ABC 4/2017: Vystřihovánky vojenského veteránu Fiat Terni Tripoli a Opalie z Komplexu Robinson

ABC 4/2017: Vystřihovánky vojenského veteránu Fiat Terni Tripoli a Opalie z Komplexu Robinson
Sdílej
 
V ABC 4/2017 najdete vystřihovánky vojenského veteránu Fiat Terni Tripoli a další vesmírnou loď z komplexu Robinson s názvem Opalia. Poídvejte se na návody na slepení.

FIAT TERNI TRIPOLI •  ABC

Vojenská technika

Fiat Terni Tripoli

Fiat Terni Tripoli byl obrněný vůz používáný v koloniálních oblastech v meziválečném období. Začal se vyrábět v Itálii v roce 1918, vzniklo pouze 18 kusů. Vůz zvládal rychlost až 60 km/hod a vážil 1,4 tuny. Na hmotnosti měla velký podíl konstrukce karoserie z šestimilimetrového ocelového plechu. Posádku tvořili čtyři muži.

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE  

1. Díly narýhujte podle rysek. Ryska s černým trojúhelníčkem značí rýhu na líci a ohyb směrem k rubu, u rysky s bílým trojúhelníčkem je to naopak. Červené úhlopříčky značí vystřižení plochy.

2. Budete potřebovat párátka o průměru 2 mm a karton o síle 0,5 mm, karton o síle 1 mm a drátek .

FIAT TERNI TRIPOLI •  ABC

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Stavbu začněte z čela. Díl 1 doplňte zepředu dílem 2 a se dvěma díly 3. Na podvozek 4 přilepte díl 5, který znázorňuje motor a tímto celkem zespodu uzavřete díly 1 a 2. Díl 6 z rubu zabarvěte zelenou, popřípadě černou barvou a přilepte na bíle vyznačené místo na dílu 1. 2. Pokračujte střední částí s věží. Slepte díl 7, zespodu ho uzavřete dílem 8 a z boků nalepte dveře 9a, 9b. Díly 10, 12 podlepte kartonem o síle 1 mm, slepte je ruby k sobě a celek oblepte dílem 13. Na díl 10 přilepte díl 11, do otvoru v celku vsuňte osičku O1 tak, aby kousek vystupoval nad díl 11 a v těchto místech osičku upevněte zakápnutím lepidlem. Celek zkompletujte s předešlým celkem z dílů 7, 8, a 9.

3. Věž můžete vytvořit otočnou a odnímací nebo nehybnou. U nehybné varianty přilepte díl 14 přímo na díl 12. U otočné varianty přilepte na díl 15 díl 11 a celek směrem dovnitř přilepte k dílu 14. Díl 16a přilepte na 16 a uzavřete věž. K věži přilepte kulomet 17, který můžete doplnit kouskem drátku o délce cca 2 mm.

FIAT TERNI TRIPOLI •  ABC

 

4. Karoserii dokončetee zadní částí. Na levý bok 19 přilepte díl 20 a spojte s dílem 18. To samé udělejte z druhé strany, díl 22 nalepte na díl 21 a přilepte k dílu 18. Celek zespodu uzavřete dílem 23, k němuž přilepte díl 24, který vycentrujete vsunutím osy O2. Dílem 25 olemujte vyznačená místa na dílech 18, 19 a 21.

5. Na podvozku zbývá dokončit přední nápravu. Tato část je náročná kvůli křehkosti zapříčiněnou otvory pro osu. Zpracovaný díl 26 vlepte na vyznačená místa dílů 4 a 1, pohlídejte si průchod osy O3 otvory. Nyní doporučujeme vsunout osu O3 a nasunout na ni ze stran díly 27a, 27b natřené ze strany přilepení k dílu 1 lepidlem. Fiat doplňte dílem 28 a je připraven pro osazení koly.

6. Přední kola vytvořte oblepením čtyř bočnic 30 dvěma díly 29, rezerva vznikne oblepením čtyř bočnic 31 dvěma díly 29 a zadní kola oblepením z jedné strany dvou bočnic 31 a z druhé strany dvou bočnic 32 čtyřmi díly 29. Přední kola můžete nasunout na osu O3. Rezervní kola slepte k sobě a celek nalepte na díl 18. Zbývají čtyři kola zadní nápravy. Na dvě kola přilepte na bočnice 32 dva díly 33. Pozor na průchod osy otvory. Z druhé strany přilepte zbývající dvojici kol. Celky kol nasuňte na osu O2.


FIAT TERNI TRIPOLI

1 : 40

NÁROČNOST: 3

 

Komplex Robinson: Opalia •  ABC

Komplex Robinson

Opalia

V soustavě s bleděmodrým "sluncem" došlo k proměně obydlených planet v ohnivý opar. Civilizace byla vymazána. Kapitán vnitroplanetární linky R7 zamířil na vnější koridor soustavy v naději, že se mu podaří spojit i s dalšími přeživšími. Na orbitu posledního známého světa vnějšího koridoru byl zformován komplex ROBINSON. Záď komplexu tvoří vlajková loď Opalia 086 velvyslance stejnojmenného systému planet u modrého slunce. Po zničení své domoviny se stala Opalia sídlem prozatímní vlády celého komplexu a spojovacím článkem zadních částí lodí 5 a 6. Krom toho je domovem pro dalších 172 lidí.

 

Komplex Robinson: Opalia •  ABC

 

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Jednotlivé díly vystřihněte. Hrany, jež budete tupým nožem rýhovat z líce tisku, jsou zakresleny čárkovanou čarou (- - -), papír ohněte lícem od sebe. Hrany, které budete rýhovat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovanou čarou (-.-.-), papír ohněte lícem k sobě.

2. Díly lepte pomocí chlopní. Umístění dílů je vyznačeno v místě přilepení shodným číslem.

3. Pro sestavení komplexu jsou potřeba tři kusy tenkostěnného plíšku (plátku) z magnetického kovu.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vystřihněte, narýhujte a slepte plášť z dílů 1, 2 s vloženým tenkým plátkem magnetického kovu na rubu a dílu 3 se dvěma vloženými tenkými plátky magnetického kovu na rubu.

2. Na díl 2 nalepte na levou stranu nosník 4 s křídlem 5 a křidélky 6, 7. Dále na díl 2 nalepte na pravou stranu nosník 8 s křídlem 9 a křidélky 10, 11.

3. Slepte vrak modulu z křižníku Neucomu z dílů kabiny 12 a trupu s křídly 13 s vloženým tenkým plátkem magnetického kovu na rubu.

 

Komplex Robinson: Opalia •  ABC

Z Komplexu Robinson již vyšlo

REA Liner 3/2016

Orca 8/2016

Beam Catcher 11/2016

Ion Rafinerie 15/2016

Next Liner 19/2016

Solar Explorer 24/2016

 

Papírová historie: Tatrovky na Dakaru

Papírová historie: Tatrovky na Dakaru

Papírová historie: Prozkoumali jsme legendární kolejiště

Papírová historie: Prozkoumali jsme legendární kolejiště

Papírový svět: Unikátní modely hradů na Smíchově

Papírový svět: Unikátní modely hradů na Smíchově

Papírový svět: Království mašinek a modelů zdarma

Papírový svět: Království mašinek a modelů zdarma