Komiks Planetary spojil Indianu Jonese a Akta X

Komiks Planetary spojil Indianu Jonese a Akta X
Sdílej
 
Díky příběhům šíleného ale geniálního (to se nevylučuje) spisovatele Warrena Ellise zjistíte, že dvacáté století bylo temné, bláznivé, ale mělo sakra šmrnc.

 

 

Jak v temném komiksovém finále sejmuli Daredevila…

Jak v temném komiksovém finále sejmuli Daredevila…

 

 

Elijáš Snow se světem skončil. Momentálně sedí v největším zapadákově, jaký na planetě našel, a popíjí hnusné kafe. Opravdu hnusný kafe. Možná proto nezabil záhadnou ženu, která pro něj má nabídku: skvělý plat, možnost cestovat po celém světě, odhalovat tajemství temnější než temnota vesmíru a smazání jakýchkoliv důkazů, že Snow kdy existoval. A tak se Snow přidává k Planetary. Týmu expertů odhalujících, že vše, co vás ve škole učili, je lež. Nebo pitomost. Spíš ale obojí.

Komiksová Akta X a mnohem víc

Komiks Planetary je projektem Warrena Ellise, což je podle některých pošuk, podle jiných psychopat. A spousta lidí bude tvrdit, že je to génius. Tyhle věci se pochopitelně vzájemně nevylučují. Ellis má rád postavy, které nejsou normální – a tím nemyslím, že by měly (jen) superschopnosti. Jsou prostě divní.

Ale také zábavní. Stejně tak jsou divné Ellisovy příběhy a světy. V Transmetropolitanu představil nejlepšího novináře budoucnosti (kvůli jeho článkům se páchají sebevraždy), ve Fellu zase zavítal do města, které je očistcem na zemi. V Planetary se drží relativně při zemi.

 

GALERIE: Planetary = Indiana Jones + Akta X

 

Věci z vesmíru vám vyluxují mozek

Takže v první knize sebraných příběhů série narazíte „jen“ na pár obřích monster, která žijí na ostrůvku nedaleko Japonska a pravděpodobně sežrala Godzillu ke snídani, budete svědky pomsty jediného, a už několik let mrtvého, poctivého poldy v Honkongu, promluvíte si s lodí určenou cestovat mezi dimenzemi a zjistíte, že do vesmíru se začalo létat o hodně dřív, než se běžně ví. A taky to, že ve vesmíru jsou věci, které vám vyluxují mozek. V tom lepším případě.

Hrdinové prostě odhalují tajné dějiny dvacátého století. Jejich snažení trochu připomíná tažení za „pravdou tam venku“ Foxe Muldera z populárního seriálu Akta X. Ale je mnohem barvitější a šílenější. Ellis totiž v mnohém čerpá z těch nejbrakovějších příběhů, jaké dvacáté století nabídlo.

Tak se nedivte, když na vás vybalí, že někdo jménem doktor Brass bojoval ve třicátých letech v podzemí Chicaga proti Neoarachnidům vyšlechtěným Vražednými plukovníky v Jeskyních plození… Zní to ujeté, že? Ale na stránkách Ellisova komiksu to dává perfektní smysl.

Chytré, vtahující, ale strhující?

Problém s Planetary je, že jeho hrdinové v podstatě nic nedělají. Oni pouze sledují, pořizují záznamy. Alespoň tedy v prvních několika příbězích. Postupně se však ukazuje, že jejich snažení je někomu mocnému proti srsti… někomu, kdo se nebojí zničit celé světy, natož pár prostých lidiček.

 

Kůstek jde do finále s draky, vládci hor a armádou krysáků

Kůstek jde do finále s draky, vládci hor a armádou krysáků

 

Jenže Ellis pochopitelně o prostých lidičkách nikdy nepsal. On ani neví, co to je. Ve Snowově přítomnosti klesá teplota (a narodil se prvního ledna roku 1900), jeho kolega Bubeník mluví se stroji (a ony s ním) a třetí do party, ona tajemná kráska, má až podezřele špičatá ouška.

Splněný sen pro zvědavé

Planetary je skvělé čtení, ale nenabízí moc akce. O to víc ale nabízí detailů a drobných vychytávek, které je radost sledovat a hádat, jaký je asi jejich účel, jaké tajemství číhá na další stránce, co skrývají hrdinové před světem i před sebou. Pokud jste zvědaví, je pro vás tenhle komiks splněným snem.

Malá ochutnávka… jedna z postav se jmenuje Doktor Brass a je to velmi ctihodný ochránce světa a nevinných… A Ellis mezi jinými děkuje Miku Moorcockovi, což je legendární spisovatel science fiction a fantasy (a také známý buřič a anarchista a textař rockových kapel), v jehož románech můžete narazit právě na Hraběte Basse.

I bez téhle informace je Planetary zábavné. Ovšem skutečná paráda je až ta chvíle, kdy po podobných špecích začnete pátrat. Pak zjistíte, že dvacáté století bylo temné, šílené, ale mělo sakra šmrnc. Stejně jako Planetary

 

70 %

 

+ Fascinující smršť nápadů a hrátek s tajnou historií světa plus skvělé postavy

- Je třeba přijít na chuť příběhům, ve kterých hrdinové vlastně jen pozorují větové záhady

 

Planetary 1

Warren Ellis, John Cassaday, 160 str., 399 Kč, BB/art 2013

www.bbart.cz

 

 

Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha

Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha

10 věcí, které přijdou po Iron Manovi 3

10 věcí, které přijdou po Iron Manovi 3

Recenze: Kočičí detektiv Blacksad má 10 životů

Recenze: Kočičí detektiv Blacksad má 10 životů

 

Články odjinud