Recenze: Kočičí detektiv Blacksad má 10 životů

Recenze: Kočičí detektiv Blacksad má 10 životů
Sdílej
 
Blacksad je detektiv. A kocour. Jeho komiksové detektivní příběhy mají okouzlující kresbu s atmosférou disneyovek, ale Disneymu by na nich vymlátili zuby.

 

10 nejlepších komiksů roku 2012

10 nejlepších komiksů roku 2012

 

 

 

Představte si svět, ve kterém lidé neexistují a zvířata mají lidské vlastnosti. Vlčák je policajtem, černý kocour osamělým detektivem, gorila dělá v baru gorilu a krysa je podlá pouliční krysa.

V takovém světě se toho nedá moc předstírat. Pravou tvář hrdinů většinou odhadnete podle jejich zvířecích zevnějšků. Svět komiksových detektivek s Blacksadem je přesto drsné prostředí, ve kterém na levárnu narazíte na každém rohu.

Blacksad ukazuje drápky

Scénárista Díaz Canales se ve čtyřech případech (…) doprovázených dvěma krátkými bonusy (…) vytasil s klasickými postupy temného detektivního žánru noir. Ty jsou pečlivě vyšperkované nečekanými zvraty i atmosférou plnou utajovaných stop. Dokonce nechybí ani pořádná dávka humoru.

 

 

 

 

Malíř Juanjo Guarnido to všechno zasadil do světa vyvedeného pestrými barvami a neskutečným množstvím detailů. Kresba komiksů s Blacksadem ne náhodou připomíná disneyovky. Guarnido uplatnil zkušenosti z Disneyho evropské pobočky, jenže tohle není žádná unylá pohádka a když na to přijde, Guarnido, Canales i Blacksad pořádně cení zuby.

Nečekaná hloubka

Blacksad je sice kočičí detektiv, ale nazývat ho roztomilou micinou by byla osudová chyba! Blacksad je ve skutečnosti především dravou šelmou se stylově staromilským smyslem pro spravedlnost a čest. Lov padouchů a zločinců nevzdává, ani když dostane do čumáku.

Canales šperkuje komiksovou detektivku různými historickými a kulturními odkazy z našeho světa a tím dodává příběhům nečekanou hloubku. Na druhou stranu se nemusíte bát, že byste si četbu neužili bez učebnice dějepisu v ruce. Blacksad funguje perfektně sám o sobě.

 

90%

 

Blacksad

Díaz Canales, Juanjo Guarnido, 224 str., 549/789 Kč (brožovaná/pevná vazba), Crew 2012

www.crew.cz

 

 

Recenze: Batman a Superman = Spravedlnost

Recenze: Batman a Superman = Spravedlnost

Viking Thorgal se vrací v komiksu Vlčice

Viking Thorgal se vrací v komiksu Vlčice

Recenze: Bleach 4 je jako reality show

Recenze: Bleach 4 je jako reality show

 

Články odjinud