Novinky z ABC: Zůstane vlk vlkem? Dinosauří mumie!

Novinky z ABC: Zůstane vlk vlkem? Dinosauří mumie!
Sdílej
 
Vědci zjistili, že vlk se dá ochočit podobně jako pes. Dinosauří mumie možná vznikají i jinak, než jsme si doteď mysleli. Plus nový a trošku šílený létající Mad Bat nebo nově objevená květina. Ábíčko přináší novinky a zajímavosti z přírody, vědy a techniky.

Novinky z ABC 22/2022:

Zůstane vlk vlkem?

Ještě donedávna bylo mnoho lidí přesvědčeno, že vlka nelze ochočit tak, aby přilnul k člověku stejně jako pes. Vědci ze Stockholmské univerzity se rozhodli tuto domněnku prověřit. Do pokusu zapojili 12 štěňat psů husky a 10 vlčích štěňat. Všechna byla vychovávána stejným způsobem zkušeným chovatelem od stáří 10 dnů do věku 23 týdnů.

Vlčí štěně Hendrix •  Christina Hansen Wheat

Ukázalo se, že vlčí i psí štěňata reagují na svého chovatele naprosto shodně: Vítají ho u dveří, loučí se s ním, užívají si hry i mazlení. Jen v jediné věci byl rozdíl: Když do místnosti vstoupil někdo cizí, vlci byli mnohem ostražitější a uklidnili se teprve, když přišla známá osoba. Vědci se domnívají, že tuto schopnost přilnout k člověku, který se o ně stará od nejútlejšího věku, měl i společný předek psů a vlků, což nakonec vedlo ke zdomácnění psa.


Vznik dinosauřích mumií

Za dinosauří mumie se označují fosilie, které obsahují i zkamenělou kůži. Jsou docela vzácné a vědci se domnívají, že mohly vznikat jen za zvláštních podmínek. Například pokud dinosauří zdechlina ihned po smrti vyschla nebo ji rychle zakryl sediment, který zabránil hnilobě a přístupu mrchožroutů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud