400 let Shakespeara: Kdo to doopravdy byl?

400 let Shakespeara: Kdo to doopravdy byl?
Sdílej
 
Před čtyřmi stoletími zemřel nejslavnější dramatik všech dob. Jeho dílo žije dodnes – o něm samotném ale nevíme skoro nic.

 

Angličan William Shakespeare se dožil celkem 51 let. Za tu dobu stihl napsat 38 divadelních her. Hrají se dodnes, a to všechny bez výjimky. Ve filmové databázi IMDb je Shakespeare uvedený jako autor předlohy více než tisíce filmů, seriálů a televizních představení. Zatímco jeho dílo známe dokonale, o dramatikově životě toho víme až podezřele málo. Řada hledačů tajemství i seriózních historiků proto začala diskutovat o tom, zda člověk jménem William Shakespeare vůbec kdy žil.

Virtuální prohlídka: Jak vypadalo divadlo Globe?

Virtuální prohlídka: Jak vypadalo divadlo Globe?

Intelektuál z vesnice

Z učebnic se dozvíte, že William Shakespeare se narodil v roce 1564 v britském Stratfordu nad Avonou. Zde 23. dubna 1616 také zemřel. Skeptici tvrdí, že poměry, ze kterých pocházel, nesvědčí o tom, že by mohl být intelektuál. Stratford bylo sice živé městečko proslulé obchodem s ovčími kožešinami, ale na vzdělance byste tu těžko narazili. Shakespearovi rodiče pravděpodobně neuměli číst ani psát. Přitom jeho bohatý jazyk, přehled ve světových dějinách či znalosti poměrů na královském dvoře naopak naznačují, že autor pocházel z dobře situované šlechtické či obchodnické rodiny.

Chodil do školy?

Velký otazník se vznáší i nad Shakespearovým vzděláním. Je pravda, že nedaleko Stratfordu se nacházela anglicko-latinská škola, kde se mohl leccos naučit. První hodina začínala v šest ráno, poslední končila až v pět večer a celkově strávili žáci v lavicích dvakrát víc času než dnes. Jenže ve školních záznamech nenajdete o Shakespearovi ani slovo. Jeho jméno si nezapsal ani žádný z jeho učitelů nebo spolužáků.

Loupežníci a akční Karel IV.: Otec vlasti se kamarádil i s mečem!

Loupežníci a akční Karel IV.: Otec vlasti se kamarádil i s mečem!

Šestice podpisů

Podezření z toho, že Shakespeare nechodil do školy, podporují i písemnosti, které po sobě zanechal. Či spíše nezanechal. Nezůstal po něm ani jeden rukopis, báseň nebo dopis – pouze šest podpisů na úředních listinách, kde si vyřizoval půjčku na dům, svědčil u soudu nebo podepisoval závěť. Na každém z nich se navíc podepsal jinak. Jednou jako Willm Shakp, podruhé jako William Shaksper, ale nikdy jako William Shakespeare. A přestože dokumenty naznačují, že se pohyboval v divadelním světě, mluví o něm spíše jako o obchodníkovi a možném mecenáši umění než jako dramatikovi.

Pravda, nebo mýtus?

Tyto argumenty nasvědčují tomu, že jméno William Shakespeare vzniklo pouze jako pseudonym pro autora, který chtěl zakrýt svoji totožnost. Na druhou stranu je neméně početný i tábor zastánců toho, že Shakespeare opravdu žil. Tvrdí, že rukopisy i záznamy ze školy někdo zničil, aby ho vymazal z historie. To se mu tedy moc nepovedlo. Shakespearovu tvorbu si totiž můžeme dodnes užívat v divadle, filmu, komiksu, počítačových i deskových hrách.

William Shakespeare na portrétu •  Wikipedia


Nejslavnější hry

Romeo a Julie

Tragický příběh lásky dvou znesvářených šlechtických rodů v italské Veroně.

Othello

Temná hra o největším benátském vojevůdci Othellovi. Jeho zákeřný zástupce Jago lační po moci a sérií intrik dovede počestného Othella k tomu, aby uškrtil svoji ženu.

Hamlet

Dánský princ Hamlet spatří ducha svého nedávno zemřelého otce. Prozradí mu, že vrahem je jeho bratr, současný král. Hamlet přemýšlí o pomstě a postupně se propadá do šílenství.

Macbeth

Skotský král Macbeth se dozví od tří čarodějnic věštbu, že bude zabit a trůn obsadí jeho protivník. Snaží se věštbu zvrátit, ale svými krutými činy ji nakonec sám uskuteční.

Sen noci svatojánské

Komedie z bájného Řecka. Mladí Athéňané utečou do kouzelného lesa, kde si víly a elfové pohrávají s jejich city, ale nakonec se vše vyřeší a v Athénách odbíjejí svatební zvony.

Král Bene a Král Dítě: 500 let od vlády Jagellonců

Král Bene a Král Dítě: 500 let od vlády Jagellonců

Pašerácká odysea: Příběh starověkého Eposu o Gilgamešovi

Pašerácká odysea: Příběh starověkého Eposu o Gilgamešovi



 

Články odjinud