Věda očima studentů: Časovaná bomba aneb život ve stínu Vesuvu

Věda očima studentů: Časovaná bomba aneb život ve stínu Vesuvu
Sdílej
 
Isadora Buehlerová v rámci projektu ábíčka s gymnáziem da Vinci v Dolních Břežanech zkouší, jaké je to být novinářkou. Studenti a studentky 1. ročníku v předmětu geografie píšou odborné články, které publikujeme v našem seriálu Věda očima studentů.

 

Možná jste někdy slyšeli o Pompejích. Jak byly roku 79 našeho letopočtu vymazány z povrchu světa a na skoro 2000 let zapomenuty. Co však mělo sílu zničit celá města a při tom zabít přinejmenším 1600 lidí? Odpovědí je činná sopka jménem Vesuv. Kvůli svým katastrofickým výbuchům se těší velké slávě.

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Zrod Vesuvu

Přibližně před 25 000 lety došlo ke kolizi africké a euroasijské tektonické desky. Výsledkem bylo stvoření Vesuvu (výška 1028 m) v Itálii nad Neapolským zálivem. Dnes se 8 km pod ním nachází přibližně 400 km² hluboký rezervoár magmy. Vesuv zatím za svou existenci vybuchl nejméně padesátkrát, naposledy roku 1944.

Nejnebezpečnější sopka

Pro experty je v tuto chvíli těžké předvídat, co Vesuv v budoucnosti udělá. Jde o nejvíce monitorovanou sopku na světě. Je sledovaný každý den v roce prostřednictvím senzorů a v pozorovatelně, která je umístěna přímo na jeho vrcholu.

V okolí Vesuvu je velmi úrodná půda. Pěstují se tady třeba údajně nejlepší rajčata v Itálii. •  iStock

V rozmezí 32 kilometrů od sopky se v tuto chvíli nachází přibližně 3 miliony obyvatel, což z Vesuvu činí nejnebezpečnější sopku na světě. Jelikož lidem  hrozí smrtelné nebezpečí, italská vláda rozhodla darovat 30 000 EUR těm, kteří se odstěhují. Tyto peníze však na založení nového života někde v bezpečné vzdálenosti od sopky stačí jen malé skupině lidí. Neapol, nacházející se nedaleko Vesuvu, je v tuto chvíli třetí nejlidnatější město Itálie.

Pompeje: Rychlá zkáza

Roku 1631 byly známky nadcházejícího výbuchu sopky zjevné týdny předem. V dnešní době by v takové situaci bylo dost času na evakuaci. Roku 79 byly ale Pompeje a města v okolí pohřbeny za několik hodin prakticky bez varování. Někteří lidé před nebezpečím utekli, ti, kteří se rozhodli zůstat, většinou zahynuli. V té době bylo v Pompejích asi 20 tisíc lidí.

Z Pompejí, které sopka zničila v roce 79, zbyla jen troza. •  iStock

Čevená zóna

Kdyby dnes došlo k výbuchu sopky, jako první by byli evakuováni lidé z červené zóny, nejnebezpečnější oblasti o rozloze o 200 km², kde žije přibližně 600 000 obyvatel. Domy jsou tady převážně postaveny nelegálně a většinou nesplňují ani státní normy. Nemají základní potřebnou odolnost vůči vulkanické aktivitě.

Při náhlém výbuchu by velká část lidí v červené zóně měla velmi malou šanci na přežití. Problém jsou také úzké cesty okolo Vesuvu, které nebyly stavěny pro masovou evakuaci. V plánu je na evakuaci červené zóny určeno 72 hodin.

Ostře sledovaná sopka: Fagradalsfjall vybuchla na sociálních médiích

Ostře sledovaná sopka: Fagradalsfjall vybuchla na sociálních médiích

Žlutá zóna

Po červené zóně by byla evakuována žlutá. Ovšem za předpokladu, že výbuch bude silný a nebezpečí bude hrozit také tam. Oblast je mnohem větší a také nejvíce zalidněná. Zahrnuje města Salerna, Neapole, Avellina a Beneventa. Existuje ještě menší modrá zóna, která je součástí žluté, a má navíc zvýšené nebezpečí povodní.

Nevyzpytatelný Vesuv

U Vesuvu se nedá přesně určit, jaký typ erupce asi nastane. Výbuchy mohou být různé. Není jasné, jestli u příštího hrozí i láva, avšak kdyby Vesuv přeci jen vybuchl s lávou, tak by mohla způsobit velké škody. Hrozí také pád tefer, což je déšť pyroklastického materiálu a vulkanického popela. Podle studie z roku 1990 by pád tafer mohl ohrozit téměř všechny střechy ve městech a vesnicích, které jsou v blízkosti Vesuvu, a alespoň 20% střech v Neapoli.

Vesuv je činná sopka, která se jednou může probudit k životu. •  iStock

Pliniovská erupce

Výbuchy Vesuvu jsou nepředvídatelné také kvůli andezitové lávě, která může vybuchovat na široké škále. Dojít může mimo jiné k Strombolské erupci s lávou, která je obvykle malá. Nejvíce však hrozí Pliniovská erupce. Je pojmenovaná po Pliniu mladším, který zažil běsnění Vesuvu roku 79 a v dopisech ji popsal.

Pliniovská erupce je velice explozivní a vyznačuje se tzv. pyroklastickými proudy, které jsou výsledkem velkého vyvržení sopečného materiálu vysoko do vzduchu. Tím se vytvoří veliké sloupy tyčící se nad sopkou, které mohou být naváty i nad samotná města.

Sloupy se vlastní tíhou zhroutí a vytvoří pyroklastické proudy. Skládají se z plynů, ztuhlých kousků lávy a sopečného popela. Pyroklastické proudy mohou za téměř všechny oběti Pompejí a Herculanea. Utéci se jim nedá, mohou mít rychlost až 200 m/s, jsou nesmírně horké a spálí vše na své cestě.

Vesuv láká množství turistů. Na sopce je možné se také ubytovat. •  iStock

Život pod Vesuvem

I přes možné nebezpečí se lidé z okolí sopky Vesuv nestěhují. Spíše naopak. Někteří odmítají opustit své rodiště, jiné láká zdejší úrodná půda, která je díky minerálům ze sopky velmi plodná. U Vesuvu se sklízí například jedny z nejlepších rajčat v Itálii.

Magnetem je také turistický ruch, který přitahuje do okolí Vesuvu, do Pompejí a působivé Neapole mnoho zájemců. To podněcuje rozvoj a výstavbu obchodů, restaurací a ubytování.Ostatně ubytovat se je možné i přímo na Vesuvu. A to navzdory faktu, že jde o činnou sopku, která jednou může ukázat svoji ničivou sílu.

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

Sopky v Česku: Hrozí nám nebezpečí?

Podivuhodná místa: Sopka Kīlauea

Podivuhodná místa: Sopka Kīlauea

Doba temna: Sopečný útok na Evropu

Doba temna: Sopečný útok na Evropu

Autor

Isadora Buehlerová

 

Články odjinud