Novinky v ABC: Japonští roboti jdou do kanálů

Novinky v ABC: Japonští roboti jdou do kanálů
Sdílej
 
Japonští roboti pomůžou s inspekcí kanálů. Jak? Prozradí novinky z časopisu ABC, kde se dozvíš i to, že potkani slyší na Mozarta nebo že vzniká rekordně velký vysavač oxidu uhličitého. A mnohem více!

Novinky z ABC 25/2022:

Japonští roboti pomůžou s inspekcí kanálů

Společnost TMSUK sídlící v Kjótu se pochlubila prototypem svého robota SPD1, který má nahradit člověka při inspekci odpadních a kanalizačních potrubí. Země vycházejícího slunce dlouhodobě trpí nedostatkem specializovaných lidských pracovníků, kteří by stíhali prohlížet a čistit 490 000 km kanalizačního potrubí.

TMSUK proto doufá, že robotika tento problém alespoň částečně zalepí. SPD1 má podobu drobného robotického pavouka o velikosti kolem 20 cm a váze 3,5 kg, který se vejde i do nejmenšího odpadního potrubí. TMSUK věří, že v budoucnu se její roboti najdou nejenom v kanálech, ale například i při záchraně lidí pod sutinami spadlých domů.

Potkani slyší na Mozarta

Reakce na hudební rytmus zřejmě není jenom výlučně lidská schopnost. Vědci z Tokijské univerzity během experimentů na hlodavcích odhalili, že potkani dovedou pohupovat hlavami ve specifickém rytmu při poslouchání úryvků z Mozartovy Sonáty pro dva klavíry. Ideální tempo pohupování dle vědců závisí na reakční rychlosti mozku, ta je však u všech živočišných druhů podobná.

Experiment probíhal v „hudebních“ kójích, na snímku hlodavce vidíte záměrné body při výzkumu •  Ito et al

Krom Mozarta vědci testovali také vliv písní Lady Gaga, Michaela Jacksona a skupin Maroon 5 a Queen. Výsledky naznačují, že podobnou reakci na hudbu by mohly mít přinejmenším i některé další druhy savců.

Vzniká rekordně velký vysavač oxidu uhličitého

K neblahé klimatické změně dochází i kvůli nadměrnému vypouštění oxidu uhličitého do atmosféry. Skleníkový plyn je však možné ze vzduchu také odstraňovat – pomalu to umí díky fotosyntéze všechny rostliny, rychleji by se o to měl pokusit nový komplex ropné společnosti Occidental Petroleum. Firma v USA buduje zařízení schopné chemickou reakcí z atmosféry „odsávat“ až 500 tisíc tun oxidu uhličitého ročně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud