v přesnosti, díky které bude možné ze vzdálenosti několika kilometrů třeba zničit pistoli, kterou drží nepřítel v ruce. Lasery jsou tiché a ve srovnání s konvenčními kanony i velice levné. Jeden výstřel údajně vyjde na zhruba jeden dolar, což je necelých 22 korun.

Robomedici

Tak jsem vám ho přinesl, kapitáne! Aneb záchrana zraněných vojáků z bitevního pole pomocí robota •  US Army

Když se stane, že vojáka někdo postřelí a nemůže se hýbat, někdo ho musí odnést. To je nevděčný úkol, protože ten, kdo pro zraněného jde riskuje vlastní život. Řešením je poslat robota, který odtáhne zraněného do bezpečí. Takový robot vypadá podobně, jako ten, který slouží pyrotechnikům. Akorát místo citlivého ramena, které umí přeštípnout tenký drátek má silnou ruku, kterou táhne zraněného. I tato novinka se již zkouší a bude mít i jiné úkoly, než zachraňovat životy. Bude umět třeba dopravit na bojiště munici nebo zásoby.

Superhelmy

Vypadá jako z videohry HALO, ale je to voják s moderní přilbou! •  Revision Military

Dnešní helmy dokážou dobře ochránit hlavu na bojišti. Ale to je asi tak všechno. Ty, které teprve přijdou budou vypadat spíše jako helma na motorku. Zakryjí celou hlavu a oči bude chránit odolné sklo s průhledovým displejem. Voják si na něj promítne třeba mapu s polohou všech spolubojovníků. Helma zároveň bude chránit sluch, což ty dnešní neumí. V případě výbuchu včas "zacpe" svému nositeli uši. To vše samozřejmě při extrémně nízké hmotnosti.

Přečtěte si také:
Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

Pes v armádě: Jaké jsou nejmodernější technologie pro válečné psy?

5 vychytávek moderních tanků

5 vychytávek moderních tanků

Dron ze zkumavky: Budeme pěstovat bojové letouny?

Dron ze zkumavky: Budeme pěstovat bojové letouny?

Záhada přírody: Vidí štír ocáskem?

Záhada přírody: Vidí štír ocáskem?

 

Články odjinud