ABC dinosaurů: Hypacrosaurus skoro tak vysoký jako Tyranosaurus rex

ABC dinosaurů: Hypacrosaurus skoro tak vysoký jako Tyranosaurus rex
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje dalšího pravěkého dinosaura. Hypacrosaurus znamená „téměř nejvyšší ještěr“. Toto jméno dostal, protože byl skoro stejně vysoký jako slavný Tyrannosaurus rex.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Hypacrosaurus

Hypakrosauři jsou poměrně dobře známí a prozkoumaní kachnozobí dinosauři, zástupci čeledi úspěšných býložravců hadrosauridů. Jejich typickým znakem byly vysoké výběžky obratlů, které propůjčovaly dinosaurovi vyšší profil hřbetu, takže vypadal o trochu mohutnější a větší, než ve skutečnosti byl. I tak se ale jednalo o značně velikého tvora, při délce přes 9 metrů mohl vážit kolem 4 tun.

Encyklopedie ABC dinosaurů •  ABC

Celkově by nám připadal jako běžně vyhlížející kachnozobý dinosaurus, podobný mnoha ostatním – zejména pak zástupcům příbuzného rodu Corythosaurus. Také se jednalo o stádního tvora, pečujícího o svá mláďata ve velkých hnízdních koloniích. Rostliny pojídal za pomoci svých čelistních „baterií“ drobných zubů rozmělňujících tuhou potravu.

Délka: 9 metrů

Výška hřbetu: 4 metry

Hmotnost: až 2000 kg

Kdy žili: před 75 miliony lety

Jméno Hypacrosaurus znamená „téměř nejvyšší ještěr“, což odpovídá údivu paleontologa Barnuma Browna, který tento rod v roce 1913 popsal. Zaujalo ho totiž, že byl téměř stejně vysoký jako slavný Tyrannosaurus rex. Hypakrosauři ale žili podstatně dříve a také déle než tyranosauři, objevili se již před 75 miliony let a vyhynuli až o 8 milionů let později.

Mláďata mnoha dinosauřích druhů mohla být po vylíhnutí alespoň zčásti opeřená •  Jan Sovák

Fosilie tohoto hadrosaurida jsou objevovány v americké Montaně a kanadské Albertě a nejedná se jen o kosti dospělců. Paleontologové vykopali také zkamenělá hnízda s vejci a embryi i kostřičkami mláďat různého stáří.

Pohlavní dospělosti hypakrosauři dosahovali již ve 2 až 3 letech věku a plné velikosti dorostli asi v 10 až 12 letech. V roce 2020 bylo oznámeno, že z chrupavčité tkáně jednoho hypakrosauřího mláděte vědci izolovali stopy po původní molekule DNA!

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem ho při svých cestách časem zaznamenal.

Život v kolonii

Ranní mlha nad pozdně křídovou krajinou se pomalu rozpouštěla a nabízela tak stále lepší pohled na hnízdiště kachnozobých hypakrosaurů. Plížil jsem se kapradím a schovával se za nízkou vegetací na okraji této obří kolonie.

Dospělí hypakrosauři chránili svá hnízda před malými a mrštnými dinosauřími dravci •  Jan Sovák

Strach jsem neměl, protože dinosauří matky byly příliš zaneprázdněné krmením svých mláďat a kontrolou stavu hnízda po poslední noci. Ve tmě totiž několikatunoví dospělci nezmůžou nic ani proti opeřeným srpodrápým dravcům velkým jako krocan.

Ve dne se dravci jako Atrociraptor nebo Albertavenator drží v uctivé vzdálenosti, protože by brzy měli co do činění s nohami a ocasy rozzuřených dinosauřích samic vážících třísetnásobek jejich vlastní hmotnosti. Protože ale vidí lépe za šera, mohou tito dravci podnikat své nájezdy na hnízda večer a v průběhu noci.

Když mají štěstí, zmocní se malého mláděte, velikého jen jako kotě, nebo celého vajíčka. Když štěstí nemají, jsou zadupáni do země, podobně jako jeden troufalý sameček dvoumetrového atrociraptora, který se pokusil připlížit ke kruhovému hnízdu zezadu, byl ale spatřen ve chvíli, kdy se nemohl dostatečně rychle otočit a prchnout z kluzkého bahna v okolí hnízda.

Tak tvrdý už je ale život v těchto po generace využívaných hypakrosauřích hnízdištích na území budoucí kanadské provincie Alberty.

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

První díl nové sběratelské encyklopedie ABC dinosaurů (albertosaurus) vyšel v ABC 19/2022. Starší čísla časopisu můžeš dokoupit tady. Předplať si ábíčko (zde), získaš dárek a už ti nic neunikne!

ABC dinosaurů - další díly sěratelské encyklopedie:

ABC dinosaurů: Gallimimus byl největší „pštrosí dinosaurus"

ABC dinosaurů: Gallimimus byl největší „pštrosí dinosaurus"

ABC dinosaurů: Fukuiraptor, menší ze záhadných megaraptorů

ABC dinosaurů: Fukuiraptor, menší ze záhadných megaraptorů

ABC dinosaurů: Euoplocephalus

ABC dinosaurů: Euoplocephalus

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud