Fjordárium: Podmořský kampus v Norsku

Fjordárium: Podmořský kampus v Norsku
Sdílej
 
V Oslu vznikne unikátní akvárium, ve kterém můžete i bydlet. Obří podmořský kampus v Norsku si vysloužil přezdívku Fjordárium. Zvířata zde budou prezentována tak, aby nebyla vytržena z kontextu a vykořeněna z původní lokality.

Historicky první veřejné akvárium bylo v Londýnské zoologické zahradě otevřeno již v polovině 19. století. Od té doby se způsob, jakým se mohou návštěvníci dozvědět něco o životě sladkovodních i mořských živočichů, výrazně proměnil. Po celém světě dnes najdeme obří akvária se stovkami druhů, v americkém Seaworldu se zase prohánějí kolem delfínů a kosatek lidé na horských drahách.

Tak trochu protipólem podobných show má být připravované mořské akvárium v Norsku, které si vysloužilo přezdívku Fjordárium. Zvířata zde budou prezentována tak, aby nebyla vytržena z kontextu a vykořeněna z původní lokality.

Obří výhled do Oslofjordu

Středobodem Fjordária bude obří prosklený průhled přímo do Oslofjordu, tedy do zátoky pojmenované po norském hlavním městě. Ta je součástí úžiny Skagerrak spojující Severní moře s Baltským. Podmořskému životu se tu i přes poměrně vysokou míru námořní dopravy daří, a tak rozhodně bude na co koukat.

Uvnitř Fjordária mají probíhat interaktivní přednášky o mořském životě •  Aesthetica Studio, Oslo Works, Snohetta, Visit Norway

Dlouhodobým cílem norské vlády i města Osla je ale vyčistit fjord od nebezpečných látek, které se sem dostávají skrze zemědělskou výrobu. Celé muzeum tak bude mít i výrazný edukativní přesah, součástí projektu je i zpřístupnění dříve zapovězené asi kilometr dlouhé přímořské promenády s výhledem na Oslo.  

Místo letadel laboratoře

Zcela nová čtvrť o velikosti přesahující 45 tisíc čtverečních metrů má vzniknout na poloostrově Fornebu, zhruba 10 kilometrů od centra norského hlavního města Oslo a taktéž v přilehlé zátoce. Do roku 1998 tu přistávala letadla na mezinárodním letišti, které mělo srovnatelný počet odbavených cestujících jako to v Praze.

Na snímku seshora je znatelně vidět rozdělení na 3 části: Fjord, Přístav a Město •  Aesthetica Studio, Oslo Works, Snohetta, Visit Norway

Pak ale bylo rozhodnuto o přesunu tranzitního uzlu zhruba 50 kilometrů od města a na Fornebu se po demolici letiště objevila spousta nevyužitého místa. Součástí navrhovaného projektu je kromě akvária i výstavba laboratoří, bytů, kanceláří, restaurací, centra pro vodní sporty nebo přístaviště pro turistické lodě.  

Převažují dřevostavby

Od země, ve které elektromobily činí ohromující tři čtvrtiny všech nově registrovaných aut, lze očekávat velký důraz na environmentální i sociální udržitelnost celého projektu. Budovy na pobřeží tak budou postaveny zejména ze dřeva z nedalekých lesů, použitý beton projde certifikací na uhlíkovou neutralitu a ocel bude recyklována z vyřazených ropných plošin. Kromě domů vznikne i nový park s rozlohou 8000 m² a proběhne rekonstrukce historického terminálu pro hydroplány

Koncept Fjordária staví na potkávání dětí i dospělých, laiků i vědců •  Aesthetica Studio, Oslo Works, Snohetta, Visit Norway

Pro děti i vědce

„Naším cílem bylo vytvořit nové společenské centrum u vody, které přiláká lidi z okolních rezidencí a vytvoří inovativní prostor, ve kterém se budou moci dohromady potkávat všichni – od mořských biologů přes lidi podnikající v odvětvích souvisejících s mořem až po děti z místní školky,“ vysvětluje Tomas Stokke, jeden z vedoucích designérů projektu revitalizace lokality, který z poloviny sponzorovalo přímo město Oslo.

Plocha Fjordária bude rozdělena do 3 oblastí zvaných Fjord, Urban (Město) a Wharf (Přístav). Aktuálně probíhá zpracování projekční dokumentace a čeká se také na vyhodnocení dopadu na přírodu v Oslofjordu. 

Moderní „stoleté“ lázně Arendal:

Koupaliště v Arendalu v lecčems připomíná české prvorepublikové plovárny •  Aesthetica Studio, Oslo Works, Snohetta, Visit Norway

Fjordárium zdaleka není jediným zajímavým projektem v současném Norsku, který smazává rozdíly mezi pevninou a mořem. Například v městečku Arendal na jihozápadě země aktuálně vzniká – taktéž podle návrhu ateliéru Aesthetica Studio – multifunkční plovárna odkazující na architektonické styly typické pro 30. léta 20. století. V tomto malém fjordu už kdysi veřejné koupaliště bylo, poté se z něj stal jazzový klub a v 80. letech prostor zabrala a později zdemolovala armáda. Nyní se lázně, které najdou využití i jako odpočinkový či koncertní prostor, do Arendalu u příležitosti 300. výročí založení města vracejí. 

Dechberoucí výhledy na fjordy:

Úzké mořské zálivy jsou pro Norsko typické, země jich oficiálně má neuvěřitelných 1190. Jejich krásy ročně přitahují miliony turistů a nejinak je tomu v případě fjordu nacházejícího se pod vrcholkem Hornelen v jižní části země. V průběhu června se tu otevřely tři nové horolezecké cesty pro veřejnost, takzvané ferraty, které jsou naprosto dechberoucí a turisté o ně mají takový zájem, že se možná budou muset začít vydávat povolení k výstupu. Pohled do propastné hloubky 860 metrů určitě není pro každého, nejjednodušší ze tří cest je ale vhodná a bezpečná už pro děti od 12 let. 

V kůži vikingů: Unikátní muzeum lodí

V kůži vikingů: Unikátní muzeum lodí

Jak se řídí muzeum: Co ve vitrínách nevidíte

Jak se řídí muzeum: Co ve vitrínách nevidíte

Oko do budoucnosti: Muzeum v Dubaji ukazuje svět, jaký bude za 50 let

Oko do budoucnosti: Muzeum v Dubaji ukazuje svět, jaký bude za 50 let

 

Články odjinud