Novinky z ABC: Nanomateriál z šupin, SeaPod, štíři

Novinky z ABC: Nanomateriál z šupin, SeaPod, štíři
Sdílej
 
Nanomateriál z rybích šupin. Dům nad mořem SeaPod se vznáší nad hladinou oceánu. Savci z dob dinosaurů překvapili. Studenti objevili nové štíry. Přečtěte si novinky z časopisu ABC.

Novinky z časopisu ABC č. 18/2022:

Nanomateriál z rybích šupin

Nano-cibule (carbon nano-onions, CNOs) mají složitou kulovitou strukturu, která připomíná klece v kleci. Díky svým chemickým, optickým a elektrickým vlastnostem je tento nanomateriál v elektronice stále žádanější, ale jeho konvenční výroba je velmi náročná – obvykle vyžaduje vakuum, extrémní teploty, drahé katalyzátory nebo nebezpečné chemikálie.

Rybí šupiny se údajně dají mikrovlnami přeměnit na vysoce kvalitní nano-cibule za méně než 10 sekund! •  Andrey Atuchin, Takashi Shirai/NITech Japan, Gayle Laird © California Academy of Sciences

Vědci z Nagojského technologického institutu v Japonsku však přišli na způsob, jak vysoce kvalitní nano-cibule získávat z prakticky bezcenného odpadu – rybích šupin, které vystaví působení mikrovln. V šupinách tak rychle dojde k tepelnému rozkladu (pyrolýze) bílkoviny kolagenu. Přitom se podle vědců uvolňují plyny, které podporují tvorbu nano-cibulí.

Dům nad mořem SeaPod

Pokud jste o prázdninách navštívili nějaké oblíbené přímořské letovisko, asi jste usoudili, že je tam hlava na hlavě. S myšlenkou, jak by se k moři mohlo vtěsnat ještě více turistů, nyní přišla společnost Ocean Builders, která sídlí v Panamě.

Už od letošního září chce údajně prodávat SeaPod – dům, který se vznáší asi dva a půl metru nad hladinou oceánu. Uvnitř každého „podu“ (pod je v angličtině lusk nebo také tobolka) se skrývá interiér s komfortní rozlohou 77 metrů čtverečních rozloženou do tří pater. Součástí domu je i chytrý prsten, drony a autonomní plavidla, která budou dovážet jídlo a zásilky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud