Nejšílenější místa na lyžování

Nejšílenější místa na lyžování
Sdílej
 
V nejnovějším ABC najdete článek o CopenHill, unikátní sjezdovce na střeše kodaňské spalovny, na které si můžete zalyžovat 365 dní v roce. Že je to bláznivé? Rozhodně! Ale takových šílených míst najdete ve světě mnohem víc. My jsme pro vás vybrali další lyžařská střediska, která rozhodně mezi ostatní nezapadnou.

Lyžování v ráji i nad peklem

Co si představíte pod slovem Havaj? Většina z nás asi květované košile, houpací sítě, kokosy, palmy, průzračně čisté moře, zkrátka ráj na zemi. Jenže málo kdo ví, že na ostrovech, kam ročně míří miliony turistů na pláže, je na některých místech také pěkná kosa. Mauna Kea je nejvyšší neaktivní štítová sopka na světě, a kdybychom počítali i její podvodní část, je dokonce vyšší než Mount Everest. Na horu se dostanete lanovkou a najdete na ní několik lyžařských sjezdovek. Když si vezmete s sebou dalekohled, třeba před sjezdem uvidíte kamaráda v houpací síti na vedlejším ostrově. A že byste rádi podobné dobrodružství blíže domovu? Třeba v Itálii si můžete vyzkoušet lyžování na sopce Etně. Jsou na ní dvě lyžařská střediska a výhled na moře vás nemine. A pozor! Etna je pořád aktivní.

Tohle se nám vybaví, když se řekne sopka, jenže na italské Etně se dokonce lyžuje! •  wikipedia

 Lyžování v obchoďáku

Pokud se chystáte spíše za sluníčkem, k moři, ale zároveň byste si chtěli užít projížďku na lyžích, zaleťte si do Dubaje. V tamním Mall of Emirates můžete smáznout sjezdovku i nakupování v oblíbených obchodech za jedno odpoledne. V jednom z největších obchodních středisek na světě najdete krytý lyžařský areál o rozloze 22 500 m2. 5 svahů různých obtížností, koryto pro snowboardisty, vlek, lanovka, prostor pro stavbu sněhuláků a pohled na ženy s hidžábem na sjezdovce. I to je slunná Dubaj…

Lyžování pro šílené dobrodruhy

V zemi, kde vládne tvrdý komunistický režim, lidé trpí hlady, často jsou bez elektřiny a když se jim to nelíbí a chtějí utéct, tak je klidně zastřelí, byste luxusní lyžařské středisko čekali asi těžko. Přesto je opak pravdou. Lyžařské středisko Masikryong Pass v Severní Koreji má přes 100 km sjezdovek, ve švech ale rozhodně nepraská.

Stavba v zemi s přísnou diktaturou prakticky zeje prázdnotou •  wikipedia

Diktátorská země dlouho doufala, že rozlehlý areál bude moci hostit část olympiády v roce 2018. Jenže tak se nestalo a jelikož většina místních si lyžovačku rozhodně nemůže dovolit, středisko zeje prázdnotou. Pokud jste však bohatý dobrodruh, můžete se zkusit za severokorejským lyžováním vypravit. Pozor ale, abyste si nic neprovedli - v zemi při operacích často pro nedostatek nepoužívají ani anestetika (látky na umrtvení).

Rekordmani mezi sjezdovkami

Je to pořádně děsivé místo: Manni Prager je nejprudší upravovaná sjezdovka v Rakousku. Někteří dokonce tvrdí, že ani jinde na světě strmější jízdu nezažijete. Pokud chcete sjezdovku zdolat, musíte být dobře připraveni jak fyzicky, tak psychicky. Čeká vás totiž několik kilometrů po téměř svislé stěně. Sjezdovka dosahuje sklonu až 102 % a musí být upravována speciální rolbou na navijáku!

Sjezd Manni Prager je jako jízda po stěně paneláku •  wikipedia

Pokud ale zrovna nejste adrenalinový typ a třeba vás i štve pořád vyjíždět nahoru lanovkou, abyste za pár minut byli zase pod kopcem, zkuste sjezdovku ve francouzském středisku Les 2 Alpes. Čeká vás cesta dlouhá neskutečných 17 kilometrů, což z ní dělá nejdelší sjezdovku na světě. Rekordní je i převýšení: Startujete z bodu ve výšce 3568 m a končíte o 2288 metrů níže. Někdy i pouhá jedna jízda za den stačí.

Auta pro lyžaře: Stylová doprava na svah

Auta pro lyžaře: Stylová doprava na svah

Škola fun carvingu: Naučte se zábavně řezat zatáčky na svahu

Škola fun carvingu: Naučte se zábavně řezat zatáčky na svahu

Nejukrutnější horské dráhy světa

Nejukrutnější horské dráhy světa

 

Články odjinud