Predators CZ/SK: V kůži mimozemského lovce

Predators CZ/SK: V kůži mimozemského lovce
Sdílej
 
Čeští predátoři rozdávají radost dětem. Jaké to je, navléknout na sebe kůži hrozivého mimozemského lovce? A co je nového u Predators CZ/SK?

Nikdy si nemůžete být jistí, kdy a kde predátor udeří. Platí to i pro Predators CZ/SK, skupinu fanoušků, kteří se na začátku léta nečekaně objevili i na Festivalu ABC. Nebyli na programu, ale vzali hlavní pódium útokem a ovládli veškeré dění. Jestli jste mezi těmi, co si s překvapením a možná nedůvěrou prohlíželi hrozivě vypadající masky, musíte něco vědět: Pod strašidelným zevnějškem se ukrývají sympatičtí lidé. O českých predátorech jsme už psali v ABC 17/2019. Co je u nich nového?

Predátor versus vetřelec

Predators CZ/SK jsou mezinárodní skupina fanoušků z Prahy, Ústí nad Orlicí, Českých Budějovic a slovenské Bratislavy. Dali se dohromady přes sociální sítě. Někteří zakládající členové se už dnes věnují něčemu jinému. Jiní se přidali teprve nedávno. Tomáš, který je predátorem pátým rokem, prozrazuje, že tým přibral i vetřelce a Ripleyovou. „Potkali jsme je na Comic Conu a řekli jim, že mít vetřelce se vždycky hodí.“ Nadšení bylo oboustranné. „Netušili jsme, že působíme tak nedostupně. Přitom je to naopak, jsme každému otevření.“

K Predators CZSK se přidal i vetřelec s Ripleyovou •  Lubomír Čabelka

Kde se s nimi potkáte

Kromě Comic Conu byli čeští Predátoři letos k zastižení na Fantastické Ostravě nebo festivalu Future Gate. Pravidelně se také účastní charitativních akcí. Podobné plány mají i na příští rok. Nejnověji nafotili vlastní fotky inspirované filmem Kořist, které si můžete prohlédnout v ábíčku (více o filmu níže). Tomáš říká, že se nevyhýbají ani komerčním příležitostem, ale v takovém případě už za to něco chtějí. Je to pochopitelné. Kostým není levná záležitost a trávit v něm čas je vyloženě dřina.

Predatrors CZSK připravili speciální sérii fotek inspirovanou filmem Kořist •  Martin Buček

Predátorem nemůže být každý

Nosit kůži mimozemského lovce je fyzicky náročné. Tomáš říká, že to doslova bolí. „Člověku se do toho kostýmu nechce, jen se na to podíváš a už tě to odrazuje.“ Průměrná doba oblékání je 45 minut za asistence aspoň jednoho pomocníka. Někteří potřebují dva. Nejlepší je, když je to někdo, kdo už má s oblékáním predátora zkušenosti. Každý kostým je navíc od jiného výrobce, takže se obléká jiným způsobem. „Nedá se to vzít na sebe jen tak, když je nuda, a vyrazit si do ulic.”

Predatrors CZSK připravili speciální sérii fotek inspirovanou filmem Kořist •  Martin Buček

Práce pro kutily

Ale ani když překonáte bolest a utratíte všechny úspory, neznamená to, že je vystaráno. Každým oblečením se kostým opotřebovává. Neustále je třeba něco opravovat nebo doplňovat. „Latex, ze kterého je to vyrobené, trpí,“ vysvětluje Tomáš. „Po každé akci opravujeme, a proto si taky musíme vybírat, kde a jak často se objevíme.“ Vyplatí se, když je predátor zároveň šikovným kutilem. Třeba Tomáš si sám dodělával masku. Základem byl 3D tisk, pak se stříkala barvou, patinovala a dále upravovala, aby vypadala dobře. „Tuníme, ladíme,“ říká. „Pořád je potřeba něco vyrábět.”

Predatrors CZSK připravili speciální sérii fotek inspirovanou filmem Kořist •  Martin Buček

Nebojte se vyfotit

V 15 kg těžkém kostýmu predátora není dobře vidět ani slyšet a je snadné o někoho zakopnout. V létě se v něm dá vydržet asi hodinu, nanejvýš hodinu a půl. Potom je tělo dehydrované. Přesto se predátoři snaží vyhovět každému zájemci o společnou fotku. Je mezi nimi i velké množství dětí, které si prohlížejí mimozemské lovce s nadšeným údivem. To je taky hlavní důvod, proč to Predators CZ/SK dělají. „Nebojte se zeptat, jestli se s námi můžete vyfotit,“ vybízí Tomáš. „Proto tady jsme.“

Čeští Predátoři: Z vesmíru do srdce Evropy

Čeští Predátoři: Z vesmíru do srdce Evropy

Predators CZ/SK můžete sledovat na facebook.com/czechpredators.


Being Alien

Chceš se stát mimozemšťanem?

Kluk ve světě příšer. Těmito slovy se dá shrnout zápletka krátkého českého sci-fi filmu Being Alien (Být mimozemšťan). Jenže těmi příšerami nejsou predátoři! Celý svět je v troskách a lidé umírají za záhadných okolností. Kluk, který přišel o oba rodiče, je odkázaný sám na sebe. Dokud nenarazí na predátory. Ty si zahráli čeští fanoušci ve vlastních maskách. Film je k vidění po registraci zdarma na supremexp.net/tv/being-alien.


Predátor: Kořist

(Prey)

Nový film s predátorem se odehrává v americké divočině před 300 lety. Mimozemskému lovci se postaví hrdí komančové.

Kdo je kořist? Nový predátor se střetne s indiánskou dívkou Naru •  Disney+

Komiksy i knížky jsou plné narážek na to, že mimozemští lovci navštěvovali naši planetu v průběhu celé historie lidstva. První film z roku 1987 i několik volně navazujících pokračování se sice odehrává v (tehdejší) současnosti. Přesto jsou v nich rozesety zmínky o minulém působení predátorů na Zemi. Skoro se zdá, že člověk nemůže otevřít učebnici dějepisu, aby přitom nenarazil na predátora.

Nová kořist

Film Predátor: Kořist zkouší něco nového. Odehrává se před 300 lety v nezkrocené americké divočině, kde se bílí dobyvatelé střetávají s hrdými indiánskými bojovníky. Je to období plné krvavého násilí. Takové, jaké mají predátoři rádi.

Hlavní hrdinkou je dívka z kmene Komančů. Jmenuje se Naru a vyrůstala po boku největších lovců z Velkých planin. Na filmovém plakátu je pomalovaná válečnými barvami. Jen místo těch barev použila zelenou krev predátora. Zdá se, že mimozemskému lovci vyzbrojenému vysoce pokročilou technologií se dá postavit i s lukem a šípy.

Když může krvácet…

Myšlenka predátora mezi indiány vychází z jedné scény v prvním filmu z roku 1987. V ní se indiánský stopař odvážně postaví strašlivému protivníkovi do cesty jen s obřím nožem v ruce. Nedopadá to pro něho dobře. Tušíme, že Naru bude mít jiný osud. Vždyť když něco krvácí, může to i umřít.

Predátor: Kořist

Režie: Dan Trachtenberg

Hrají: Amber Midthunderová, Mike Peterson, Nelson Leis

Premiéra: 5. 8. 2022 na Disney+

Objev top filmy a seriály:

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Film a knihy v ABC: Náměsíčníci, Jak si užít film, Conan z Cimmerie IV., Krize identity, Časohrátky

Film a knihy v ABC: Náměsíčníci, Jak si užít film, Conan z Cimmerie IV., Krize identity, Časohrátky

Planeta Praha: Město lidí i zvířat

Planeta Praha: Město lidí i zvířat

 

Články odjinud