Nové ABC: S Predátorem až na hranice vesmíru

Nové ABC: S Predátorem až na hranice vesmíru
Sdílej
 
V novém ABC se podíváme až na hranice vesmíru díky prvním fotkám, které pořídil Vesmírný dalekohled Jamese Webba. Nechybí ani nový filmový Predátor a novinky z týmu Predators CZ/SK... vystřihovánky nebo spousta zábavy a zajímavostí o přírodě, vědě a technice.

Koupit časopis ABC online >  

Až na hranice vesmíru

Vesmír je nám zase o trošku blíž. Nebo dál? Nebo stár? Nebo jak to vlastně je? Vesmírný dalekohled Jamese Webba vydal v červenci první obrázky vzdáleného vesmíru a nejen odborníci žasli nad jejich kvalitou. Vidí me zase o něco dál, jasněji a hlouběji do minulosti.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba se zahleděl do vesmíru a doručil první snímky. Uvidíte je v časopisu ABC •  ABC

Pokud se díváme na tisíce, miliony nebo dokonce miliardy světel- ných let vzdálené hvězdy, díváme se do hluboké minulosti. Každý světelný rok vzdálenosti znamená jeden pozemský rok zpět. Takhle teoreticky můžeme dohlédnout až k počátkům vesmíru, který vznikl před zhruba 13,7 miliardy let.

Naše teleskopy v čele s Webbem jsou schopny dohlédnout do vzdálenosti až 13,6 miliardy světelných let. Neběhá vám z toho vzrušení mráz po zádech? Tak to jste tady správně. Honem nalistujte nové ábíčko.

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 16/2022

Vystřihovánky v časopisu ABC č. 16/2022

V novém čísle časopisu ABC prozrazujeme také novinky z týmu Predators CZ/SK nebo o čem je nový film s Predátorem. Ukážeme, jak plavali dinosauři, jak vypadá virtuální muzeum Vikingů ve hře Discovery Tour: Viking Age, nebo jak uběhlo 90 let s Lego... nechybí ani vystřihovánky.

A ještě mnohem více! Nahlédněte do časopisu ABC č. 16:

Top články v ABC

Časopis ABC vychází dvakrát měsíčně, informuje, baví a podporuje tvořivost. Archiv starších ábíček najdete tady. Ábíčko 16/2022 je v prodeji od 28. července k dostání online a  2. srpna v trafikách.

Kupte si přeplatné ABC, doručení domů je zdarma.

Titulní stranu nového čísla zdobí motiv s Predators CZ/SK.

S Predátorem a Webbem až na hranice vesmíru v časopisu ABC •  ABC

Podívejte se do minulých čísel ABC, která jsou stále v prodeji online. Doplňte si sbírku vystřihovánek a užijte si spoustu zábavy a zajímavostí.

Nové ABC: Nové vesmírné stanice

Nové ABC: Nové vesmírné stanice

Nové ABC: Thor a české národní parky... jako hrom!

Nové ABC: Thor a české národní parky... jako hrom!

Nové ABC: S Rakeťákem a příběhem hraček ve vesmíru

Nové ABC: S Rakeťákem a příběhem hraček ve vesmíru