Soutěž mrakodrapů: Který z nich je nej, nej, nej?

Soutěž mrakodrapů: Který z nich je nej, nej, nej?
Sdílej
 
Porota složená ze světových architektů ocenila odvážné nápady na bydlení budoucnosti, které čekají na realizaci. Který z mrakodrapů je nej, nej, nej?

Americký architektonický časopis eVolo oznámil vítěze soutěže v návrhu vizionářských mrakodrapů, kterou vyhlašuje každoročně již od roku 2006. Letos se přihlásilo 427 účastníků, mezi kterými sedmičlenná porota zvolila tři projekty umístěné na stupních vítězů a dalším dvaceti udělila takzvané čestné uznání.

Cílem klání je ocenit nápady, které neotřelými metodami přistupují k technologiím, materiálům, estetice a uspořádání prostoru. Aspiranti na výhru by měli dle porotců také nabourávat to, jakým způsobem dnes rozumíme vertikální architektuře. V neposlední řadě je pro úspěch důležitý rovněž vztah se životním prostředím a prostorem, do kterého je návrh mrakodrapu zasazen.

1. místo:

Mrakodrap klimatické kontroly

Věže na pobřeží zajistí potřebný déšť o kilometry dále •  eVolo Magazine

Poručíme větru, dešti, říkalo se kdysi v reakci na snahy autoritářských režimů ovlivňovat počasí. Vítězný jihokorejský mrakodrap si však přesně toto klade za cíl. Pozměňování počasí ve prospěch obyvatel přímořských oblastí má dva režimy. Pokud je sucho, mrakodrap nasává mořskou vodu, zbavuje ji soli a tvoří z ní mraky. Naopak v případě hrozících záplav natahuje vzdušnou vlhkost do sebe a vypouští vodu do oceánu. To vše s užitím čisté energie ze solárních panelů.

2. místo:

Tsunami Park

Souostroví Tonga v lednu postihl výbuch sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai •  eVolo Magazine

Tento netradiční návrh pochází rýsovacích prken čínských architektů, vyrůst by však měl na plážích malého pacifického království Tonga. Právě to je totiž ohrožováno vlnami tsunami, které jsou výsledkem častých zemětřesení (a nedávno dokonce výbuchu podmořské sopky) v pacifickém regionu na rozhraní čtyř tektonických desek. Mrakodrapové město na nožičkách má ničivé přívalové vlně bez problému odolat.

3. místo:

Nové jaro

Návrh ze sousedního Polska si vysloužil třetí příčku •  eVolo Magazine

Dřevěná budova s názvem Nové jaro má přídomek „agro-ekologický mrakodrap“, což znamená mimo jiné to, že není určena k bydlení. Místo toho by měla posloužit jako sídlo pro výzkumné laboratoře zabývající se otázkou hladovění a také jako databanka semen rostlin. Svým vzhledem má evokovat tradiční polské velikonoční palmové ratolesti.

Čestné uznání:

Sromová věž

Pro čistou vodu do moderní věže raději než do kontaminované řeky •  eVolo Magazine

Jižní Súdán patří mezi vůbec nejchudší země světa, v posledních letech je sužován hladem i válečným konfliktem, jehož důsledkem bylo zničení tamějších vodovodů a znečištění zdrojů pitné vody. Dřevěný vodojem s kondenzační nádobou má tento problém řešit, uvnitř může navíc vzniknout i škola či ordinace lékaře.

Čestné uznání:

Městský zhušťovač

Čínský návrh nápadně připomíná film Ready Player One: Hra začíná •  eVolo Magazine

Zatímco se většina současných mrakodrapů orientuje na bohatou klientelu, návrh pocházející z Číny cílí na 300 milionů chudých dělníků, kteří nyní žijí v otřesných podmínkách na předměstích tamějších velkoměst. Až dystopicky vypadající projekt má podporovat zdravější růst „asijských slumů“ i zahraniční turismus.

Čestné uznání:

Včelí úl

Mrakodrap pro včely se dočkal čestného uznání poroty •  eVolo Magazine

Hmyz tvoří přes 80 % veškerého života na Zemi, připomíná tvůrce včelího mrakodrapu z Taiwanu. Inspirací mu byl slovenský umělec Tomáš Libertíny, který ve spolupráci s včelami produkuje umělecká díla. Jádro budovy je vytištěné na 3D tiskárně, kolem něj si následně včely začnou tvořit svá společenstva a stavět vlastní úly.

Prohlédněte si další zajímavé mrakodrapy:

Mrakodrap sahá po rekordu: Australané plánují nejvyšší polo-dřevostavbu světa

Mrakodrap sahá po rekordu: Australané plánují nejvyšší polo-dřevostavbu světa

Mrakodrap a farma v jednom

Mrakodrap a farma v jednom

Malý ráj v New Yorku: Nechybí ani šlapací piano!

Malý ráj v New Yorku: Nechybí ani šlapací piano!

 

Články odjinud