Vysavač oxidu uhličitého: Zařízení na Islandu ukládá skleníkový plyn pod zem

Vysavač oxidu uhličitého: Zařízení na Islandu ukládá skleníkový plyn pod zem
Sdílej
 
Omezování emisí CO2 je důležitým krokem k zastavení či zpomalení klimatické změny. Už vypuštěných plynů se ale umíme i zbavit! Na Islandu testují vysavač CO2, který ukládá oxid uhličitý pod zem.

Jedním z důsledků lidské činnosti je nadměrná produkce oxidu uhličitého a jeho stále se zvyšující koncentrace v zemské atmosféře. Tento proces přirozeně vyvažují stromy a rostliny prostřednictvím fotosyntézy. Jenže tempo, kterým biosféra z oxidu uhličitého vyrábí zpět dýchatelný kyslík, přestává stačit. Týmy vědců a konstruktérů ze Švýcarska a Islandu proto napadlo, zda bychom rostlinám neuměli při „vysávání“ CO2 z atmosféry trochu pomoci. Výsledkem je vůbec největší čistička vzduchu, kterou lidstvo kdy postavilo.

Nebeská sodovka pro zchlazení planety: Obří vysavač míchá oxid uhličitý s vodou

Nebeská sodovka pro zchlazení planety: Obří vysavač míchá oxid uhličitý s vodou

Největší čistička CO2 na světě

Konstrukce zařízení Orca započala v květnu 2020 v lokalitě Hellisheiði, přibližně 30 kilometrů východně od islandského hlavního města Reykjavík. Na začátku letošního září byla čistička slavnostně uvedena do provozu. Jde o celkově již 15. zařízení tohoto druhu na světě, Orca je ale zatím největší a existují plány na její budoucí rozšíření.

Provoz uhlíkového vysavače vyžaduje velké množství elektrické energie, proto Islanďané rozhodli o tom, že jej postaví v blízkosti stávající geotermální elektrárny. Provoz je tak stoprocentně ekologický a k výrobě elektřiny nezbytné na snižování koncentrace CO2 není potřeba spalovat třeba uhlí, které by naopak koncentraci zase zvyšovalo.

Hellisheiði – třetí největší geotermální elektrárna na světě pohání čističku Orca •  Carbfix

Takto vypadá výsledný produkt - oxid uhličity uložený pod zem, po dvou letech mineralizace •  Profimedia.cz

Z atmosféry pod zem

Čistička Orca funguje tak, že nasává vzduch z vnějšího prostředí, separuje z něj oxid uhličitý, který je těžší, a míchá jej s podzemní vodou. Výsledná sloučenina je poté čerpána do hloubky 800 až 2000 metrů. Právě tam, v islandském čedičovém podloží, začíná proces přirozené mineralizace. Po přibližně dvou letech se z atmosférického CO2 stává hornina uložená bezpečně pod zemí bez jakéhokoliv negativního vlivu na zemské klima.

Lapač CO2: Chytrá čistička vzduchu

Lapač CO2: Chytrá čistička vzduchu

Čisticí kapacita poroste

Zařízení dokáže za jeden rok zpracovat a uložit 4 tisíce tun oxidu uhličitého. Zní to jako obrovské množství, avšak radost, že by klimatická změna byla jednou provždy vyřešena, je předčasná. Ve skutečnosti jde o emise, které během jednoho roku vyprodukuje přibližně 790 běžných aut se spalovacím motorem. Švýcarská firma Climeworks, která čističku provozuje, už ale vyhlásila nový ambiciózní plán. Ráda by svou vysávací kapacitu do roku 2030 rozšířila alespoň 250x více než dnes, tedy celkem jeden milion tun ročně.

Největší čistička oxidu uhličitého na světě: Zařízení nasává vzduch a zbavuje jej skleníkového plynu •  Profimedia.cz

Hodně práce před námi

Celosvětové emise CO2 v loňském roce činily 31,5 miliardy tun. Jen v České republice jde o 100 milionů tun každý rok, naše země tedy přispívá ke globální produkci přibližně 0,3 %. Cesta k takzvané uhlíkové neutralitě, tedy stavu, kdy lidstvo bude vypouštět jen tolik plynů, kolik jich spolu s přírodou zvládne zpracovat, je stále dlouhá. „Věříme ale, že čistička Orca představuje důležitý krok na cestě k tomuto cíli,“ vysvětluje Jan Wurzbacher, spoluzakladatel Climeworks.


Kdo zaplatí za vysávání?

Přestože čističku Orca pohání horké prameny tolik typické pro Island, je její provoz finančně velmi náročný. Ještě horší by to v budoucnu bylo u podobných zařízení stavěných uprostřed měst. Ve společnosti Climeworks proto hledají sponzory čištění vzduchu. Může se jím stát úplně kdokoliv.

Nejnižší možný příspěvek 180 Kč měsíčně znamená, že přispěvatel za své peníze pomůže vyčistit atmosféru od 85 kg CO2 ročně. Očekává se ale, že provoz budoucích vysavačů oxidu uhličitého budou platit zejména velké firmy, které chtějí dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality. Jedním z potvrzených zákazníků je i Microsoft.

Terraformace Marsu: Poptávka po CO2

Terraformace Marsu: Poptávka po CO2

Sloni a klima: Jak zvířata ovlivňují změny počasí

Sloni a klima: Jak zvířata ovlivňují změny počasí

Zachráníme permafrost? Kopytníci bojují se změnami klimatu

Zachráníme permafrost? Kopytníci bojují se změnami klimatu

 

Články odjinud