Proměnlivá Paříž: Cesta časem, z domova a ve 3D!

Proměnlivá Paříž: Cesta časem, z domova a ve 3D!
Sdílej
 
Francouzští programátoři právě dokončili velkolepý projekt, ve kterém pomocí 3D grafiky zrekonstruovali historii Paříže. Můžete si tak prohlédnout její věrnou podobu ve starověku, za francouzských králů nebo při stavbě Eiffelovky.

 

Průvodce světem 3D brýlí: Proč ty papírové nefungují v IMAXu

Průvodce světem 3D brýlí: Proč ty papírové nefungují v IMAXu

 

 

Když začali keltští osadníci budovat u břehů Seiny rybářskou vísku, určitě nečekali, že se z ní stane možná nejdůležitější město v dějinách světa: Paříž. A co víc, že jeho sláva nikdy nezmizí. Zatímco Londýn ztratil svou historickou tvář ve velkém požáru a Řím ve válkách s barbary, Paříži se smůla pokaždé vyhnula. Díky tomu se mohli dnešní programátoři pustit do ambiciózního plánu – znovu vybudovat celé město ve všech jeho proměnách.

Od pyramid do Francie

Nápad přiblížit starou Paříž současným generacím se zrodil před dvěma lety v hlavách animátorů ze společnosti Dassault Systèmes. Ti patří v trojrozměrných simulacích ke světové špičce a jejich software využívá například Boeing nebo Porsche. Věnují se ale i zábavnějším projektům. Jedním z nich byla rekonstrukce starověké egyptské Gízy, kterou vytvářeli jako učební pomůcku pro studenty historie. Na základě této zkušenosti se rozhodli zmapovat i svoji vlastní minulost. Spojili se s odborníky z Muzea pařížských dějin a začali znovu stavět celé město. Jen místo nekonečného házení lopatou je čekalo nekonečné klikání v renderovacích programech.

Futuristická prohlídka...

Virtuální prohlídka Paříže umožňuje navštívit město v několika podobách. Jako keltské oppidum, za dob Římské říše, ve středověku, za francouzské revoluce a na konci devatenáctého století při stavbě Eiffelovky. Abych vyzkoušel, co všechno trojrozměrná Paříž dokáže, vydal jsem se přímo do místa jejího vzniku. A musím uznat, že výsledek stojí za to. Postavíte se na obrovskou plazmovou obrazovku, nasadíte si 3D brýle, čapnete joystick a výlet může začít. Díky čidlům na brýlích se obraz otáčí spolu s vámi a pomocí ovladače můžete svobodně poletovat prostorem. Připadáte si trochu jako Superman a hned mě napadlo, že takhle by mohly vypadat počítačové hry budoucnosti.

 

... i v pantoflích na gauči

Ovšem k tomu, abyste se mohli sami vydat na historickou exkurzi, nemusíte mít hi-tech vybavení. Celý program je volně dostupný na webu. Vyberete si příslušnou epochu, poslechnete si krátké vyprávění o tom, proč a jak to tehdy vypadalo, a jste rázem zpátky v čase. Veškeré dění je vytvořeno se snahou zachovat v maximální míře autentickou podobu města. Podíváte se, jak vypadala stavba slavných monumentů, jako je palác Louvre nebo katedrála Notre Dame, jak se obchodovalo na tržištích, nebo se pokocháte hlavami nepřátel, které zdobily v keltských dobách městskou bránu. Ulicemi se prochází postavy v dobových kostýmech, čile klábosí a věnují se každodenním činnostem. Mezi nimi se proplétají psi. Zkrátka ducha doby se podařilo vykreslit dokonale.

Virtuální realita do každé školy

Tvůrci programu mají však ještě jeden velký cíl: Ukázat, jak by mohla moderní technologie změnit výuku ve školách. „Věříme, že takovéto pomůcky jsou budoucností vzdělávání. Simulace staroegyptské Gízy se studentům velice líbila. Vlastně jediné, co tomu dnes stojí v cestě, je technická výbava škol. Jakmile bude mít třída k dispozici rychlý internet a projektor, má cestu otevřenou,“ říká k tomu Mehdi Tayoubi, iniciátor celého projektu. Ta představa vůbec není špatná. Místo louskání zohýbaných a pomalovaných učebnic si připravit domácí úkol z dějáku virtuální procházkou po stopách předků. Zatracená škoda, že už to tak není dnes!

 

 

Mourrison 272: 3D Mourrison

Mourrison 272: 3D Mourrison

Star Wars: Klonové války skončily

Star Wars: Klonové války skončily

10 filmů, které chceme vidět v 3D

10 filmů, které chceme vidět v 3D

Klíčová slova:
vychytavka, pariz
 

Články odjinud