Mrakodrap sahá po rekordu: Australané plánují nejvyšší polo-dřevostavbu světa

Mrakodrap sahá po rekordu: Australané plánují nejvyšší polo-dřevostavbu světa
Sdílej
 
Největší dům na světě postavený ze dřeva chtějí vztyčit k nebi Australané. Mrakodrap má dosáhnout výšky 183 metrů a změnit panorama města Perth na jihozápadě země. Nabídnout by měl 245 bytů, zelený park i ovoce ze zahrádky.

Výškový dům v Perthu má vzniknout jako takzvaná hybridní stavba. To znamená, že bude zkonstruován z více různých materiálů, hlavně ale ze dřeva. Přírodní budou nosné sloupy i podlahové desky pro celkem osmačtyřicet pater. Dřevěnou konstrukci vyztuží betonové jádro, do kterého se umístí výtah a schodiště. Fasádu domu ozdobí sklo a spousta zeleně.

Dům z 580 sazenic

Nejvyšší hybridní věž světa pracovně pojmenovaná C6 vznikne jako multifunkční dům. To znamená, že se kolem vchodu rozšíří v malé náměstíčko s veřejným parkem, terasami, službami a občerstvením. Bude se tam prodávat i sezónní ovoce a zelenina ze sousední zahrádky. Celé prostranství bude obklopeno zelení - stromy, keři a květinovými záhony.

Plánovaný mrakodrap je hybridní stavba. Kombinuje dřevo, beton a sklo •  Elenberg Fraser/Grange Development

Vnitřek domu má být uzpůsoben tak, aby se mohl přirozeně větrat. To u mrakodrapů není obvyklé, většinou jsou závislé na klimatizaci. Celkem 48 podlaží vystačí pro 245 bytů ve velikostech od 1+1 do 4+1. Nezapomnělo se ani na panoramatickou střešní terasu.

Výškový dům v Perthu se má kamarádit s přírodou. Jednou z jeho nejdůležitějších vlastností je ekologická šetrnost právě díky konstrukci z obnovitelného materiálu. Podle návrhářského studia Fraser & Partners lze dřevo potřebné pro stavbu znovu vypěstovat z pouhých 580 sazenic.

Projekt ke stavbě hybridního domu C6 nyní posuzují úředníci ke stavebnímu povolení. Stavět by se mohlo v horizontu několika příštích let.

Projekt stavby hybridního domu čeká na stavební povolení •  Elenberg Fraser/Grange Development

Rekordní dřevostavby z Evropy

Touhu postavit nejvyšší přírodní stavbu světa ohlásili shodou okolností také v letos dubnu Švýcaři. Přesně sto metrů vysoká obytná věž bude ze dřeva na rozdíl od té australské úplně celá. Ozdobí město Winterthur.

Jelikož bez betonové výztuže nemohou Švýcaři stavět výš než Australané, hlavní výškovou budovu ve Winterthuru doplní ještě tři menší. Dům tak nabídne nejen byty, ale i studentské koleje, restauraci, obchody a hotel. První obyvatelé by se mohli nastěhovat v roce 2026.

Dosud nejvyšší celodřevěnou stavbou světa je s 85 metry dům Mjøstårnet ve městě Brumunddalu na jihu Norska. Oblast je známá lesnictvím a dřevozpracujícím průmyslem, mimo jiné se tam rozkládá i největší norské jezero Mjøsa. Domu byste napočítali osmnáct pater s byty, hotelem, restaurací, kancelářemi a bazénem. Dokončen byl v roce 2019.

Mrakodrap a farma v jednom

Mrakodrap a farma v jednom

Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa

Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa

Živé mrakodrapy: Výlet do bydlení budoucnosti

Živé mrakodrapy: Výlet do bydlení budoucnosti

 

Články odjinud