Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!
Sdílej
 
75 let autora vystřihovánek Ladislava Badalce, 60 let od první vystřihovánky v ABC a 10 let od otevření Muzea papírových modelů. Ábíčko slaví tři výročí na jednom místě! Sláva papíru!

Když před 60 lety vyšel v ABC první papírový model kosmické lodi Vostok (4. 7. 1962), o němž jste se dočetli v ABC 14, málokdo mohl tušit, že zpočátku příležitostné a posléze pravidelné vydávání vystřihovánek bude s ábíčkem spjato tak těsně, že ho mnozí budou považovat za průkopníka zázraků postavených z papíru.

Autoři modelů a redakce časopisu se bezesporu podíleli na velké propagaci vystřihovánek a bez nadsázky můžeme hovořit o české škole papírového modelářství, na níž měli či mají zásluhu lidé, jejichž jména můžete nalézt v katalogu, vydaným Muzeem papírových modelů v Polici nad Metují. To slaví letos 10 let od svého založení. A mimochodem je minimálně evropským unikátem, protože není známo, že by kromě firemních, vydavatelských či soukromých muzeí existovalo podobné místo.

Video se připravuje ...

ABC TV: Budoucnost naší vystřihovánkové série Já, budovatel • Zdroj: redakce ABC

60 let s papírem

Ábíčko má v Muzeu od letošního roku bohatou vlastní expozici čítající přes čtyři stovky modelů. A to nemusí být definitivní počet! V ABC stále vycházejí nové vystřihovánky a jejich tvůrci zvládají obsáhnout prakticky všechna odvětví od techniky přes vědu a historii až k přírodě.

Věhlas mají i ve světě. Jeden z nejvýznamnějších fotografů závodů F1 Němec Rainer Schlegelmilch odmítal uvěřit, že model Ferrari 312 T2 je skutečně z papíru, a nebyl sám, kdo pak nešetřil chválou. Podobný obdiv sklidily vystřihovánky prakticky všude, kde se objevily. Je proto potěšitelné, že přes nástup vyspělých technologií zůstávají obdivovatelé výtvorů, k nimž není třeba bůhvíjaké vybavení. Oněch šest desítek let představuje bohatou historii – a ta stále nekončí.

Ladislav Badalec v dobré náladě v kostýmu •  Papírová archeologie, archiv autora

Legendární Láďa Badalec

Když vyšel první model v ABC, bylo Ladislavu Badalcovi 15 let. Těžko říci, zda v té době snil o tom, že jednou budou jeho výtvory na stránkách ábíčka, ale v každém případě se tak stalo – ještě předtím ovšem Láďa, jak ho modeláři s úctou jmenují, publikoval své modely u dalších vydavatelů. Už jeho premiéra byla naprosto unikátní – jako první model mu vyšla také kosmická loď, i když ne Vostok. Ovšem Sojuz 28 i se startovací rampou potřeboval pro vydání celých 16 stran tehdy známé edice Plastických vystřihovánek pod hlavičkou Albatrosu.

Ponorka Nautilus jako vystřihovánka Ladislava Badalce •  Papírová archeologie, archiv autora

Technický kouzelník

Láďa se záhy projevil jako všeuměl, dokonce i své původní povolání – jako horník dobýval uhlí i uran – což zúročil v podobě tradičního Technického atlasu ABC. Měl zálibu v lodích, ale propadl také kouzlu Julese Verna, což dokázal samostatným sešitem s modely všemožných artefaktů z knih francouzského spisovatele.

Prakticky nebylo nic, co by neuměl vytvořit, i když třeba do jeho prvního automobilu – sanitního vozu Neretva – ho musel trochu popostrčit tehdejší technický redaktor ábíčka Rudolf Baudis. O Láďově výjimečnosti svědčí i prozatím nedokončený projekt Ocelového města v provedení, jaké lze vidět v muzeu Merkur taktéž v Polici nad Metují. Na určitou vzdálenost byste nepoznali, co je z kovu a co z papíru.

Katalog 60 let s vystřihovánkami ABC pokřtěný v Muzeu papírových modelů obsahuje všechny autory vystřihovánek •  Papírová archeologie, archiv autora

Gratulujeme!

Letošní jubilant, neboť 8. 7. oslavil 75. let, má na svém kontě mnoho úžasných papírových zázraků od velkých a pohyblivých figurek přes „běžné“ technické modely až po ikonický hlavolam – Foglarova ježka v kleci. Ke gratulaci se přidávají kromě ábíčka a mnoha modelářů, jimž dokázal zpestřit život, také papíroví archeologové, vzdávající mu hold výročním Archeologickým atlasem.

Vostok v ABC: Dobrodružná historie

Vostok v ABC: Dobrodružná historie

Sedmdesátiletý "kluk" od vystřihovánek

Sedmdesátiletý "kluk" od vystřihovánek

Papírová historie # 20: První vystřihovánka v ABC slaví výročí

Papírová historie # 20: První vystřihovánka v ABC slaví výročí