Novinky z ABC: Tajemství tančícího koně, převlečené kolibřice, letadlo s kolmým startem

Novinky z ABC: Tajemství tančícího koně, převlečené kolibřice, letadlo s kolmým startem
Sdílej
 
Tajemství tančícího koně z čínské císařské hrobky odhaleno! Nový objev: samičky kolibříků bělokrkých se převlékají do barev samečků. Moderní vynález: americká armáda vyvíjí nový letoun schopný kolmého startu a přistání. Čtěte novinky z ABC.

Novinky z časopisu ABC č. 20/2022:

Tajemství tančícího koně

V hrobkách čínských císařů bylo nalezeno více terakotových figurek koní, kteří na pozdrav panovníkovi zvedají přední nohu. „Tančící kůň“ z dynastie Tang, kterého mají od roku 1997 v muzeu v americkém Cincinnati, je ale zvláštní. Jako jediný má na čele ozdobný střapec. Kurátoři měli podezření, že střapec může být pozdějšího data než samotný kůň, jehož stáří určili na asi 1300 let. Aby si je ověřili, odebrali ze sochy celkem 11 nepatrných vzorků, které předali odborníkům na chemickou analýzu.

Výsledky ukázaly, že střapec není z terakoty, ale ze sádry, a na koňské čelo byl připevněn dodatečně pomocí lepidla. Odhalily také další prvky, které nebyly součástí původního díla a které dokazují, že tančící kůň byl během své dlouhé historie nejméně dvakrát restaurován.


Převlečené kolibřice

Samička kolibříka bělokrkého opeřená jako sameček •  Cornell Lab of Ornithology, Jillian Ditner

Mezidruhové napodobování není v přírodě nic zvláštního. Například nejedovatý had kopíruje zbarvení jedovatého druhu a chrání se tak před predátory. Jihoameričtí kolibříci bělokrcí ale napodobují v rámci svého druhu. Nedospělí samci i samičky mají zářivě modré, zelené a bílé peří. Samečci si je podrží i v dospělosti, ale samičky přepeří do tlumenějších odstínů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud