Pátá Smrtonosná past je opravdu smrtonosná!

Pátá Smrtonosná past je opravdu smrtonosná!
Sdílej
 
Bruce Willis popáté vstoupil do stejné řeky a poprvé potřebuje záchranný kruh. Nebo radši rovnou dva!

 

Willis neunikne! Bude další Smrtonosná past

Willis neunikne! Bude další Smrtonosná past

 

 

První Smrtonosná past je kult. Bruce Willis v ní stvořil uvěřitelného hrdinu, kterým mohl být v podstatě kdokoliv z nás. John McTierman naládoval každou scénu neuvěřitelnou dávkou napětí a Alan Rickman… No, ten si střihl svého Hanse Grubera s takovým gustem, že jsem u každého Harryho Pottera čekal, kdy Snape těm nebelvírským smradům vystřelí mozky, prohlásí, že mu jde o prachy, a vezme si zmijozelské movité fracky jako rukojmí. A další díly kult rozhodně nepotopily. Vždy byly způsobem jak dokázat, že Bruce Willis je pořád machr a nepotřebuje žádné berličky. Tak to teď už neplatí.

Černobylské ozáření slavné série

V nejnovějším přírůstku se totiž ukázaly tři věci. Primo: John Moore sice natočil nejlepší film své kariéry, ale pořád je to John Moore, slušnými lidmi označovaný za shitmakera. Secundo: amíci neumí natočit pořádný film z Ruska (ale je fakt, že to už neumí ani Rusové). Tercio: Film, kde vystupuje Rytmus, nemůže být dobrý. A pak asi milion prohřešků proti tomu, co dělalo Smrtonosné pasti tak skvělými filmy.

Aby bylo jasno: nejnovější mise Johna McClanea by vlastně byla fajn akční film. Kdyby měla jinou hlavní postavu. Věci tam hezky bouchají, většinou se pořád něco děje a zápletka je jen o něco debilnější, než je současný průměr… Takže Bruce Willis by měl být schopen dotáhnout příběh otce, který se snaží zachránit vlastního syna ze spárů spiknutí, do vod průměru. Jenže tohle není tuctový akčňák, tohle si drze říká Smrtonosná past!

 

  

 

 A tak zabolí, že záporák se chová jako blb, protože záporáci v předešlých dílech byli vždy inteligentní parchanti s jasnou motivací (prachy, prachy, prachy). Takže zabolí, že John udělá přemet v džípu a nemá ani modřinu, protože předešlé díly byly vždy o tom, že trpěl jak zvíře, ale přesto to těm zmetkům nandal. Zabolí, že John jede na záchrannou misi, protože jeho síla byla v tom, že byl vždy ve špatný čas na špatném místě… A rozhodně zabolí, že tvůrci cpou k starému McClaneovi McClanea mladšího, protože toho jsme už viděli před lety a to srovnání je prostě… Barca vs Kotěhůlky po obrně.

Bože, panebože za co?

Ono o něčem svědčí už to, že film je v porovnání se svými staršími bratříčky asi o dvacet minut kratší. To je přeci super, bude někdo křičet. Kratší filmy přece znamenají lepší tempo! Jenže Smrtonosné pasti svou stopáž využívaly jednak ke stupňování napětí, jednak k propracování postav a jednak k tomu, aby McClane skutečně něco řešil, ne jen kráčel od klišé ke klišé, a hodně často volil mezi užitím mozku a svalů (aby pak využil obojí). Tady váhá mezi samopalem a bazukou. Být to film se Stallonem nebo Schwarzneggerem, ok, ale tohle je film s Brucem Willisem. S plešatým Brucem Willicem. Vtipným Brucem Willisem. S Brucem Willisem, který si takhle odfláklý film prostě nezaslouží.

 

Japonci mají čokoládového Bruce Willise

Japonci mají čokoládového Bruce Willise

 

 A celá série si rozhodně nezaslouží, aby jela na vlně nostalgie po imbecilních akčňácích filmového dávnověku p. M.B. (před Michaelem Bayem) ve stylu Expendables. A přesto se to stalo. To už pak neoceníte, že Marco Beltrami ždíme z hudby, co to dá, že Willis má pořád nejlepší sarkastický úšklebek USA a že Julia Snigir je kočka. Pořád prostě vidíte grandiózně, ale opravdu mega grandiózně promrhanou šanci…

 

20%

 

+ Jako film mimo sérii Smrtonosné pasti je to průměr

- Jako film ze série Smrtonosná past je to výsměch fanouškům

 

Smrtonosná past: Opět v akci

(A Good Day to Die Hard) USA 2013, 105 min

Režie: John Moore

Hrají: Bruce Willis, Julia Snigir, Jai Courtney, Amaury Nolasco, Sebastian Koch

 

 

Místo Transformers budou další G. I. Joe

Místo Transformers budou další G. I. Joe

Druhá fotka Supermana, první fotka Lois

Druhá fotka Supermana, první fotka Lois

Z filmu Mocný vládce Oz "Avatarovi" vypadnou oči z důlků

Z filmu Mocný vládce Oz "Avatarovi" vypadnou oči z důlků

Klíčová slova:
film, recenze, past, willis, akcni
 

Články odjinud