Vystřihovánky v ABC 19: Kolový nakladač + komplex Robinson

Vystřihovánky v ABC 19: Kolový nakladač + komplex Robinson
Sdílej
 
V novém ABC najdete vystřihovánku kolového nakladače ze série Stavební stroje a pokračování papírového modelu vesmírného komplexu Robinson.

Stavební stroje

Kolový nakladač

Ze sady si můžete slepit deset modelů, dají se naložit na tahač s návěsem. Kolový nakladač slouží k nakládání a převážení stavebního materiálu na kratší vzdálenosti. Díky vybavení nakládací lžící může být použit i pro pozemní stavební práce. Kolové nakladače se vyrábí v různých velikostech a jejich váha se pohybuje od 2 do 200 tun.

Tyto stavební stroje se objevily v 50. letech minulého století a prošly mnohým zdokonalením.Většinou jsou vybavené naftovými motory a hydraulickou mechanikou. Moderní kolové nakladače mají i špičkově zařízené kabiny pro řidiče. Od výškově nastavitelných volantů a sedaček, až po digitální display přístrojů a ovládací joysticky. Mají také zabudovanou váhu nákladu, která automaticky hlídá váhu a náklon lžíce, aby nedošlo k převážení a k havárii stroje. Předlohou pro model je kolový nakladač HYUNDAY HL 760.

Kolový nakladač •  ABC

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Všechny části předem narýhněte. Hrany označené červenou šipkou budete ohýbat směrem k sobě.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Nejdříve slepte kola. Přední z dílů 12 (2x) a 13 (2x), zadní z dílů 12 (2x) a 14 (2x). Kola nechte zatížená dobře proschnout, aby se později nezkroutila.

2. Pokračujte trupem 1. Pak slepte motor 2 a nalepte ho shora na díl 1. Sestavte kabinu 3 a nejdříve ji bez lepení přiložte na díl 1. Bude přečnívat o 2 milimetry! Pak ji teprve přilepte ji k dílům 1 a 2.

3. Slepte otočný mechanizmus 4 a nalepte ho zepředu na díl 1. Systém uchycení hydraulik 5 nalepte zepředu na díl 4. Osu předních kol 6 nalepte zespodu na díl 5.

4. Slepte hydrauliky zvedání lžíce 7, 8, 9 a nalepte je na vyznačené plochy na dílu 5. Z dílů 10 a 11 slepte lžíci nakladače – díl 10 se slepí, díl 11 se pak vlepí do dílu 10.

5. Na díly 1 a 6 nalepte proschlá kola. Výfuk 15 nalepte shora na díl 2.

6. Součástí vystřihovánky je i kontejner. Slepíte ho z dílů 16 a 17.

 

KOLOVÝ NAKLADAČ

1 : 72

 

Komplex Robinson •  ABC

Komplex Robinson

Next Liner

V soustavě s bleděmodrým „sluncem“ došlo k proměně obydlených planet v ohnivý opar. Civilizace byla vymazána. Kapitán vnitroplanetární linky R7 zamířil na vnější koridor soustavy v naději, že se mu podaří spojit i s dalšími přeživšími. Na orbitu posledního známého světa vnějšího koridoru byl zformován komplex ROBINSON. Jeho součástí je i dálková linka Next Liner.

Silný motor lodi má potřebný tah, aby v tandemu s druhou lodí rozhýbal masu celého komplexu a dostal přeživší do bezpečí. Next Liner sloužila původně jako transportní a výletní linka pro vzdálenější světy našeho systému. Nyní je dokem svých dvou modulů a domovem dalších 273 lidí. Na další části komplexu se můžete těšit v příštích ábíčkách.

Komplex Robinson •  ABC

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Jednotlivé díly vystřihněte. Hrany, jež budete tupým nožem rýhovat z líce tisku, jsou zakresleny čárkovanou čarou (- - -), papír ohněte lícem od sebe. Hrany, které budete rýhovat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovanou čarou (-.-.-), papír ohněte lícem k sobě.

2. Díly lepte pomocí chlopní. Umístění dílů je vyznačeno v místě přilepení shodným číslem.

3. Pro sestavení komplexu jsou potřeba čtyři kusy feritových nebo neodymových magnetů a dva kusy tenkostěnného plíšku (plátku) z magnetického kovu.

 

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vystřihněte, narýhujte a slepte hlavní trup ze špice 1, pláště 2 a pozičních křidélek 7, 8. Na horní část trupu nalepte vzpěru 3 s gondolou 4, s vloženým magnetem na rubu, uzavřenou víkem 5, také s vloženým magnetem na rubu. Na gondolu 4 nalepte spojovací sokl 6 s vloženým magnetem na rubu.

2. Slepte dokovací křídlo z obvodových lišt 9, 10, 11, 12 a dvou plášťů 13, 14. Mezi pláště vložte magnet zhruba do míst kulatého přistávacího portu. Dbejte, aby celková výška magnetu nepřesáhla šířku slepeného křídla. Křídlo přilepte k trupu 2 a doplňte ho vzpěrami 20, 21, 22, 23 nalepené do příslušných míst.

3. Uzavřete hlavní trup lodi dílem 15 zakončeným motorem 16 s nosníkem 17. K hlavní lodi slepte dva výletní moduly z dílů 18 (2x) a kokpitu 19 (2x) s vloženými tenkými plátky magnetického kovu.

Vystřihovánky najdete v ABC 19

Více vystřihovánek najdete tady

Stavební stroje: Silniční válec

Stavební stroje: Silniční válec

Komplex Robinson 3: Beam Catcher

Komplex Robinson 3: Beam Catcher