Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor
Sdílej
 
Už několikrát jsme se ponořili do vědeckých dobrodružství paleontologa, který zkrotil čas a dinosaury. Kdo je cestovatel do pravěku Věnceslav Brábek?

Věnceslav Brábek? Toho přeci znáte! Nejenže na vás český krotitel druhohorních plazů hledí z obálky tohoto ábíčka, ale navíc se setkáváte s jeho poznatky v seriálu ABC dinosaurů od září minulého roku. Vzrušující deníkové zápisy Brábek pořídil při cestách časem do pravěku. Jak takový stroj na cestování časem vypadá? Jako speciální vlaková souprava!

Jak se zrodil Věnceslav Brábek

Ale asi budeme muset začít od začátku. Věnceslav Brábek se zrodil v hlavě Honzy Sováka, světoznámého výtvarníka specializovaného na kresbu dinosaurů a jejich životního prostředí. Honza vydal řadu knih a jeho díla jsou vystavována od amerického New Yorku po českou Příbram. V

edle toho se podílel na modelech k filmu Jurský park a ilustroval stejnojmennou knihu, anebo spolupracoval na nové stálé expozici Okna do pravěku v Národním muzeu. A právě tam začíná i příběh Věnceslava Brábka, který Honza, tentokrát v roli spisovatele, zrekonstruoval v již třech knihách.

Video se připravuje ...

Jak se stát paleoartistou, prozrazuje náš nejlepší dinosauří výtvarník Jan Sovák • Zdroj: ABC

Objev v Národním muzeu

Hned v té první se dozvíme, jak v depozitáři Národního muzea objeví současní badatelé bednu s nápisem BRÁBEK. Obsahuje fotografie a deníkové zápisky, které jsou datovány na začátek 20. století, ale popisují dobu asi tak před 70 miliony lety.

Brábek postupně líčí, jak objevil stroj času v podobě obří vlakové soupravy s centrifugou, jejíž roztočení vyvolá pohyb proti proudu plynutí času. Vlak se nachází ukryt hluboko v Koněpruských jeskyních a dnes k němu již nikdo nezná cestu. S Brábkem se na výpravu ale vydáváme. A hned do svrchní křídy pod Černými lesy. V díle druhém se společně s přítelkyní Aurelií noří pod hladinu silurských moří v ponorce a ve třetím zkoumá devonské krajiny.

Dobrodružství má mnoho podob, zvlášť v pravěku •  Jan Sovák

Dinosauři hezky česky

Brábek je samozřejmě magnetem na průšvihy. Jinak by ani nebylo o čem číst. Se spoustou věcí si ale poradí (a když ne, tak umí rychle utíkat) a dokonce si zvládne ochočit dinosaury. V první knize si ochočí některé dinosaury, ve druhém pak bojuje s obřími štíry a ve třetím zase téměř omylem urybaří desetimetrového Dinichthyse.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud