Říční plesiosaurus

Říční plesiosaurus
Sdílej
 
Britsko-marocký tým vědců zjistil, že ve spinosaurově sladkovodním „rajonu“ se proháněl i malý druh říčního plesiosaura z čeledi Leptocleididae. Fosilie z marockého Kem Kem jsou dokladem toho, že plesiosauři považovaní za skupinu mořských plazů byli schopni tolerovat i sladkou vodu.

Až 15 metrů dlouhý teropodní dinosaurus Spinosaurus aegypticus byl v Maroku před 100 miliony lety svrchovaným vládcem ekosystému plného říčních toků. Měl však i své konkurenty. Britsko-marocký tým vědců zjistil, že ve spinosaurově sladkovodním „rajonu“ se proháněl i malý druh plesiosaura z čeledi Leptocleididae. Fosilní kosti a zuby patří nejméně dvěma jedincům – asi 3 metry dlouhému dospělci a 1,5 metru dlouhému mláděti.

Pravděpodobná velikost plesiosaurů v říčním ekosystému Kem Kem. Nahoře dospělec, dole mládě •  Dr. Nick Longrich/University Of Bath

Zuby obou plesiosaurů nesou stejné známky silného opotřebení jako zuby místních spinosaurů, kteří se živili velkými rybami. Vědci proto předpokládají, že do stejného typu kořisti zatínali zuby i plesiosauři.

Fosilie z marockého Kem Kem jsou dokladem toho, že plesiosauři považovaní za skupinu mořských plazů byli schopni tolerovat i sladkou vodu. Podobně jako říční delfíni, kteří ve sladkovodním prostředí tráví celý svůj život.

Plesiosaurus vedle spinosaura? To jako vážně?

Plesiosaurus vedle spinosaura? To jako vážně?

Žraloci v Čechách: Nebezpečná mořská monstra

Žraloci v Čechách: Nebezpečná mořská monstra

Nový objev: Plesiosauři žili jako delfíni

Nový objev: Plesiosauři žili jako delfíni

 

Články odjinud