Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa

Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa
Sdílej
 
Norská společnost Vestre se rozhodla postavit novou výrobnu. Bude to něco výjimečného. Nejekologičtější továrna na světě vyroste uprostřed lesa a poslouží několika účelům najednou. Sníží tvorbu škodlivin na desetinu a ještě bude fungovat jako turistický kemp.

 

Vestre je norská společnost, která už déle než 70 let vyrábí nábytek. Nejspíš jste o ní nikdy neslyšeli. Zaměřuje se totiž na mobiliář ve veřejném prostranství, tedy nábytek do městských ulic. Dělá lavičky, přístřešky nebo stojany na kola.

Kodaňské kombinace

Nedávno se ve Vestre rozhodli postavit novou výrobnu. Spojili síly s dánským architektonickým ateliérem Bjarke Ingels Group (BIG) a domluvili se, že zkusí něco výjimečného. Studio BIG je proslulé tím, že dokáže postavit dům, který slouží hned několika účelům najednou.

CopenHill: Lyžovačka ve městě na střeše spalovny

CopenHill: Lyžovačka ve městě na střeše spalovny

Možná si vzpomenete, že jsme v posledním ábíčku roku 2019 představovali již existující projekt BIG, kodaňskou spalovnu odpadu CopenHill, jejíž střecha funguje jako lyžařská sjezdovka a zeď jako horolezecká stěna.

V lese mezi stromy

Nová výrobna nábytku má vzniknout poblíž městečka Fangor u švédských hranic uprostřed starého borového lesa. Studio BIG se proto rozhodlo navrhnout nejekologičtější továrnu na světě. Tvůrci začali tím, že ji navrhli opravdu mezi stromy. Základní myšlenkou je nezabírat ani o centimetr více místa, než je nutné. Jen pár kroků od zdí tak budou vzrostlé borovice a živý lesní porost.

Ekologická továrna uprostřed lesa: Může žít člověk v souladu s přírodou? •  Vestre Street Furniture

Továrna The Plus

Továrna ponese podle svého půdorysu jméno The Plus. Samotná budova má být rozdělená do čtyř částí. První bude tvořit skladiště, ve druhé se bude nábytek vyřezávat, ve třetí barvit a ve čtvrté skládat dohromady.

Mezi jednotlivými rameny budovy budou převážet materiály elektrické dodávky. Střední část kladného znaménka poslouží jako místo, kde budou kanceláře a galerie představující nejnovější výtvory designérů Vestre.

Mrakodrap jako z Pána prstenů: Sauronovo oko nad Šen-čenem

Mrakodrap jako z Pána prstenů: Sauronovo oko nad Šen-čenem

Ekologická budova

Zdi, podlahy a střechy továrny budou z co nejudržitelnějších materiálů. Základ vytvoří recyklovaná ocel a dřevo přímo ze stromů v lese poblíž městečka Fangor. Aby byla továrna energeticky soběstačná, osadí střechu úctyhodných 1200 solárních panelů. Ty jsou schopny vyrobit dostatek energie až pro padesát rodinných domů.

Budova bude mít zvláštní systém ukládání tepla a chladu spojený s tepelným čerpadlem, které dovede dostat na povrch optimální teplotu z hlubin země. V létě tak dokáže prostory efektivně chladit a v zimě zase vyhřívat.

Ekologická továrna uprostřed lesa: Návštěvníci mohou sledovat zrod nábytku •  Vestre Street Furniture

Kemp v továrně

Prostředek budovy kompletně pokryje zeleň a poslouží jako ubytování pro výletníky. Přes den budou mít možnost z ochozů pozorovat, jak se pokácené stromy mění na pestrobarevný mobiliář. Večer si tu pak mohou svobodně postavit stan a využít tak budovu uprostřed lesa jako prvotřídní kemp.

Podle propočtů studia BIG bude mít výrobna nábytku The Plus o 90 % nižší spotřebu energie než srovnatelná továrna klasického střihu. Jak je vidět, ekologicky to jde i bez kompromisů. Už se těšíme na něco takového i u nás.

Ekologická továrna uprostřed lesa: Návštěvnické centrum ve středu továrny •  Vestre Street Furniture

Zelená olympiáda

K závazku bojovat se znečištěním se připojil i Mezinárodní olympijský výbor. Jeho nové sídlo ve švýcarském Lausanne nyní dostalo prestižní americkou cenu za výjimečně udržitelnou, zdravou a kvalitní stavbu.

Stavitelé byli schopni zrecyklovat a znovu použít 95 % zbytků a stavební suti z původní budovy. Spotřeba energie se snížila na polovinu a díky flotile vodíkových aut naopak o polovinu stoupl počet bezemisních dopravních prostředků.

Budova je navíc zdravá nejen pro přírodu, ale i pro ty, kdo v ní tráví čas. Díky chytrému návrhu je v devíti z deseti místností skvělý výhled, čerstvý vzduch a dostatek prostoru.

32 pater divočiny: Z betonu roste Duhový strom vysoký jako brněnský AZ Tower

32 pater divočiny: Z betonu roste Duhový strom vysoký jako brněnský AZ Tower

Prvok: První český dům, který vznikl díky 3D tisku

Prvok: První český dům, který vznikl díky 3D tisku

Odolné a ekologické: Moderní chalupy zapadají do srdce přírody

Odolné a ekologické: Moderní chalupy zapadají do srdce přírody

 

Články odjinud