Sopka za rohem: Život na Islandu je plný aktivit... sopečných!

Sopka za rohem: Život na Islandu je plný aktivit... sopečných!
Sdílej
 
Život na Islandu se sopkou za rohem přináší spoustu zajímavých aktivit – třeba tu sopečnou. Nevíte dne ani hodiny, kdy se magma dostane na povrch a kde k tomu dojde. Přibližně čtyři tisíce obyvatel města Grindavík na poloostrově Reykjanes o tom vědí své.

Láva na vzduchu

Za humny islandského města Grindavík se 19. prosince 2023 po týdnech nepřetržitých otřesů otevřela země a na povrch se vyvalila láva. Zatímco evakuovaní lidé z Grindavíku se strachem sledovali na záběrech z webkamer běsnění živlu, pro nás v bezpečí střední Evropě to byla fascinující podívaná.

Začátek soptění se totiž podařilo zaznamenat od samého počátku. Mohli jsme sledovat, jak se pozvolně otevírala přibližně čtyři kilometry dlouhá trhlina a na stále více místech se objevovaly lávové fontány. Místa, kde byla láva kvůli unikajícím sopečným plynům vyvrhována do výšky nižších stovek metrů. A jak po dopadu dává vzniku lávovým proudům rozvalujících se krajinou.

Když se desky hýbou

Podobně jako u třech předchozích sopečných erupcí v posledních třech letech, ke kterým na poloostrově došlo, i tentokrát jsme měli co dělat se sopečnou činností typu výlevu z trhliny. Ale to by vás nemělo překvapovat. Pro tuto část Islandu je typická.

Povrch je tady totiž výrazně popraskán kvůli oddalování litosférických desek od sebe – Severoamerické a Euroasijské. Navíc magma, které se tu dostává ve velkém množství na povrch, je chudé na sopečné plyny. Místo zničujících explozí a pyroklastických proudů proto tady vídáme „jen“ lávové výlevy.

Stavba valu na zastavení proudící lávy •  Profimedia.cz

Sopka za domem

Jenže tentokrát se láva začala roztékat na špatném místě. V těsné blízkosti města Grindavík a geotermální elektrárny Svartsengi zásobující teplem a elektřinou na dvacet tisíc domácností. Stačilo přitom, aby se trhlina otevřela o 200 metrů jižněji a láva by se vydala k městu.

Grindavík i elektrárna Svartsengi je v tuto chvíli v bezpečí. Erupce záhy skončila. Jenže nikdo neví, na jak dlouho. Oblast Reykjanes se už zase třese, takže se v podzemí zase něco chystá. Místní obyvatele tak nejspíše čeká pár desetiletí života se sopkami za humny.

Už to tady bylo

Islanďané s tím ale mají zkušenosti. Při sledování záběrů jsem měl v hlavě dění z ledna 1973, kdy se podobným způsobem otevřela země na ostrově u jižního pobřeží Islandu. I tam vznikla sopka, která zničila stovky domů a dala vzniknout neuvěřitelnému příběhu o boji Islanďanů se sopečnou aktivitou.

Video se připravuje ...

Podcast: Výbuch sopky Hunga Tonga a erupce Fagradalsfjall • Zdroj: Pavel Dobrovský

Sopky ve vesmíru? O kryovulkánech s Petrem Brožem

Sopky ve vesmíru? O kryovulkánech s Petrem Brožem

Věda očima studentů: Časovaná bomba aneb život ve stínu Vesuvu

Věda očima studentů: Časovaná bomba aneb život ve stínu Vesuvu

Sopka se probouzí: Hrozí výbuch supervulkánu?

Sopka se probouzí: Hrozí výbuch supervulkánu?

Autor

Petr Brož

 

Články odjinud