Infinitus Plaza: Dům chlazený deštěm

Infinitus Plaza: Dům chlazený deštěm
Sdílej
 
Co umí dnešní stavitelé? Dokonalé linie, rafinovaná propojení a špičkové splynutí s moderní technologií. Tak vypadá dům Infinitus Plaza v jihočínském velkoměstě Kanton, který je chlazený deštěm.

Studio Zahy Hadid sídlí v Londýně a patří ke špičce světové architektury. Je to jen pár týdnů, co dokončilo stavbu Infinitus Plaza v jihočínském velkoměstě Kanton. S osmi patry a výškou 35 metrů to není žádný mrakodrap, ohromuje ale designovou harmonií a chytrými technologiemi. Poslouží jako sídlo čínské farmaceutické společnosti Infinitus.

Infinitus: Nekonečné propojení

Budova ve tvaru ležaté osmičky nemá jen symbolizovat nekonečno, ale též svým spletitým tvarem zajistit dokonalé propojení všech prostor. Dvojice několikapatrových mostů je umístěna tak, že se dostanete z jednoho konce na druhý opravdu rychle, navíc ještě poznáte celý komplex ze všech stran. Budova vznikla na místě opuštěného letiště ve městě Paj-jün, a to přímo nad linkou metra. Je tak přímo napojená na celé město podzemní dráhou.

Infinitus Plaza ukrývá tři patra zahrad •  ZAHA HADID STUDIOS, PHOTOGRAPH BY LIANG XUE, PHOTOGRAPH BY FELIX AMISS

Dům chlazený deštěm

Srdce domu představuje inteligentní počítačový systém, který spravuje chod celého komplexu. Pohání ho energie ze solárních panelů na střeše a on ji distribuuje dále. Ovládá například automatický ochlazovací systém. Během období dešťů sbírá budova spadanou vodu a ukládá ji pro nadcházející sezonu. Každé patro má zároveň ve střeše zabudovanou speciální 60 cm širokou membránu naplněnou stlačeným vzduchem.

Mrakodrap a farma v jednom

Mrakodrap a farma v jednom

Šetrné systémy

Jakmile udeří horké letní dny a venkovní plášť budovy se rozehřeje na 35 °C, probudí se systém k životu. Posbíranou vodu pošle do sítě rozprašovačů, které membránu naplní miniaturními částečkami vody. Systém se aktivuje každou půlhodinu na několik málo minut. Troška chladné mlhy stačí k tomu, aby se fasáda zchladila o 14 °C a uvnitř bylo o pět stupňů méně. Stavitelé také využili při konstrukci velkou část recyklovaného materiálu. Více než 25 000 tun železa, mědi, skla nebo hliníku zde nalezlo svůj druhý život.

Světlo proniká celou budovou •  ZAHA HADID STUDIOS, PHOTOGRAPH BY LIANG XUE, PHOTOGRAPH BY FELIX AMISS

Motiv ležaté osmičky •  ZAHA HADID STUDIOS, PHOTOGRAPH BY LIANG XUE, PHOTOGRAPH BY FELIX AMISS

Proti smogu

Jižní Čína patří k nejznečištěnějším regionům světa. Okolí města Kanton tvoří nekonečná zástavba fabrik, výroben a uhelných elektráren a je běžné, že místní přes smog klidně několik měsíců v roce nevidí hvězdy. Infinitus Plaza proto ukrývá sofistikovaný systém čištění vzduchu. Neustále monitoruje množství oxidu uhličitého, polétavého prachu a dalších škodlivin v ovzduší. Podle toho zásobuje prostory čistým vzduchem tak, aby zajistil perfektní podmínky pro lidi uvnitř a nemuset ho neustále cirkulovat na plný výkon masivní klimatizací.

Lze stavět v souladu s přírodou? •  ZAHA HADID STUDIOS, PHOTOGRAPH BY LIANG XUE, PHOTOGRAPH BY FELIX AMISS

Zelená do města

Stavba nabízí několik pater zahrad, a to na střechách ve třetím, sedmém a osmém patře. Naleznete zde pouze tradiční regionální rostliny. Dostatek vody jim zajišťuje automatický zavlažovací systém. Ten část posbírané dešťové vody filtruje a cíleně rozlévá do zahrad. Nepřijde tak nazmar ani kapka deště a celé okolí se osvěží živou zelení. Rostliny pokrývají celkem 50 % střešní plochy. Kromě toho, že ochlazují a čistí vzduch, slouží také jako park s pěšími stezkami pro procházky, posezením i běžeckou rozcvičku.


Pražská Masaryčka

Masaryčka vznikne nedaleko pražského železničního nádraží •  STUDIO HORAK

Londýnské studio staví jeden projekt také v Praze. Stojí za ním Patrik Schumacher, stejný architekt jako v případě čínské ležaté osmičky. Projekt nese jméno Masaryčka a vzniká v blízkosti stejnojmenného vlakového nádraží.

Donedávna se za nádražím ukrývaly opuštěné a nevyužité pozemky, což je v centru velkého města vždycky škoda. Nová Masaryčka bude mít dvě budovy o sedmi patrech. Představí podobné technologické vychytávky jako Infinitus Plaza, jen přizpůsobené pro české podnebí. Centrum města díky ní získá obrovské zelené plochy a místa jak pro práci, tak pro obchody.

Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa

Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Mrakodrap jako z Pána prstenů: Sauronovo oko nad Šen-čenem

Mrakodrap jako z Pána prstenů: Sauronovo oko nad Šen-čenem

 

Články odjinud