Svět pravěku II - Tyrannosaurus rex

Sdílej
 
V seriálu Svět pravěku pro vás připravujeme diorámata obyvatel druhohorní Země. Tentokrát je to Tyrannosaurus rex.

Svět pravěku V ABC
I. Apatosaurus (ABC 20)
II. Tyranosaurus (ABC 22)
III. Stegosaurus (ABC 24)
IV. Styrakosaurus (ABC 25/26)



Tyranosaurus je pravděpodobně nejslavnější masožravý dinosaurus. Dorůstal délky až 14 m a vážil asi sedm tun. Jeho mohutné čelisti byly vybaveny hroznými 15centimetrovými zuby a menší tvory před nimi neochránilo ani jejich brnění. Pro představu o velikosti dinosaura je ve vystřihovánce otištěna silueta člověka v poměru k modelu.
Přípravné práce

Složit vystřihovánku není těžké. Přesto si počínejte opatrně a s prací nepospíchejte. Díly označené číslem s červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Ostatní díly podlepte obyčejným kancelářským papírem. Místa ohybu papíru, která je třeba narýhovat tupým nožem, jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čárou -.-.- (ohyb z rubu tisku). Některé díly je potřeba vytvarovat prohnutím. Pomáhejte si kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Hrany a lomy jednotlivých dílů a případné nedostatky při lepení retušujte příslušným odstínem vodové i krycí barvy již během lepení.
Návod na sestavení

Nejprve vystřihněte a vytvarujte střední díl těla dinosaura 1. Ke zpracovanému dílu ocasu 2 přilepte ukončení 3. Konec ocasu promáčkněte ve svislém směru a mírně prohněte. Ocas přilepte k tělu. Nalepte krk 4. Ke střednímu dílu hlavy 5 přilepte boční části 6 a 7 (všechny díly hlavy dinosaura – 5, 6, 7, 11, 12, 13 a 16 nabarvěte z rubu našedo; zuby 10 a 14 barvěte pouze v dolní části, tužkou pak můžete na díly z rubu dokreslit rozdělení jednotlivých zubů).
Nalepte nadočnicové oblouky 8, 9 a mírně je vyhněte směrem ven. Přilepte horní řadu zubů 10. Z dílů 11, 12 a 13 slepte dolní čelist. Nalepte zuby 14. Jazyk 15 na rozšířeném konci prohněte nahoru a přilepte na pomocné chlopně dolních zubů. Oba díly hlavy slepte k sobě. Hlavu v zadní části vytvarujte tak, abyste na ni mohli přilepit ovál 16, a přilepte ji k tělu.
Připravte si dvě špejle dlouhé 16 mm. Vytvarujte horní část levé přední končetiny dinosaura 17 a v místě svislého ohybu do dílu vlepte špejli. Přilepte díl 18. Obdobně zpracujte i pravou končetinu z dílů 19 a 20. Ke stehnu levé nohy 21 přilepte díl 22 a 23. Díly k sobě lepte tak, aby se jejich spoje kryly. Hotovou nohu nalepte v místě rubu okraje stehna plošně k tělu (lepicí plocha je zde 3-4 mm). Z dílů 24, 25 a 26 zpracujte i pravou nohu a přilepte k tělu dinosaura. Otvory z vnitřních stran stehen jsou tvořeny záměrně – po usazení dinosaura na stojánek nebudou vidět.
Pokračujte stavbou stojánku. Horní díl 27 po vystřižení pečlivě obkreslete na silnější karton. Vytvoříte tak spodní díl stojánku 28, který není obsažen ve vystřihovánce. K dílu 27 (nezapomeňte do dílu vyříznout vyznačené otvory) nalepte plášť stojánku 29 a 30. Stojánek zespoda uzavřete vyrobeným dílem 28. Nohy dinosaura usaďte do otvorů ve stojánku po vyznačení ryskou a pečlivě přilepte natupo (tj. pouze za hrany papíru). Vytvarujte prsty s drápy 31, zadní pásky dílu obtočte kolem nohy a přilepte. Drápy pak bodově přilepte natupo na vyznačené místo na stojánku. Stejně nalepte prsty druhé nohy 32. Na nohy umístěte zadní drápy 33 (2x). Ke stojánku nalepte pozadí 34. Na přední stranu stojánku můžete nalepit cedulku s označením dinosaura 35. Na terén pro zvýšení dojmu opravdové přírody naaranžujte a přilepte drobné kamínky, větvičky, popřípadě suchý mech.