Bouře z Mordoru - Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar

Bouře z Mordoru - Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar
Sdílej
 

Masivní multiplayerová RPG (MMORPG) jsou odnoží obyčejných RPG, tedy "her na hrdiny". Odlišují se od nich jedním, ale výrazným rysem.

V MMORPG totiž tíha všeho světa, který je potřeba zachránit, neleží jenom na vašich bedrech, ale také na bedrech tisíců dalších lidí, rozlezlých po internetu. LotR Online je nejnovější taková hra a v první řadě boduje tím, že je zasazena do důvěrně známého světa. Glum, glum!


World of Warcraft

MMORPG dnes nemají život snadný - existuje tu totiž World of Warcraft, který každý pokus o konkurenci nakonec vždy zadupe do země.

V Turbine to vědí, proto vsadili na jednoduchý recept a všechno, co je na WoW dobré, okopírovali, tu s větším, tu s menším úspěchem. Navíc vynikající grafické zpracování a pěkná hudba naznačují, že tentokrát by to mohlo být skvělé. A je!

Hrdina to zařídí

Celá legrace samozřejmě začíná výrobou hrdiny, tedy volbou rasy, pohlaví, tvaru (je libo svalovce, nebo raději něco obtloustlého?) a pochopitelně povolání. Pak už jenom kliknete na magické tlačítko "hup tam"... a jste tam. Kde? Ve Středozemi.

Středozem, jak má být

Na celé hře je nejlepší právě zasazení. Jako lidé sice začínáte v bezvýznamné vesničce, ale hned další zastávka je Hůrka včetně hospody U Skákajícího poníka a jejího roztržitého velitele Máselníka.

Že v jedné komůrce nahoře potkáte Chodce, jistě netřeba zmiňovat - a tím se dostáváme k druhému opěrnému bodu hry, k příběhu.

Možná byste ho u MMO nečekali, ale opravdu tu je; zatímco vy si likvidujete přerostlé pavouky v močálech, kdesi na pozadí balí Frodo se Samem ponožky a chystají se na výlet.

Ve hře se můžete tu a tam k některému ději známému z knihy či filmu přichomýtnout, víc ho bude v přídavcích ke stažení.


A jinak?

Jinak je LotR Online klasické MMORPG. Začínáte jako nýmandi na úrovni jedna, mydlíte monstra, plníte úkoly, za všechno získáváte zkušenost -a když je jí dost, udělá to "ding" a jste na vyšším levelu.

Současně s vámi takto postupují tisíce další hráčů, vy můžete plnit questy s nimi, povídat si, družit se a veselit. Lidé pocházejí pochopitelně z celé Evropy a hlavním komunikačním jazykem je angličtina, ale najdou se i hraví Češi.

I když je herní rozhraní v některých ohledech nešikovné a některé herní principy zatím nedoladěné, tenhle výlet do Středozemě za to určitě stojí.




V čí roli vybílit Sauronovi kurník

Při tvorbě postavy máte na výběr ze sedmi povolání:
- lore-master bojuje zejména kouzly
- minstrel naopak kouzly léčí
- hunter likviduje monstra lukem
- guardian nejvíc vydrží, zvlášť když ho na vyšší úrovni vybavíte těžkým brněním a štítem
- champion je válečník do první řady
- captain je podpůrná profese, která tu dá ránu, tu vyléčí zranění
- burglar sází na neviditelnost a zákeřné útoky zezadu




Hodnocení: *****
+ svět Pána prstenů, spousta známých míst v nádherném provedení, do toho dobře zakomponovaný příběh
- chvilku trvá, než do hry člověk pronikne, nedoladěné UI, nutná alespoň základní znalost angličtiny, měsíční poplatky za hraní
Výrobce: Turbine
Web: www.lotro-europe.com
Fan web: www.lotronline.cz