ABC dinosaurů: Conchoraptor

ABC dinosaurů: Conchoraptor
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje třetího pravěkého ještěra. Conchoraptor je zástupce skupiny oviraptoridů, ptákům podobných teropodních dinosaurů. Byli opeření, čelisti měli přeměněné na bezzubý zobák.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Conchoraptor

Conchoraptor je zástupce skupiny oviraptoridů, ptákům podobných teropodních dinosaurů. Byli opeření, čelisti měli přeměněné na bezzubý zobák a vysedáváním na hnízdě zahřívali svou snůšku. Rodové jméno doslova znamená „lupič mušlí“, což odpovídá domněnce paleontologa Rinčengína Barsbolda, který dinosaura v roce 1986 vědecky popsal a pojmenoval.

Sběratelská encyklopedie ABC dinosaurů v časopisu ábíčko •  ABC

Barsbold se domníval, že oviraptoridi se spíše než loupením vajec jiných dinosaurů (z čehož byli podezříváni) živili pojídáním měkkých těl mlžů, která získali drcením jejich mušlí. Současní vědci se domnívají, že oviraptoridi byli přednostně býložraví a jídelníček si zpestřovali občasným živočišným soustem.

Conchoraptor gracilis

Délka: 1,5–2 m

Výška (hřbet): 70 cm

Hmotnost: 17 kg

Kdy žili: před 70 miliony let

Konchoraptoři byli poměrně malí dinosauři, při délce 1,5 až 2 metry vážili kolem 17 kilogramů, tedy asi jako čtyřleté dítě. S výškou hřbetu asi 70 cm by byli jen o málo vyšší než dospělý vlčák.

Dinosaurus konchoraptor (Conchoraptor) se vzdáleně podobal velkému nelétavému papouškovi •  Jan Sovák

Nejzajímavějším znakem těchto mongolských pozdně křídových dinosaurů je lebka dlouhá kolem 9,9 centimetru. Významná není svými rozměry, ale tím, že nenese žádný hřebínek, který zdobí hlavy většiny ostatních oviraptoridů. Právě proto se paleontologové původně domnívali, že se možná jedná o mládě oviraptora a ne o samostatný rod a druh dinosaura.

Konchoraptor žil na území dnešní mongolské pouště Gobi v době před asi 70 miliony let, tedy téměř na úplném konci křídové periody. Bylo zjištěno, že měl velmi silný čelistní stisk a mohl si tak při krmení poradit například i s velmi tuhou vegetací.

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem ho při svých cestách časem zaznamenal.

Vejce v bouři

Samice konchoraptora přecházela kolem svého hnízda, občas se napřímila a načepýřila peří na svém krku a hřbetu. Snažila se tím zastrašit drzé varany, hady a malé teropodní dinosaury, kteří jí v době, kdy sháněla potravu, ukradli už skoro polovinu snůšky.

Oviraptoridi měli obvykle bezzubé zobákovité zakončení čelistí •  Jan Sovák

Jednou si na plenění hnízda troufl i mladý adasaurus, srpodrápý dinosaurus příbuzný velociraptorovi. I když byl o trochu větší než konchoraptoří samice a chtěl ji zahnat od hnízda pryč, stačilo jedno kousnutí rozzuřené matky do kořene ocasu troufalého vetřelce a bylo po boji.

Nyní ale nastala mnohem nebezpečnější situace. Zvedal se vítr a kolem samice začala postupně poletovat zrnka písku. Za chvíli už nebylo vidět na víc než několik metrů. Bylo jasné, že se blíží písečná bouře.

Vzácnými nálezy jsou fosilní kostry jedinců, sedících na svém hnízdě •  Profimedia.cz

Konchoraptoři za stovky tisíc let svého vývoje už vě- děli, jak se v takové situaci chovat. Samice se usadila nad hnízdem a roztáhla přední končetiny, aby svými pery chránila vejce. Zavřela oči a dýchala pouze mělce, aby do dýchacích cest nenasála příliš mnoho písku.

Nevěděla, zda tentokrát přežije, už mnohokrát podobná bouře pohřbila veškerý život pod tunami sypké pohromy. Tentokrát ale měla ona i její hnízdo štěstí – bouře se rychle přehnala a vrstva navátého písku jí sahala jen do půlky hřbetu.

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři. Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

První díl nové sběratelské encyklopedie ABC dinosaurů (albertosaurus) vyšel v ABC 19/2022. Starší čísla časopisu můžeš dokoupit tady. Předplať si ábíčko (zde), získaš dárek a už ti nic neunikne!

ABC dinosaurů - další díly sěratelské encyklopedie:

ABC dinosaurů: Albertosaurus

ABC dinosaurů: Albertosaurus

ABC dinosaurů: Byronosaurus

ABC dinosaurů: Byronosaurus

ABC dinosaurů: Sauropod diplodocus byl jedním z nejdelších

ABC dinosaurů: Sauropod diplodocus byl jedním z nejdelších

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud