Město na hladině: Vstupuje do fáze prototypu

Město na hladině: Vstupuje do fáze prototypu
Sdílej
 
Pro stavbu první kolonie Oceanix byl vybrán jihokorejský Pusan. Město na hladině vstupuje do fáze prototypu.

O ekologickém, ekonomickém, a především zcela soběstačném plovoucím městě Oceanix jsme psali v ABC 10/2019. Nemáte? Nevadí! Článek dohledáte i na www.abicko.cz. Nyní bylo konečně vybráno místo, na kterém vznikne úplně první část kolonie, jež si klade za cíl ochránit lidská obydlí od vzrůstající mořské hladiny.

Půjde o významný námořní přístav Pusan v Jižní Koreji, který je se svými téměř 4 miliony obyvatel druhým největším městem v zemi hned po Soulu. Právě Jižní Korea je tradičním technologickým tahounem jihovýchodní Asie a moderních vynálezů se nebojí.

Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři

Kolonie Oceanix: Bydlení budoucnosti na moři

Zatím o něco menší Oceanix

Původní návrh kolonie Oceanix počítal se vznikem šesti spojených vesnic, ve kterých se zabydlí až 10 000 obyvatel. Už v letošním roce by měla s pomocí architektů z dánské společnosti Bjarke Ingels Group začít výstavba první z nich sloužící jako prototyp.

Testovací verze pomůže vyhodnotit přínosy i nedostatky bydlení na hladině a zanést je do projektu zbývajících pěti vesnic i ostatních mořských kolonií. Význam projektu Oceanix pro další plovoucí města na světě a obranu před změnami klimatu nedávno ocenila i náměstkyně generálního tajemníka OSN Amina J. Mohammedová.

 

V teple i na sněhu

Ze všech plánovaných ambiciózních modulů se v rámci prototypu budou stavět tři, a to na celkové ploše 2,5 hektaru, což odpovídá rozloze asi čtyř běžných fotbalových hřišť.

Prvním z nich je platforma s hotelem a restauracemi, které mají servírovat jídlo ze surovin vypěstovaných v plovoucím městě. Druhou je výzkumná stanice, jež bude zároveň sloužit jako obří skleník. Že to není zapotřebí? Ale ano. Pusan totiž leží v subtropickém pásu, avšak zimy jsou zde suché a studené a výjimkou není ani pár dní, kdy sněží. Do třetice pak jde o modul pro bydlení s až pětipatrovými bytovými domy z bambusu a dřevěných desek.

Oceanix: Ruch v ulicích, typický pro velkoměsta, nebude chybět ani na moři •  OCEANIX/BJARKE INGELS GROUP

Korálový útes na míru

Plovoucí město bude stát na plošinách vyrobených ze speciálního materiálu zvaného biorock (bio skála) nebo také seacrete (mořský beton). Jde o železobeton, kterým probíhá slabý elektrický proud, jenž přitahuje vápencové částečky. Pomůže tak během pár týdnů vytvořit umělou skálu, na které ale život kvete stejně jako na přírodním korálu. Biorock patří mezi materiály, jež se samy uzdravují, je stoprocentně odolný vůči korozi, a navíc pomáhá krmit okolo žijící ryby.

Ekosystém města Oceanix •  OCEANIX/BJARKE INGELS GROUP

Až zaduní hrom

Zastupitelstvo Pusanu celý projekt Oceanix, který má i záštitu programu OSN Habitat pro udržitelný rozvoj měst a lidských osídlení, již schválilo. A tak už nyní stavbě nic nebrání. To ale neznamená, že na lidstvo ve spojitosti s plovoucími městy nečeká ještě spousta otázek a výzev.

Zatím se příliš neví třeba to, jaký bude život na moři v okamžiku, kdy začne v Asii každoroční sezona tajfunů. Oceanix a Dánové z architektonické kanceláře Bjarke Ingels Group (mimojiné vyhráli i veřejnou soutěž na novou budovu filharmonie v Praze) budou znát odpověď již příští rok.


Města nejsou nafukovací

Udržitelný život na moři je odpovědí na překotný růst měst, která už často dosáhla velikosti takzvaných megalopolí. V nich na malém prostoru žijí desítky milionů lidí, tedy více než v celé České republice dohromady.

Jenže stavění dalších budov ukrajuje cennou půdu v okolí, na které by se mohly pěstovat plodiny. Intenzivní rybolov zase ničí mořské ekosystémy a zásoby podzemních vod rozhodně nejsou nekonečné. To vše jen prohlubuje problém, jak miliony obyvatel uživit. Princip, na kterém soběstačné a udržitelné koncepty stojí, je jednoduchý: Žádné město nemůže sníst více jídla a vypít více vody, než dokáže samo vyprodukovat.

Kdy budeme stavět další města na vodě? Zjistíte tady:

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

Plovoucí město v Karibiku: Bydlení snů pro 15 000 lidí

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Flotila domů: Luxus na vodě se staví v Dubaji

Flotila domů: Luxus na vodě se staví v Dubaji

 

Články odjinud