Novinky z ABC: Vrcholový predátor masosaurus a ponorka jako pro Batmana

Novinky z ABC: Vrcholový predátor masosaurus a ponorka jako pro Batmana
Sdílej
 
Nově popsaný masosaurus Thalassotitan atrox byl vrcholovým predátorem obřích rozměrů. Starořecký válečník a ponorka jako pro Batmana. Novinky a zajímavosti z časopisu ABC.

Novinky v ABC č. 19/2022:

Vládce křídových oceánů

Představte si komodského draka – tedy největšího žijícího ještěra varana komodského – který má místo nohou ploutve. A zvětšete ho tak, aby měl na délku až 12 metrů. To, co vám vyjde, bude vzdálený příbuzný mosasaurus, mořský plaz z doby dinosaurů. Během posledních 25 milionů let období křídy se začali mosasauři hodně různit. Někteří z nich lovili malé ryby, jiní drtili v zubech škeble a hlavonožce. A ještě jiní stáli na samém vrcholku potravního řetězce.

Právě takovým mosasaurem byl nově popsaný Thalassotitan atrox, jehož 66 milionů let staré fosilie pocházejí z Maroka. Na délku měřil 9 metrů, což je srovnatelné s dnešní kosatkou dravou. Té se podobal i kolíkovitými zuby, které zřejmě využíval při lovu jiných velkých mořských plazů.


Starořecký válečník

V roce 2015 archeologové v řeckém městě Pylos objevili hrobku muže, který zemřel kolem roku 1450 před naším letopočtem. Bylo mu 30 až 35 let a evidentně šlo o významného muže, protože kromě kostry v hrobce spočívalo asi 1400 předmětů: zbraní, kusů zbroje, šperků a artefaktů ze stříbra a zlata.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud