Průvodce světem 3D brýlí: Proč ty papírové nefungují v IMAXu

Průvodce světem 3D brýlí: Proč ty papírové nefungují v IMAXu
Sdílej
 
Způsobů, jak převést obraz do trojrozměrné podoby, je hned několik. A pro každý z nich se používají jiné brýle. Pojďme se na ně podívat.

 

 

 

10 filmů, které chceme vidět v 3D

10 filmů, které chceme vidět v 3D

 

Anaglyfické brýle

Ačkoli podle jména se zdá, že jde o alchymistickou pomůcku, ve skutečnosti nejsou anaglyfy vůbec tajemné. Jedná se totiž o staré známé červenomodré brýle. Fungují na principu doplňkových barev, které se nachází na opačných koncích barevné škály. Jako nejvhodnější se ukázal právě protiklad červené a azurové. Když se obrázek převede do červeno-bílého spektra a podíváme se na něj azurovým filtrem, barvy se vzájemně vyruší a bude se nám zdát normální. Pak už stačí jen přidat azurovo-bílou vrstvu a obě na sebe položit. Díky tomu, že levé i pravé oko vnímají jen jednu vrstvu obrazu z trochu odlišné perspektivy, dodá mozek celku iluzi prostoru.

 

Anaglyfické brýle •  Sony

Polarizační brýle

Tento typ je trochu podobný anaglyfickým, ale je již mnohem sofistikovanější. Sklíčka brýlí mají odlišnou polarizaci. To znamená, že blokují určité barvy (podobná technologie se používá třeba u lyžařských brýlí, které eliminují oslnivě bílou). Projektor v kině promítá najednou dva obrazy, přičemž každé oko dokáže zachytit jen ten svůj. Když se v mozku obě projekce spojí, vyvolává to věrohodný trojrozměrný dojem.

 

Polarizační brýle •  Profimedia

Aktivní brýle

Další způsob 3D zobrazování už nenabízí jen obroučky s více či méně vymakanými sklíčky. Výplně u aktivních brýlí obsahují vrstvu kapalných krystalů, které je dokážou na povel ztmavit. Pomocí bezdrátového propojení s televizí umí v přesných intervalech zatmívat levé či pravé oko. Toto blikání je tak rychlé, že ho nejde postřehnout, ale střídání levého a pravého obrazu navozuje efekt třetího rozměru. Jedná se o zatím nejpokročilejší a nejkvalitnější technologii, na druhou stranu neustálé blikání často způsobuje bolesti hlavy.

 

Aktivní brýle •  Sony

 

 

Mourrison v akci: 3D video premiéra!

Mourrison v akci: 3D video premiéra!

3D streetart: Brána do jiné dimenze

3D streetart: Brána do jiné dimenze

5D kino: Filmy, které lechtají

5D kino: Filmy, které lechtají

 

Články odjinud