Cosplay v České republice

Cosplay v České republice
Sdílej
 
Česká republika je plná šikovných cosplayerů. Pojďte se podívat, kteří z nich se zapsali ve světě, a kde je najdete.

 

Cosplay představuje spojení kostýmu a divadla. Jde o co nejlepší napodobení fiktivní postavy jak vzhledem, tak chováním. Cosplayeři, tedy lidé, kteří se cosplayem zabývají, jsou tím pádem tak trochu umělci, švadlenky i herci. Zajímavý koníček má původ v Americe v první polovině 20. století, i když nejčastěji je spojován s Japonskem, kde se utvořil do dnešní podoby. Ostatně, psali jsme o tom v tomto článku. Cosplay se objevuje napříč všemi fandomy a žánry, od japonských seriálů a komiksů (anime a manga), přes fantasy a sci-fi, až po pohádky a videohry.

Skutečný Iron Man! Žehlička se totiž anglicky řekne "iron"... •  YouTube

Rozvoj cosplaye v ČR

Cosplay se dnes nejvíce objevuje na akcích zaměřených na fandom (komunitu fanoušků určitého žánru nebo díla). Jsou to hlavně festivaly, takzvané cony, které se na území bývalého Československa začaly objevovat od roku 1982. Vůbec první byl ParCon, kterého se účastnilo okolo stovky fantasy a sci-fi nadšenců. Z dalších známých zmíníme Festival fantazie se zaměřením na žánry fantastiky. Jde o největší akci svého druhu u nás, poprvé se konal roku 1996.

Stůj nebo vystřelím! •  Pavel Dobrovský

Anime v Česku

Od počátku 20. století rostla v Česku a na Slovensku popularita manga a anime a postupně se kostýmy začaly objevovat i na conech. Do roku 2003 se jejich fandom rozšířil natolik, že vznikl první con zaměřený jen na japonská díla a kulturu – Akicon. Dnes největší con v daném zaměření, Animefest, se poprvé odehrál jen o rok později.

Publikum Animekvízu na druhém ročníku Animefestu v roce 2005. •  McLobo / Otaku.cz

První fotky

Právě Animefest je pro rozvoj českého cosplaye důležitým prostředníkem. Z jeho druhého ročníku, roku 2005, totiž pochází první fotodokumentace cosplaye u nás. Obrazová data z roku 2004 nejsou dnes dohledatelná, a tak je možné, že prvenství si připsal Animefest už tehdy. Během následujících let došlo k rozšíření počtu různě zaměřených conů a cosplay se stále více dostával do podvědomí lidí, především figurujících ve fandom komunitě. První cosplay soutěž se konala roku 2006 a to v rámci Animefestu – jednalo se o začátek trendu, který se dnes drží na většině podobně zaměřených festivalech.

Ukázky předchůdců cosplaye z českého Animefestu 2005. •  McLobo / Otaku.cz

Cosplay všude

Rostoucí popularitu cosplaye v České republice můžeme pozorovat nejen na conech a soutěžích, ale i v úplně běžném životě. Například v médiích určených pro širší veřejnost se dočteme o pořádaných akcích a cosplay zajímavostech, na dívčí cosplay zaměřuje některé ze svých článků třeba i časopis Bravo.

Annoy-o-tron ze hry Hearthstone v podání Romana Pivce alias TanakhT. Cosplay vyhrál první místo v soutěži na mezinárodním Road to BlizzCon šampionátu. •  Roman Pivec

Známé tváře

Ve světovém měřítku je cosplay komunita v České republice komornější, ale postupně se dostává více do popředí. Například v roce 2016 vyhrála česká cosplayerka Germia (Madlenka Moozová) první místo na evropské soutěži EuroCosplay se svým cosplayem Anubus Pharah ze známé hry Overwatch. EuroCosplay soutěž je největší svého druhu v Evropě a účastní se jí zástupci ze třiceti zemí. Kvalifikační soutěže a velké finále se koná v Londýně s jedním finalistou z každé země. Pro českou cosplay komunitu je Eurocosplay jedna z nejdostupnějších a pravděpodobně nejprestižnější soutěž. Pokud jde o ty domácí, pořádají se obvykle v rámci jednotlivých festivalů a zahraniční účast na nich není běžná, nepočítáme-li Slovensko.

Oficiální foto z Eurocosplaye cosplayerky Germii v kůži Anubis Pharah ze hry Overwatch. •  ArtFlower

Mary & Feinobi

Vedle Germii je v České republice i několik dalších široce uznávaných cosplayerů. Mezi nejznámější tváře patří například pár Mary & Feinobi, který se zaměřuje hlavně na postavy z her jako jsou Borderlands, Metal Gear nebo Mass Effect 2 - v herní cosplay kategorii patří ke špičkám i v zahraničí.

Foto:  Butrix Production

TanakhT & Alžběta

Herní cosplaye jsou zálibou i Romana Pivce, který vystupuje pod přezdívkou TanakhT. Se svým Annoy-o-Tronem z karetní hry Hearthstone vyhrál cosplayerskou soutěž v rámci akce Road To BlizzCon - největšího evropského šampionátu v počítačových hrách. Možná znáte televizní pořad RePlay, ve kterém vystupuje Alžběta Trojanová – ta nám také píše recenze videoher do časopisu. V cosplay se proslavila svým Geraltem, hrdiny oblíbené fantasy série Zaklínač.

Zaklínač Geralt v ženské verzi v podání novinářky, moderátorky a cosplayerky Alžběty Trojanové. •  Alžběta Trojanová

Tawii Szöllösy

Naproti tomu Tawii Szöllösy se v cosplayích věnuje hlavně asijské tvorbě, anime a manze a v jednom z rozhovorů prozradila, že jich měla už několik desítek. Účastnila se jako porotce českých i mezinárodních soutěží a mezi její známé cosplaye patří třeba Kagamine Len z programu Vocaloid - syntetizátoru hlasů s anime postavami přiřazenými k hlasům existujících zpěvákům. Z dalších tváří českého cosplay můžeme zmínit Lenu, která zvítězila na minulém ročníku Animefestu se svým cosplayem Rapunzel (Lociky) z filmu Tangled (Na vlásku). V dalším článku se podíváme na akce, kde se s cosplayery můžete setkat nebo se něčemu přiučit.

Jedna z nejznámnějších českých cosplayerek, Tawii Szöllösy jako Kagamine Len. •  Pugoffka, Tawii

Přečtěte si také:
Fenomén cosplay: Proč kostýmy hýbou světem

Fenomén cosplay: Proč kostýmy hýbou světem

STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!

STAR WARS TÝDEN: Jango Fett, Darth Revan a princezna Leia v redakci ábíčka!

Šaty dělají nejen člověka, ale i Harryho Pottera

Šaty dělají nejen člověka, ale i Harryho Pottera

Živý dinosaurus: Zubatá návštěva v redakci ABC

Živý dinosaurus: Zubatá návštěva v redakci ABC

 

 

Články odjinud