CopenHill: Lyžovačka ve městě na střeše spalovny

CopenHill: Lyžovačka ve městě na střeše spalovny
Sdílej
 
Dánsko je jedna z nejníže položených a nejplacatějších zemí v Evropě. Donedávna ještě platilo, že fandové do lyžování si toho v Dánsku moc neužijí. To se ale změnilo. V Kodani vyrostla ultramoderní spalovna odpadu. Napadlo by vás vylézt na střechu spalovny? Na CopenHillu můžete lyžovat, běhat, cvičit nebo pilovat horolezecké dovednosti.

 

Nejvyšší vrchol Dánska se jmenuje Møllehøj a má nadmořskou výšku 171 metrů. Když si v Brně vyjdete na Špilberk, budete o více než 100 metrů výš a kdybyste se vydali na pražský kopec Ládví, dostanete se do dvojnásobné nadmořské výšky, než se nachází vrcholný bod Dánska. Donedávna tak ještě platilo, že fandové do lyžování si toho v Dánsku moc neužijí. To se ale změnilo. V Kodani vyrostla ultramoderní spalovna odpadu. Mimo slouží i jako rekreační park, kterému dominuje umělý lyžařský svah postavený přímo na střeše.

Lyžařský svah ve městě

Celý koncept vymyslela architektonická studia BIG a SLA Architects. Podle vlastních slov chtěli využít toho, že Dánsko je chladná země, kde několik měsíců v roce sněží – jenže kvůli absenci hor si není kde sníh pořádně užít.

Spodní část sjezdovky CopenHill je ideální pro učení se na lyžích •  CopenHill

Lyžaři proto jezdí autem do Švédska, což znamená spoustu hodin v autě. Teď jim bude stačit svézt se městskou hromadnou dopravou až přímo ke svahu. Autoři projektu navíc střechu spalovny pokryli speciálním povrchem, který umožňuje lyžovaní i v létě.

CopenHill má tři obtížnosti

Sjezdovka má délku 450 metrů. Nabízí strmé i poklidné části. Horní část je černá, abyste mohli nabrat rychlost, prostředek by se dal zařadit mezi červené sjezdovky a nakonec vás čeká poklidný finiš po modré. Milovníci triků tu najdou i freestyle park. Nechybí ani lanovka pro cesty nahoru a nástupu na lanovku si dokonce budete moci půjčit lyže nebo dokoupit výbavu. Na samém vrcholku svahu vzniká ještě restaurace s dánskými specialitami.

Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa

Nejekologičtější továrna světa vyroste uprostřed lesa

Pro běžce i lezce

Pokud nejste fandové do lyžování, můžete si zde třeba zaběhat. Na vrcholek budovy vede hned několik cest, které slouží hlavně pro trénink krosovým běžcům a fandům do silově--vytrvalostního sportu crossfit. Ti totiž nahoře najdou i hrazdy a bradla pro zocelování svalů horní části těla. Nahoru ovšem můžete vystoupat pohodlně po schodech. Příští rok na jaře se u spalovny otevře největší horolezecká stěna na světě. Povede po fasádě budovy a bude 85 metrů vysoká a 10 metrů široká. Její obtížnost má být přitom nastavena tak, aby rostla s každým překonaným metrem.

CopenHill: Pod střechou odpadky, na střeše příroda •  CopenHill

Ekologická spalovna

I samotná spalovna je v mnoha ohledech zajímavá. Byla postavena v roce 2017 a funguje také jako elektrárna. Pro výrobu energie ovšem nespaluje uhlí nebo zemní plyn, nýbrž právě odpadky. Díky moderním technologiím je dokáže proměnit v energii pro 30 000 a teplo pro 70 000 kodaňských domácností.

Příroda uprostřed Soulu: Jak oživit zpustlou čtvrť velkoměsta?

Příroda uprostřed Soulu: Jak oživit zpustlou čtvrť velkoměsta?

Paliva má díky naší přehnané výrobě odpadků dost – za rok ho spálí celých 400 000 tun. Kromě toho také nenápadně upozorňuje na problematiku vypouštění škodlivých látek do ovzduší. Vždy, když množství vypuštěných emisí dosáhne hmotnosti 250 kg, vytvoří její komín kroužek páry, který nasvítí laserem.

Spalovna CopenHill v Kodani funguje a prostě žije! •  CopenHill

Projížďka v dunách

Chcete zažít lyžovačku na umělém povrchu? Doporučujeme vydat se do sousedního Německa. V Bavorsku u městečka Hirschau asi dvacet kilometrů od českých hranic se nachází umělý kopec z bílého písku, který vznikl při těžbě kaolinu. To je hornina používaná pro výrobu keramiky a porcelánu. Těžba po sobě zanechala obrovské množství jemného prachu, jež postupně narostl až do výšky 120 metrů. Dnes se kopci říká Monte Kaolino a má i svou lanovku. Ukázalo se, že kaolinový písek je vynikající podklad pro lyžování a snowboarding. Navíc mu nezáleží na počasí – na písku si skvěle zajezdíte i uprostřed léta!

 Ze skládky ekologický ráj sportu

Ze skládky ekologický ráj sportu

Zelená tržnice: Příroda ve velkoměstě

Zelená tržnice: Příroda ve velkoměstě

Šílená architektura nebo budoucnost? Dům pro majitele elektromobilu Cybertruck

Šílená architektura nebo budoucnost? Dům pro majitele elektromobilu Cybertruck

 

Články odjinud