Hlava tyranosaura rexe, tělo ptáka: Cratonavis zhui

Hlava tyranosaura rexe, tělo ptáka: Cratonavis zhui
Sdílej
 
Evoluce ptačích dinosaurů započala před dopadem planetky na Zemi před 66 miliony lety. Ukazuje na to 120 milionů let stará fosilie z Číny, která má hlavu dinosaura a tělo ptáka. Vědci ji pojmenovali Cratonavis zhui. Více prozrazují Novinky z časopisu ABC.

Novinky v ABC 3/2023:

Hlava dinosaura, tělo ptáka

S dopadem planetky před 66 miliony let dinosauři zcela ze světa nevymizeli – část z nich kolem nás přežívá v podobě ptáků. Evoluce ptačích dinosaurů dnešním směrem ale započala již dávno před touto událostí. Ukazuje na to 120 milionů let stará fosilie z Číny, která představuje jeden z dílků skládačky tohoto vývoje.

Odborníci z Čínské akademie ji pojmenovali Cratonavis zhui. Její průzkum s pomocí CT skenování pomohl odborníkům vymodelovat 3D kostry. Ta má poměrně standardní ptačí stavbu, na jejímž konci se nachází dinosauří hlava připomínající slavného tyrannosaura rexe.

Prototyp kosmické elektrárny na orbitě

Vědci z amerického institutu Caltech vyslali na oběžnou dráhu demonstrátor Vigoride-5 s experimentem projektu Space Solar Power, který testuje technologie pro možné budoucí kosmické solární elektrárny.

Testovací verze elektrárny váží pouhých 50 kilogramů •  Caltech, Space Solar Power Project

Prozatím jde jenom o komponenty malého satelitu, již nyní ale otestuje experimenty DOLCE, ALBA a MAPLE. Zkratky označují testování rozvíjení panelů do velkých ploch, efektivitu fotovoltaických buněk a přenos energie skrze mikrovlnné vysílače.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor

Ladislav Loukota

 

Články odjinud