Číňané staví dvě repliky Titaniku

Číňané staví dvě repliky Titaniku
Sdílej
 
V Číně vznikají dvě repliky Titaniku. Jedna z nich se promění ve stylový hotel, druhá se vydá na oceán po stejné trase jako originál. Před srážkou s ledovcem ji má ochránit moderní technologie.  

 

Napodobenina slavného zaoceánského parníku Titanic, který při své první plavbě před 109 lety ztroskotal, nabídne 835 kajut pro 2435 cestujících. Luxus v autentické atmosféře doplní moderní bezpečnostní prvky.

Miliardářův sen

Pod dobovými kulisami ukrývá loď nejmodernější infrastrukturu a navigaci, aby plánovaná dvoutýdenní plavba na trase z britského Southamptonu do New Yorku znovu neskončila na dně Atlantiku. Na vodu se má Titanic II spustit příští rok, palubní lístky však zatím k mání nejsou.

Přesně před 100 lety a jedním dnem se potopil nepotopitelný Titanic. Sabotáž?

Přesně před 100 lety a jedním dnem se potopil nepotopitelný Titanic. Sabotáž?

Vysněný Titanic

Sen o plavbě druhého Titanicu realizuje v Číně australský snílek a miliardář Clive Palmer, jehož ambiciózní projekty se ne vždy podaří dokončit (například kopie vzducholodi Zeppelin). Výroba repliky legendárního parníku se také komplikuje, projekt za více než deset miliard korun má více než pětileté zpoždění, zrušen však nebyl.

Další replika legendární lodi Titanic, která by se zaručeně neměla potopit, vzniká v čínské provincii S’-čchuan v podobě luxusního hotelu za více než tři miliardy korun. Stane se součástí zábavného parku Romandisea na řece Qijiang, kde natrvalo zakotví.

Autentickou atmosféru slavné lodi přenese hotel na své návštěvníky identickými rozměry, palubou i vnitřními prostory. Noc v dobově stylizované kajutě vyjde na přibližně tři tisíce korun, s objednávkami ubytování však musejí zájemci také počkat. Komplex pojmenovaný Nepotopitelný Titanic měl být původně otevřen již v roce 2017, dosud ale čeká na dokončení.

Titanic vyplul 10. dubna 1912 z britského Southamptonu do amerického New Yorku, čtvrtý den cesty se ale potopil po nárazu do ledovce •  F.G.O. Stuart

Mistři kopie

Výroba spotřebního zboží pro celý svět učinila z Číňanů v posledních dvaceti letech mistry v napodobování. V nejlidnatější zemi světa dokonce vznikají kopie populárních destinací. Například technologický gigant Huawei postavil na jihu země kampus s kopiemi 12 slavných evropských měst: Od Paříže, Brugg po Český Krumlov. 

Města duchů

Na rozdíl od kopírování západních technologií nejsou architektonické repliky věršinou motivovány ekonomicky, jejich prostřednictvím Číňané sami sobě představují západní civilizaci. Ne všechny projekty ovšem splní očekávání a změní se v „destinace duchů", například kopie americké letadlové lodi USS Enterprise zůstala záhy po otevření zcela opuštěná, stejně jako newyorský Manhattan.

Přečtěte

Přečtěte si o tom, jak se potopily slavné lodi, i dalších námořních záhadách.

Větší než Titanic: Jak královna moří Normandie utonula

Větší než Titanic: Jak královna moří Normandie utonula

Záhadná tragédie luxusního parníku Morro Castle

Záhadná tragédie luxusního parníku Morro Castle

Vrak lodi, která převážela atomovku nalezen!

Vrak lodi, která převážela atomovku nalezen!

 

Články odjinud