Velelodě - ABC boat

Velelodě - ABC boat
Sdílej
 
Coby suchozemský národ na obří lodě v Česku nenarazíme. Na téhle plakátové dvoustránce vám jich pár nabízíme. Ale především můžete prozkoumat návrh korábu vyrobeného speciálně pro ABC.


Oáza moří

Největší zaoceánská loď historie vyjela na konci letošního června na zkušební plavby. Omsnáctipatrový koráb nabízí skoro všechno, na co si vzpomenete - 21 bazénů, hřiště, minigolf, tři kina či amfiteátr. Do 220 tisíc tun vážícího kolosu se vměstná přes pět tisíc pasažérů a 2165 členů posádky. Pořizovací cena Oázy moří byla necelých 30 miliard korun.

Délka: 360 m
Výška: 73 m
Maximální rychlost: 37 km/hod



Knock Nevis

Tenhle více než třicet roků starý supertanker vzbuzuje i přes svou letitost údiv. Čtyřicetičlenná posádka se po obří lodi pohybuje na kolech. Do nádrží, které dělí od moře pouze 3,5 centimetru tlustý plát železa, se vejde přes 564 700 tun surové ropy. Kvůli velikosti se však tanker vměstná jen do několika přístavů, poměr jeho nejmenší otáčky je totiž tři kilometry.
Délka: 458,45 m
Výška: 29,8 m
Maximální rychlost: 24 km/hod


Littoral

Americká zbrojovka Lockheed Martin sestrojila raketové pobřežní vojenské lodě nové generace. Díky jejich univerzálnímu použití - od vedení protiponorkových akcí po pobřežní útoky - se čeká velký zájem. Na Littoral se kromě pěchoty vejdou i středně velká vozidla a dva vrtulníky. O dva exempláře usiluje třeba izraelská armáda.
Délka: 115,5 m
Ponor: 3,7 m
Maximální rychlost: 96 km/hod


Titanic

Co by to byl za přehled lodí, kdybychom zapomněli na Titanic. Smutný osud pasažérů znají asi všichni, ale je nutné dodat, že ve své době šlo o jedno z nejlepších plavidel. Díky propracovanému systému šestnácti vodotěsných komor v trupu byl Titanic považovaný za nepotopitelný. Jeho úkolem mělo být rychlé spojení mezi Evropou a Severní Amerikou. Ztroskotal při své první plavbě v noci ze 14. na 15. dubna 1912 v ledových vodách severního Atlantiku.

Délka: 269,1 m
Ponor: 10,54 m
Maximální rychlost: 42,6 km/hod


ABC Boat

Délka: 156 m
Šířka: 33,73 m
Výška: 52 m
Výška nad hladinou: 40 m
Kapacita: 700 - 1000 osob
Pohon: elektromotory s vodíkovými palivovými články