Novinky z ABC: Dřevěné ekoletiště, pravěký klokan, holubi skalní a zabarvený Charón

Novinky z ABC: Dřevěné ekoletiště, pravěký klokan, holubi skalní a zabarvený Charón
Sdílej
 
Dřevěné ekoletiště ve švýcarském Curychu navrhl dánský architekt Bjarke Ingels, který stojí i za Vltavskou filharmonií. Pravěký klokan obýval pralesy Papuy Nové Guineje. Předek domácích holubů stále žije. A co obarvilo Charon? Přečtěte si novinky z časopisu ABC.

Novinky z časopisu ABC č. 15/2022:

Dřevěné ekoletiště

Letiště ve Švýcarském Curychu patří mezi 20 nejvytíženějších v Evropě, jeho nejstarší Terminál A slouží cestujícím již od roku 1971. V architektonické soutěži se vybírala budova, která jej nahradí, a my už víme, kdo zabodoval. Byl to slavný dánský architekt Bjarke Ingels, který stojí i za Vltavskou filharmonií, o níž jsme psali v minulém čísle ábíčka. Návrh z jeho kanceláře počítá s tím, že nová budova vznikne téměř výhradně z masivního dřeva a skla, čímž chce vzdát hold tradiční švýcarské horské architektuře.

Prosklené hlavní atrium připomíná dřevěnou pyramidu i střechy alpských domků •  Bjarke Ingels Group

Pravěký klokan

Ještě před 50 až 20 tisíci lety obýval pralesy Papuy Nové Guineje jedinečný druh klokana. Jeho fosilie pochází z význačného archeologického a paleontologického naleziště Nombe Rockshelter, kde byly objeveny už v roce 1983. Revize nálezu, kterou provedli paleontologové z australské Flinders University, nyní ukázala, že jde o samostatný rod i druh. Klokan Nombe nombe si nebyl blízce příbuzný s australskými druhy, ale patřil do skupiny primitivnějších klokanů, kteří žili pouze na Papui Nové Guineji. Měl svalnaté tělo a čelisti uzpůsobené ke spásání tuhých listů v pralesním podrostu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud