Virtuální muzeum Vikingů: Assassin’s Creed Vallhala - Discovery Tour: Viking Age

Virtuální muzeum Vikingů: Assassin’s Creed Vallhala - Discovery Tour: Viking Age
Sdílej
 
Jak stavěli lodě, kdy opustili Skandinávii, proč vypalovali kláštery a uctívali severské bohy? To zjistíte ve hře Assassin’s Creed Vallhala - Discovery Tour: Viking Age, která je zábavným virtuálním muzeem severských nájezdníků.

Při tvorbě počítačových her musí jejich autoři často vymodelovat obrovské herní světy inspirované skutečnými místy. Byla by přitom obrovská škoda, kdyby se měly využít jen jednorázově.

Proto se francouzská firma Ubisoft rozhodla, že na mapách celkem tří her ze série Assassin’s Creed postaví unikátní výukové simulátory zaměřené na život ve starověku (Egypt, Řecko) či středověku (Norsko a Velká Británie). Poslední z nich věnovaný životu Vikingů a jejich osidlování britských ostrovů, je nově k dispozici pro zakoupení zcela samostatně bez nutnosti pořizovat původní akční hru.

V kůži vikinga

Takzvaná Discovery Tour (Naučná pouť) představuje sérii interaktivních exkurzí věnovaných různým aspektům života našich předků. Zatímco v předchozích dvou dílech byl hráč, respektive návštěvník virtuálního muzea, spíše pozorovatelem, v Assassin’s Creed Vallhala - Discovery Tour: Viking Age je přímým hybatelem událostí skrze takzvané Vzpomínky.

Video se připravuje ...

Trailer na hru Assassin’s Creed Valhalla Discovery Tour - Viking Age • Zdroj: Ubisoft North America/YouTube

Autoři zmiňují, že tuto změnu udělali proto, že vlastní prožití jednotlivých epoch vikinského putování světem je mnohem intenzivnější a získané znalosti tak hráči udrží ve své hlavě mnohem déle, než kdyby si jen četli učebnici – ať již skutečnou, nebo virtuální.

Z Norska až do Londýna

V interaktivním muzeu Vikingů tak začínáme v norském městě Stavanger a naučíme se o rivalitě různých vikinských kmenů. Další kapitoly se soustředí například na stavitelství vikingských lodí, plavbu přes Severní moře i vysvětlení toho, proč byla expanze mimo původní skandinávská teritoria historicky nevyhnutelná.

Video se připravuje ...

Jak se staví repliky historických lodí, které se objevily v seriálech Hra o trůny a Vikingové • Zdroj: ABC

Velký prostor je věnován také politice, díky čemuž budete mít jedinečnou šanci setkat se alespoň virtuálně s Alfrédem Velikým, který byl v roce 871 až 899 králem Anglie a je dodnes považován za jednoho z nejvýznamnějších vladařů na ostrovech.

Setkání s božstvy

Dozvíme se mnoho zajímavých skutečností o tom, jak se Vikingové museli přizpůsobit životu v nové zemi a zaměříme se třeba na problematiku jazyků – zatímco Angličané svému městu na severu říkali York, pro Vikingy to vždy byl Jorvik.

Assassin’s Creed Valhalla: Discovery Tour - Viking Age: Vikingové byli nejen známí mořeplavci, ale i bojovníci •  Ubisoft

Dojde i na náboženství. Zatímco Angličané byli na konci devátého století převážně katolíky, Vikingové uctívali svá božstva a mytologické postavy. S některými z nich – Lokim, Thorem či Freyjou – se na samém konci Discovery Tour dokonce setkáme.

Zábava na celý den

Celkem osm Vzpomínek s videoherním nádechem zabere přibližně 5 hodin, což je asi polovina herního času oproti dílům věnovaným starověkému Egyptu a Řecku. K tomu je však k dispozici ještě rozsáhlá interaktivní encyklopedie vysvětlující skrze téměř 200 slovníkových hesel další aspekty války, politiky, náboženství, kultury i každodenního života, na které v hlavním příběhu Discovery Tour nezbyl čas. Chcete-li zažít výuku dějepisu jinak, virtuální muzeum od Ubisoftu je skvělá volba.

Egypt nejsou jen pyramidy:

Vůbec první Discovery Tour vyšla v roce 2018 a zaměřovala se na starověký Egypt. Hráči v ní mají možnost navštívit Káhiru, Alexandrii, podívat se do proslulé Alexandrijské knihovny i na slavné pyramidy rozeseté po celé zemi. Pozadu nezůstávají ani témata týkající se egyptské kultury, života běžných obyvatel, stavitelství či vztahu s Římany.

Řecko, kolébka civilizace:

Pětice virtuálních komentovaných prohlídek na téma filozofie, slavná řecká města, každodenní život, válka a mytologie – to je Discovery Tour odehrávající se v kolébce západní civilizace. Autoři kompletně vystavěli Akropoli v Athénách, bájný Olymp či věštírnu v Delfách. Provázet vás bude mimo jiné slavný vládce Sparty – král Leónidás I.

Historie světa podle Assassin's Creed

Historie světa podle Assassin's Creed

Vikingové a jejich ženy: Miláčku, nezajedeme vypálit vesnici?

Vikingové a jejich ženy: Miláčku, nezajedeme vypálit vesnici?

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

Mňoukající nájezdníci: Kočky na vikinských lodích

 

Články odjinud