Přesně před 100 lety a jedním dnem se potopil nepotopitelný Titanic. Sabotáž?

Přesně před 100 lety a jedním dnem se potopil nepotopitelný Titanic. Sabotáž?
Sdílej
 
Podle oficiální vyšetřovací verze mělo k jedné z největších námořních katastrof v dějinách dojít kvůli lidské nedbalosti a zvláště nešťastné srážce s ledovcem. Některé okolností ale mohou svědčit o zlém úmyslu.

 

Příď Titaniku rozráží vlny Lamanšského průlivu. Zatímco cestující si svůj první den na palubě užívají, baví se, prohlížejí si moře nebo loď, část posádky je ve službě. Jeden z jejích 855 členů, námořník George Symons, zjišťuje znepokojivou věc: V hlídkovém koši  lodi chybí dalekohledy. Bez nich ale hlídky na moři nespatří včas nebezpečné překážky!

I když Symons tento nedostatek hned oznámil druhému lodnímu důstojníku Lightollerovi, a ten svému nadřízenému Murdochovi, nikdo chybějící dalekohledy neřešil. Lightoller jen suše sdělil členu hlídky, že: „Dalekohledy zatím nejsou.“ 

Větší než Titanic: Jak královna moří Normandie utonula

Větší než Titanic: Jak královna moří Normandie utonula

Zmatek nebo úmysl?

S tím Symons odešel ke svým kolegům, kde jeho oznámení vyvolalo právem poprask. Dalekohledy hlídkám do „vraního koše“ nikdo nedodal až do osudné chvíle kdy krátce před půlnocí ze 14. na 15. dubna 1912 zřejmě Titanic narazil na ledovec. Proč se nikdo z velení parníku nezabýval tímto nebezpečným nedostatkem?

Podle pozdějšího vyšetřování mělo jít o zmatek způsobený propuštěným druhým důstojníkem Davidem Blairem. Blair měl dalekohledy zamknout ve své kabině (podle jiné verze ve skřínce strážního koše), o čemž zapomněl informovat svého nástupce na Titaniku  Lightollera.

 

 

Že by všechno začalo špatnou výrobou v Irsku? •  Wikipedia

 

 

Podivné chování kapitána

Podle příznivců konspiračních teorií je však zvláštní, že si nikdo z lodních důstojníků nevzpomněl na Blairovu spojitost s dalekohledy. Podivný má být i fakt, že se Lightoller ani Murdoch nesnažili získat dalekohledy v cherbourgském přístavu, kde po Symonsově oznámení Titanic zakotvil. Šlo jen o nedbalost?

Číňané staví dvě repliky Titaniku

Číňané staví dvě repliky Titaniku

Další tajemné souvislosti se týkají i kapitána „královny oceánů“, jak byl parník nazýván - populárního „mořského vlka“ E. J. Smitha. Před druhou hodinou odpolední 14. dubna 1912 obdržel z radiostanice varování o nedaleké poloze ledovců, zaslané z lodi Baltic. Přestože šlo o klíčovou informaci, předávanou jindy ihned do mapovny, kapitán hlášení o ledovcích předal až před půl osmou večer. Proč tak dlouho čekal?

Záhadný oheň a bomba v podpalubí

Navíc za předchozího Smithova velení měly jít ke dnu nejméně dvě velké lodě: Republic a Adriatic! I přestože mohlo jít pouze o smolnou souhru náhod, je zvláštní, že ředitelství White Star Linedosadilo do funkce kapitána své nejprestižnější lodě právě tohoto muže.

Jenže tím podivné okolnosti nekončí. Již před vyplutím Titaniku z Liverpoolu hořel v jeho podpalubí oheň, který byl uhašen až v noci, kdy došlo k nárazu na ledovec. Jak požár vznikl, nebylo nikdy zcela objasněno, ale možná mohl narušit vnější ocelové pláty lodi, nebo vodotěsné přepážky. Byl na palubě Titaniku snad žhář nebo sabotér?

Podle britského spisovatele Robina Gardinera jeden z pasažérů, zachráněných na člunu B, během potápění Titanicu zaslechl zvuk, podobný explozi. Je možné, že kdosi umístil do jeho podpalubí bomby, které ve vhodný čas odpálil? Pravděpodobnější však je, že se jednalo o zvuk trupu lodi, drceného tlakem vody…

 

 

Záhada nejslavnějšího lodního vraku: Co ukrývá Titanic?

Záhada nejslavnějšího lodního vraku: Co ukrývá Titanic?

Úskok konkurence?

Konspirační teorii však může napovídat podmořské prozkoumání vraku Ballardovou a dalšími expedicemi. Výzkumníci na pravoboku vraku nenašli onu dlouhou trhlinu, očekávanou „roztržením“ lodi ledovcem, ale zato v boku objevili tajemný kruhový otvor. Mohl vzniknout po explozi?

Jenže kdo by mohl mít na potopení slavné lodi zájem? Podle první z hypotéz konkurenční Cunardova lodní společnost, které Titanic (společně se sesterským Olympikem) od White Star Line vzal její prvenství mezi největšími a nejluxusnějšími loděmi světa. Mohli prý mít na palubě Titaniku své sabotéry.

Byli za vším Irové?

Potopením parníku s mnoha známými lidmi na palubě prý vedení Cunardu chtělo poškodit pověst své konkurence a způsobit jí škodu. Mohlo to tak být? Při potápění Titaniku se k němu přiblížila neznámá loď, která nepomohla topícím, její posádka jen zřejmě vše z povzdálí sledovala. Připlul někdo zkontrolovat její zkázu? Skutečností je, že prestiž White Star Line po oné tragédii vskutku klesla a došlo i na žaloby.

Podle druhé konspirační teorie za vším stojí politicky radikální Irové. Titanic byl totiž vyráběn v belfastských loděnicích firmy Harland & Wolff, kde jej montovali především irští dělníci. Mnozí z nich neměli rádi Brity, kteří ovládali jejich zemi. A Titanik měl být chloubou britské moderní techniky.

 

 

Vychází nové ábíčko, Titanic je 100 let u dna

Vychází nové ábíčko, Titanic je 100 let u dna

Odfláknutá montáž

Pracovníci loděnice měli schválně odfláknout montáž Titaniku a šidit materiály při výrobě. Možná i umístit bombu do podpalubí. Jisté je, že pozdější analýza vraku dokázala, že část z bočních plátů i nýtů byly z mnohem horší oceli, než se čekalo. Bylo to pouze z důvodů šetření? Pravdou také je, že za čtyři roky po potopení „královny oceánů“ vypuklo v Irsku povstání proti Britům.

Šlo o pojišťovací podvod?

Poslední „spiklenecká“ hypotéza hovoří o pojišťovacím podvodu, kvůli kterému měl nechat loď potopit samotný majitel White Star Line - milionář John P. Morgan. Tento muž měl být za svého života proslulý bezohledností a touhou po penězích. Měl se prý dozvědět, že Titanic je ve skutečnosti odfláknutým nedodělkem a poté ukout zákeřný plán.

Údajně nařídil, aby byla loď potopena a vzápětí za ni vyinkasoval tučné pojistné. Může na této teorii něco být? Jisté je, že Morgan se měl původně zúčastnit oné nešťastné plavby, ale nakonec cestu odřekl. Potopil se Titanic opravdu po náhodném nárazu na ledovec? Možná zná pravdu někdo z asi 1500 nešťastníků, kteří utonuli v ledové vodě 15. dubna 1912. Nikdo z nich ji však už neprozradí.

 

 

Záhada světel Min Min: Co jsou australské „bludičky“?

Záhada světel Min Min: Co jsou australské „bludičky“?

Ztracená města: Co ukrývá neprostupná džungle?

Ztracená města: Co ukrývá neprostupná džungle?

Nové objevy ze Stonehenge: Tajemství odhaleno?

Nové objevy ze Stonehenge: Tajemství odhaleno?

 

Články odjinud