Čeští Predátoři: Z vesmíru do srdce Evropy

Čeští Predátoři: Z vesmíru do srdce Evropy
Sdílej
 
Predátor Tomáš přiletěl z vesmíru. Alespoň to tvrdí. Ve skutečnosti jde o nadšence, který je součástí malé a fascinující komunity.

Když Tomáš přijede na nějakou akci, třeba na postapokalyptický Junktown, všichni žasnou. Vypadá jako skutečný Predátor. Za každým detailem na jeho kostýmu jsou hodiny práce. Takhle jedinečný převlek se zkrátka jen tak nevidí. Tomáš se přitom nepovažuje za cosplayera. Odlišuje se od nich vzhledem, ale hlavně si dělá věci po svém – po predátorsku. Proto ani necítí, že by patřil k tradičním cosplayerům.



Československá komunita


Kromě jednoho Slováka je pět členů predátorské skupiny z Česka. Momentálně jsou mezi nimi 4 Predátoři, jedna Predátorka a voják Dutch. Ve filmu z roku 1987 ho hrál Arnold Schwarzenegger a Predátora porazil. Skupina spolupracuje i s Muzeem filmových legend a občas se k nim přidá i jeho majitel Johny. Někdy se obleče jako Predátor, jindy jako vetřelec.

V masce se zejména v horkých letních měsících nedýchá moc dobře •  Zdeněk Ležák, Tomáš Hadrbolec



Kostým predátora

Jestli se chcete přidat, připravte si obrovské nadšení pro věc, ale hlavně něco přes sto tisíc korun! Kostým totiž není zrovna nejlevnější. Je zapotřebí si ho pořádně upravit, abyste se odlišili a nebyli jako figurka, co právě vyjela z výrobního pásu. V kostýmu to ale není žádný med. Pokud je chladno, dá se v něm vydržet i 3 hodiny, jindy je to však jen kolem hodiny a půl. Po svlečení pak hurá pod studenou sprchu a před větrák. Termoprádlo je pod těžkým kostýmem většinou úplně propocené.


V masce se zejména v horkých letních měsících nedýchá moc dobře •  Zdeněk Ležák, Tomáš Hadrbolec

Predátorské akce

Jednou ročně se predátoří skupina předvádí v Muzeu filmových legend na akci Predator Hunt, kterou sami pořádají. Často jsou k vidění na různých conech, třeba na Festivalu fantazie. Ve zmiňovaném Muzeu je také můžete občas zastihnout. Nejraději ale mají predátoři události spojené s charitou, kde je tak nějak nikdo nečeká. Svoji účast ale omezují, aby se neokoukali.

Živý dinosaurus: Zubatá návštěva v redakci ABC

Živý dinosaurus: Zubatá návštěva v redakci ABC

Nadšenci až za hrob

Diváci predátory odměňují nadšenou pozorností. Však také predátoři svým koníčkem doslova žijí. Sbírají figurky a sošky predátorů a někteří mají dokonce na kůži predátorské tetování. Kdyby to šlo, měli by i predátorský dům, to by ale u jejich rodin neprošlo.

Pod maskou vás nepozná ani váš největší nepřítel a vesele se s vámi vyfotí •  Zdeněk Ležák, Tomáš Hadrbolec

Predátoři ve světě

I když je česká komunita malá, ve světě predátorů rozhodně není poskrovnu. Veliké základny jsou v Německu, Velké Británii, překvapivě v Asii a Jižní Americe, ale hlavně – jak se dalo čekat – v USA. Jestli se časem rozhodnete stát se také jedním z nich, v srdci Evropy možná vznikne nová predátorská velmoc.


Podívej se, jak ábíčko potkalo české predároy >

Predátoří vrtulník

Stejně jako milenci, kteří připevní na mostu zámeček se svými jmény na důkaz své lásky a pak kolem něj chodí s dobrým pocitem, i predátoři chtěli lásku ke svému koníčku někde zvěčnit. A tak Tomáš prosil svého kamaráda Honzu o laskavost tak dlouho, dokud se nesebral a nepropašoval šablonu predátoří biomasky k bitevnímu vrtulníku Mi-24 Alien Tiger, kam ji nastříkal. Takže až se někdy vrtulník vrhne do bitvy, predátor bude s ním.

Predators CZ/SK: V kůži mimozemského lovce

Predators CZ/SK: V kůži mimozemského lovce

Monstra, která neuloví ani Predátor

Monstra, která neuloví ani Predátor

Cosplay v České republice

Cosplay v České republice

 

Články odjinud