Věda očima studentů: Sopky Českého ráje, které vytvořily Trosky

Věda očima studentů: Sopky Českého ráje, které vytvořily Trosky
Sdílej
 
Ondřej Paul Krüger v rámci projektu ábíčka s gymnáziem da Vinci v Dolních Břežanech zkouší, jaké je to být novinářem. Studenti 1. ročníku gymnázia v předmětu geografie píší odborné články, které publikujeme v našem seriálu Věda očima studentů.

 

Podle jedné z definic je činná sopka taková, která vybouchla přinejmenším jednou v historické době, tedy v posledních 5 000 letech. Část vědců rozpětí rozšiřuje až na 10 000 let. V závislosti na konkrétní definici existuje na světě od 500 do 1 500 činných sopek. Letos v březnu se k životu probudila např. sopka na islandském ploostrově Reykjanes. Facinující pohled na chrlící lávu a horké plyny přilákal turisty a místo se stalo aktrakcí.

V České republice dnes už žádnou činnou sopku nenajdeme, přesto aktivní sopečná činnost českou krajinu utvářela. Nejznámějším územím tohoto typu je Český ráj

Pohled do minulosti

V dávných dobách byl kraj Českého ráje zaplavený křídovým mořem. Po něm zůstaly mohutné usazeniny, které vytvořily rozsáhlou pískovcovou tabuli. Ta se koncem druhohor v důsledku tektonické činnosti rozdělila na menší části. Výlevy sopečných hornin (čedič, znělec) vytvořily budoucí čedičové vrchy. A za miliony let vlivem vody, větru a dalších faktorů se vytvořil tento magický kraj, Český ráj.

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

Výbuch sopky

Nejproslulejší dominantou Českého ráje jsou Trosky. Jedná se o ojedinělou stavbu umístěnou na skalním útvaru, vlastně vyhaslé sopce.

Hrad a hora Trosky leží uprostřed oblasti, která vznikla před 90 miliony let jako usazenina. Její raritou je, že zde došlo k dvouvyvřelině z jednoho jádra, zhruba sto metrů od sebe.

Hrad Trosky v Českém ráji •  Wikipedia

Trosky jsou pozůstatkem dvojité malé sopky typu struskového kužele. Aktivní byla před asi 17 miliony lety v době třetihor. Při jednotlivých erupcích bazanitového magmatu, připomínajících projevy italské sopky Stromboli, byly do vzduchu vyvrhovány úlomky sopečných strusek a sopečné bomby, které postupně navršily dva menší kužely. 

Světová rarita Český ráj

V závěrečné fázi vytvořilo magma v dutinách pod povrchem dva mohutné suky, které při vytlačení vzhůru deformovaly původní kužely. Konečný tvar Trosek je pak dílem eroze, která odnesla nesoudržné sopečné uloženiny, ze kterých se zachovaly jen drobné relikty, a vytvořila obě ikonické skalní věže. Celek je světovou přírodní raritou.

Český ráj je chráněnou krajinnou oblastí •  iStock

Chránit a zachovat

Stávající chráněná krajinná oblast Český ráj byla vyhlášena jako první CHKO v roce 1955. Jejím posláním je ochrana geomorfologických hodnot, zachování typického vzhledu krajiny a udržení celkové biologické rozmanitosti. Je součástí geoparku Český ráj, který byl do prestižního seznamu evropské sítě geoparků zařazen v říjnu 2005.

Supervulkány: sopky, která by nás mohly vyhubit

Supervulkány: sopky, která by nás mohly vyhubit

Peklo a chlad vesmírných sopek: Kde všude ve sluneční soustavě najdeme vulkány?

Peklo a chlad vesmírných sopek: Kde všude ve sluneční soustavě najdeme vulkány?

Supervulkán: Jak ochladit sopku

Supervulkán: Jak ochladit sopku

Autor

Ondřej Paul Krüger

 

Články odjinud