ABC dinosaurů: Euoplocephalus

ABC dinosaurů: Euoplocephalus
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje dalšího pravěkého dinosaura. Euoplocephalus byl velký obrněný dinosaurus, který připomínal oživlý tank na čtyřech nohách, dlouhý přes 5 metrů a vážící kolem 2 tun. 

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Euoplocephalus

Euoplocefalové byli velcí „obrnění“ dinosauři ze skupiny Ankylosauria, což bylo zřejmé již na první pohled. Spíše než živočicha připomínal tento dinosaurus oživlý tank na čtyřech nohách, dlouhý přes 5 metrů a vážící kolem 2 tun.

Encyklopedie ABC dinosaurů na pokračování v časopisu •  ABC

Jeho hlava, krk, hřbet i ocas byly pokryty tvrdými kostěnými destičkami a hroty, které svého majitele dokonale chránily před útokem většiny dravých dinosaurů. Zkostnatělá byla dokonce i oční víčka!

Euoplocefalové ale nespoléhali jen na pasivní obranu, případnému predátorovi se dokázali bránit také aktivně. To jim umožňovala mohutná kostěná palice na konci ocasu, kterou mohli švihat například po nohách dravých dinosaurů. Jedna taková rána mohla přerazit kotník jakéhokoliv dravce.

Euoplocephalus tutus

Délka: 5 metrů

Hmotnost: až 2 tuny

Kdy žili: před 76,4 až 75,6 miliony lety

První zkamenělé pozůstatky euoplocefala byly objeveny roku 1897 na území kanadské provincie Alberty. O pět let později obdržel rodové jméno Stereocephalus, ale jak se brzy ukázalo, toto jméno již dříve obdržel jeden jihoamerický brouk. V roce 1910 byl proto obrněný dinosaurus přejmenován na Euoplocephalus tutus, což v řečtině znamená cosi jako „dobře chráněná a skvěle vyzbrojená hlava“.

Ani velký dravý Gorgosaurus libratus neměl jistotu, zda souboj s euoplocefalem přečká ve zdraví •  Jan Sovák

Euoplocefalové byli objeveni v horninách souvrství Dinosaur Park a možná i několika dalších, žili v době před 76,4 až 75,6 milionu let (věk kampán v pozdní křídě). Jednalo se o poměrně pomalu se pohybující býložravce, schopné poradit si s většinou dostupné rostlinné potravy.

Jejich oči byly malé, to ale neznamená, že měli špatný zrak. Je ale vysoce pravděpodobné, že disponovali velmi dobrým čichem.

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem ho při svých cestách časem zaznamenal.

Boj na mýtině

Právě jsem dojídal svačinu, když se za malým kopcem za mými zády ozval silný hluk. Stihl jsem se rychle vyšplhat ke křoví na vrcholku a tam jsem z úkrytu pozoroval neuvěřitelnou scénu. Pustili se tam do sebe dva nesmiřitelní nepřátelé, rivalové na život a na smrt. Obrněný euoplocefalus a dravý gorgosaurus, jedni z nejvýraznějších dinosauřích druhů této doby.

Pro dravce představovali obrnění dinosauři ankylosauridi jakési oživlé a kráčející „pevnosti“ •  Profimedia.cz

Euoplocefalus se právě pásl na nedaleké mýtině, když mu do zad vpadl neopatrný mladý tyranosaurid. Byla to nejspíš samice shánějící maso pro svá mláďata a ze zoufalství se vrhla na zdatného soupeře.

Starý samec euoplocefala už dobře věděl, jak si počínat – i když byl o polovinu kratší a lehčí než třítunový dravec, nezaváhal a postavil se do obranného postoje. Trochu se přikrčil, aby měl stabilnější základnu a nemohl být převalen na bok. Rozkýval svůj ocas zakončený hrozivou kostěnou palicí a už jen čekal. Vlastně tak dával útočící gorgosauří samici poslední šanci na ústup. Když se na něj ale přesto s otevřenou tlamou vrhla, uštědřil jí krvavou ránu do nohy.

Náhlá prudká bolest dravce zaskočila a po vzteklém zavrčení odkulhal ve zvířeném prachu zpět do nedalekého pralesa. A euoplocefalus? Ten už se mezitím opět poklidně pásl.

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

První díl nové sběratelské encyklopedie ABC dinosaurů (albertosaurus) vyšel v ABC 19/2022. Starší čísla časopisu můžeš dokoupit tady. Předplať si ábíčko (zde), získaš dárek a už ti nic neunikne!

ABC dinosaurů - další díly sěratelské encyklopedie:

ABC dinosaurů: Sauropod diplodocus byl jedním z nejdelších

ABC dinosaurů: Sauropod diplodocus byl jedním z nejdelších

ABC dinosaurů: Conchoraptor

ABC dinosaurů: Conchoraptor

ABC dinosaurů: Byronosaurus

ABC dinosaurů: Byronosaurus

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud