Ostře sledovaná sopka: Fagradalsfjall vybuchla na sociálních médiích

Ostře sledovaná sopka: Fagradalsfjall vybuchla na sociálních médiích
Sdílej
 
Po 800 letech klidu se otevřela na islandském poloostrově Reykjanes země a ven začala vytékat láva. Na svět vykoukl sopečný benjamínek. Erupce sopky Fagradalsfjall se v době globální pandemie, vyspělých technologií a rozvinutých sociálních médii stala netradiční atrakcí.

Toho dne si piloti vrtulníků kroužících u islandského letiště Keflavík něčeho všimli. Že mají monitorovat novou sopku v údolí Geldingadalur, to pro ně nebylo nic nového. Ale že se kilometr od ní otevře puklina, ze které vyteče žhavá láva? To byla novinka!

Na Velikonoční pondělí kolem poledne tak začalo hrozit, že se proud lávy z nové trhliny dostane k sopce, která opodál v poklidu plivala žhavé magma od 19. března 2021.

8 nej erupcí sopek při pohledu z Vesmíru

8 nej erupcí sopek při pohledu z Vesmíru

Erupce po dlouhém čase

Březnové erupci sopky na Islandu předcházelo několik desítek tisíc zemětřesení. Většina z nich byla velmi lokální, jiná zachytily pouze citlivé specializované přístroje. Všechna měření naznačovala, že se po 800 letech vulkanického klidu stane na poloostrově Reykjanes něco zajímavého.

Bylo v tom určité riziko, protože zde leží mezinárodní letiště Keflavík a jde o nejlidnatější část celého Islandu. Když začala vytékat v březnu láva v údolí Geldingadalur rychlostí přibližně 6 m3 za sekundu, vědci i obyvatelé 10 km vzdáleného městečka Grindavík si oddechli. Ničení civilizace nehrozilo, chování nováčka mezi sopkami se dalo označit za pohodové.

Sopka Fagradalsfjall na Islandu: Magmatický turistický magnet •  Profimedia.cz

Veřejná sopka

Sopka Fagradalsfjall se projevujetím, že nevypouští ve velkém objemu smrtící plyny a nedochází k explozivní činnosti, která by měla za následek vznik žhavého mračna. Namísto toho láva vytéká a spéká se do zatím 20metrového komína a pomalu zaplňuje údolí.

Cesta kolem světa: Sopky

Cesta kolem světa: Sopky

Z toho důvodu mohli hned druhý den dojít do údolí Geldingadalur turisté. Během následujících týdnů jich bylo přes deset tisíc. Islandští policisté je nevyhazovali. Postavili k sopce online kameru a meteostanice, které pomáhají návštěvníkům zhodnotit, jestli jsou objemy nebezpečných plynů v přijatelné normě a zda jim do procházky nebude pršet, sněžit nebo foukat vítr.

Dobrovolníci pak vytyčili oficiální přístupovou stezku a dohlížejí na bezpečnost. Při pohledu na fotky není divu, že se výletu říká „jen tak si dojít do Mordoru a zpátky“.

Sopka Fagradalsfjall na Islandu krátce po březnovém zahájení erupce •  iStock

Fagradalsfjall na sociálních sítích

Že si turista vyfotí selfie s lávou a pochlubí se na sociálních sítích, to je jedna věc. Dostat se bezpečně a blízko k sopce je ale mnohem důležitější pro vědce. Ti rychle poznali, že mají co dělat s relativně vzácným typem havajské erupce, při které pomalu vytékající láva formuje štítovou sopku s mírně ukloněnými svahy.

Po okolí začali stavět laserové senzory rychlosti rozpínání lávy a s drony sbírat vzorky uvolněných plynů, o samotné lávě nemluvě. Ta je speciální. Sopka totiž vychází ze středoatlantského hřbetu, který se vytváří kontaktem euroasijské a severoamerické kontinentální tektonické desky.

Prostě peklo: Sopky a srážky pevninských ker

Prostě peklo: Sopky a srážky pevninských ker

Jejich pohybem vůči sobě se magma z nitra země dostává na povrch. Obvykle se tak děje na dně oceánů, vyzvednuté vzorky lávy jsou tedy ovlivněné slaností a tlakem vody. Island je jedno z mála míst, kde se magma z hřbetu může dostat na vzduch. Nestává se to často, proto jsou nové vzorky důležité.

Nejistá budoucnost

V současnosti je nová sopka ještě nepojmenovaná, protože není jisté, jak vlastně bude vypadat. Stejně tak není odpověď na otázku, jak dlouho to celé bude trvat. Ani experti se neshodnou, zda za několik měsíců bude po všem a na mapě se objeví nová sopka, anebo se neustálá sopečná aktivita v údolí Geldingadalur stane turistickou a vědeckou atrakcí na další desítky let a krajina na poloostrově Reykjanes se zásadně změní.

Studenti geologie z univerzity v hlavním městě Reykjavíku se vypravili na exkurzi k sopce Fagradalsfjall •  University of Iceland

Sopka z gauče

Žijeme v době sociálních sítí a většina návštěvníků sopky posílá fotky z telefonů přímo na Facebook, Twitter a Instagram. Poprvé v historii je zrod nového vulkánu přenášen do celého světa detailně a prakticky okamžitě.

Vidíte, jak den po dni sopka roste. Jak se v její bezprostřední blízkosti vyskytují stovky lidí. Jak vědci měří výšku lávové vrstvy (asi 8 metrů) a její teplotu u kráteru (kolem 1200 °C). Můžete žasnout nad záběry do kráteru z dronů a sledovat časosběry. Můžete být zkrátka u toho. Zde je několik míst, kde začít:

Instagram – do vyhledávání zadejte Geldingadalur

Twitter – geolog Petr Brož @Chmee2 a biochemická laboratoř na Islandské univerzitě @rockhardIES

YouTube – živý přenos sopky najdete po zadání „Live from Geldingadalir volcano“

www.ruv.is/english – islandský server, na kterém najdete nejnovější fotky přímo od sopky

VIDEO ABC rozhovor: Petr Brož o sopkách

VIDEO ABC rozhovor: Petr Brož o sopkách

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Supervulkán: Jak ochladit sopku

Supervulkán: Jak ochladit sopku

 

Články odjinud