ABC dinosaurů: Byronosaurus

ABC dinosaurů: Byronosaurus
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje druhého pravěkého ještěra. Byronosaurus jaffei byl malý opeřený dinosaurus náležející do čeledi Troodontidae. Jednalo se o štíhle stavěného „srpodrápého“ dinosaura, který představoval lovce drobné kořisti.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Byronosaurus

Byronosaurus jaffei (v doslovném překladu „Ještěr Byrona Jaffeho“, podle muže, jehož rodina finančně podporovala Mongolskou akademii věd) byl malý opeřený dinosaurus náležející do čeledi Troodontidae. Jednalo se o štíhle stavěného „srpodrápého“ dinosaura, který představoval lovce drobné kořisti – od hmyzu až po varany a mláďata menších druhů dinosaurů.

Encyklopedie ABC dinosaurů •  ABC

V čelistech lebky dlouhé kolem 23 cm se nacházely zoubky jehlovitého tvaru bez vroubkování na okrajích, které nejspíš sloužily k lepšímu zachycení kořisti v podobě malých savců, plazů a praptáků.

Byronosaurus jaffei

Délka: 1,5 m

Výška (v kyčlích): 50 cm

Hmotnost: 4 kg

Kdy žili: před 75 až 71 miliony let

Malý, ale rychlý a nebezpečný opeřený dinosaurus byronosaurus •  Jan Sovák

Z deníku Věnceslava Brábka:

Brábek. Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem ho při svých cestách časem viděl a zaznamenal.

Dva byronosauři

Oba dravci nastražili své smysly. Byla už sice tma, jejich velké oči ale dokázaly vnímat pohyb i při velmi slabém měsíčním svitu. Samec a samice byronosaura trpělivě čekali dlouhé minuty. Sledovali, jak odraz Měsíce na hladině malého jezírka láká další a další můry.

Teď už se úsilí vyplatí, vydanou energii dostanou zpět v ulovené potravě. Jejich ostré a tenké zuby byly k lapání můr dobře uzpůsobené, a tak měli oba byronosauři zanedlouho spolykané desítky těchto nočních tvorečků.

Byronosauři lovili můry •  Jan Sovák

Hmyz vysokou inteligencí neoplýval, ale některé můry se spíše kvůli zčeřené hladině než ze strachu přece jen rozhodly jezírko opustit. Oba draví dinosauři malé okřídlence ze samého loveckého zanícení pronásledovali a zkoušeli si na nich svůj postřeh a přesnost při výpadech, když za nimi z běhu vyskakovali do vzduchu a chňapali po nich svými tlamami.

Můry sice nepředstavovaly příliš bohatý zdroj živin a nedalo se jimi uživit po delší dobu, ale na několik příštích dní se s tímto typem stravy ještě spokojí. Posledního vyslance hmyzí říše už opeření predátoři nechali na pokoji a pomalým během se vrátili ke svému hnízdišti. Samice tam už brzy naklade vajíčka a přispěje tak k zachování svého rodu.

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

První díl nové sběratelské encyklopedie ABC dinosaurů (albertosaurus) vyšel v ABC 19/2022. Starší čísla časopisu můžeš dokoupit tady. Předplať si ábíčko (zde), získaš dárek a už ti nic neunikne!

ABC dinosaurů - další díly sěratelské encyklopedie:

ABC dinosaurů: Albertosaurus

ABC dinosaurů: Albertosaurus

ABC dinosaurů: Conchoraptor

ABC dinosaurů: Conchoraptor

ABC dinosaurů: Sauropod diplodocus byl jedním z nejdelších

ABC dinosaurů: Sauropod diplodocus byl jedním z nejdelších

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud