Živý dinosaurus: Zubatá návštěva v redakci ABC

Živý dinosaurus: Zubatá návštěva v redakci ABC
Sdílej
 
Živého dinosaura dneska potkat nemůžete, ale Valentýn vypadá sakramentsky opravdově. Adam Rašner je jednatřicetiletý bývalý profesionální hokejový hráč. Před pěti lety se rozhodl, že se stane dinosaurem. A stal se jím. Tedy, za dinosaura se převléká. A protože jeho první představení na veřejnosti se odehrálo na svatého Valentýna, pojmenovaly ho děti právě tímto krásným jménem – Valentýn nebo také Valík.

 

Valík (tedy vlastně Adam) pochází z Jihlavy a je zde dobře známou postavičkou. Konkrétně v jihlavském zábavním parku Robinson, jemuž se Valík už před lety stal jakýmsi živým maskotem. Je ale k vidění po celé republice, na Slovensku či v Německu. Adam se svou maskou obráží akce pro děti, školky, nemocnice, letní tábory i velké festivaly. Kam přijede, tam vyvolá pozdvižení. To se povedlo i v našem vydavatelském domě, kam Valentýn zavítal na konci února na návštěvu.

Chci selfie s dinosaurem!

Atmosféru návštěvy vám přiblíží naše video. Ovšem naživo to bylo ještě veselejší. Lidé výskali jako malé děti, smáli se, prchali před klapající čelistí, hladili Valíka po hlavě a snad každý si s ním chtěl udělat selfie. Maska je doslova magnetem pozornosti. A nezáleží na věku. Adam v ní vystupuje obvykle půl hodiny v kuse a poté si musí udělat pauzu na odpočinek. Po našem vydavatelství pobíhal déle než hodinu, a když poté z dinosaura vylezl, doslova z něj lil pot. Není divu. Maska má jen maličké odvětrávací otvory, je vytvořena ze silné vrstvy molitanu a váží 40 kilogramů. Adam je bývalý hokejista, přesto je to i pro jeho trénované tělo vysoká zátěž.

Video se připravuje ...

Živý dinosaurus Valentýn v redakci • Zdroj: Redakce ABC

Není to cosplay

O svém vystupování v masce Adam říká, že neprovozuje cosplay, ale spíš má blíž k vystoupení cirkusových klaunů. A nějaký ten cirkusový kořínek je i v Adamově rodině. Jeho tatínek je trenérem koní pro voltiž, což je gymnastika na koni, kterou nejčastěji uvidíte právě v cirkusu. Ovšem nikoliv cirkus a voltiž, ale hokej hrál v celé Rašnerově rodině nejvýraznější roli. Adam dráhu profesionálního hráče opustil po zranění v 26 letech a začal podnikat. Jednoho dne viděl kostým oživlého dinosaura v akci na YouTube a natolik se mu zalíbil, že brzy měl svou vlastní masku doma. Obchodní kariéru tak doplňuje o zcela nevšední zážitky.

Čeští Predátoři: Z vesmíru do srdce Evropy

Čeští Predátoři: Z vesmíru do srdce Evropy

Pro radost

Podle Adamových slov jsou u nás v republice masky dinosaurů na této úrovni asi tři. Zájem o ně je vysoký, takže pokud by chtěl, bez problémů by se vystupováním v masce uživil. Bylo by to ale na úkor jeho civilního života. Byl by stále na cestách a uzavřený v útrobách dinosaura. Adam proto raději vystupuje pouze o víkendech a daleko spíš než pro peníze to dělá pro radostné reakce dětského publika. Rád se přidává k charitativním akcím třeba pro zmiňované nemocnice.

Valíku, líbí se ti ábíčko? Mňam, cože? Jaké vajíčko? •  Pavel Dobrovský

Molitanová paleontologie

Ale chvíli nechme stranou Adama v dinosauřím břiše a podívejme se na samotného Valíka. Je to sedmiměsíční mládě Tyrannosaura rexe a měří asi tři metry na délku. Jde o ruční zakázkovou výrobu z Číny. Duralová konstrukce je potažena tkaninou a následně polepena velkými bloky molitanu. Molitan je pak vyřezán do výsledného tvaru, povrch znovu potažen tkaninou a nastříkán několika vrstvami barev a laků. Tělo dinosaura je proto měkké a poddajné, ale skvěle drží tvar. Celou konstrukci loutky Adam nese na ramenou v jakémsi postroji podobném popruhům batohu.

Lebka tyranosaura: Klimatizace i drtička kostí

Lebka tyranosaura: Klimatizace i drtička kostí

Uvnitř tyranosaura

Před sebou má monitor s obrazem přenášeným z kamery, která je ukryta v čumáku dinosaura. Dokonce je vybavena nočním viděním! V rukou drží Adam mechanická řídítka, kterými ovládá pohyby dinosaura, přesněji mrskání ocasem, otáčení hlavy, klapání tlamou, koulení očima. Kromě toho může tlačítkem spustit dinosauří řev z reproduktoru. Loutka má několik dobře zamaskovaných otvorů, kterými Adam vidí ven, například pod nohy, a může komunikovat s lidmi venku. Třeba s ním poklábosíte i vy. Valíka totiž uvidíte na našem Festivalu ABC. Více informací o festivalu budete nacházet v časopisu ABC.

Adam s přepravní bednou na Valíka. Nesahat! Živý dinosaurus! •  Pavel Dobrovský

Dvoje nohy?

Nejnápadnější odchylkou od správné anatomie dinosaura jsou lidské nohy trčící z kostýmu, které nejsou zamaskované v nohou dinosaura. Je to z toho důvodu, že tyranosaurovi směřuje hlavní kloub v noze dozadu a člověku dopředu. Je tedy menší zlo „přiznat“ lidské nohy než je zkoušet ukrýt do dinosauřích. Nutno ale říct, že Adam má tak hezky naučené zvířecí pohyby, že si většina lidí dvojích nohou loutky ani nevšimne.

Valíka můžete sledovat na Facebooku a Instagramu .

Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Nový objev: Tyranosaurus rex nemohl běhat!

Nový objev: Tyranosaurus rex nemohl běhat!

Fenomén cosplay: Proč kostýmy hýbou světem

Fenomén cosplay: Proč kostýmy hýbou světem

 

Články odjinud