Sopky ve vesmíru? O kryovulkánech s Petrem Brožem

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Sopky ve vesmíru? Nemůže být nic lepšího! Proč jsou kryovulkány důležité vám poví planetolog Petr Brož. A na ty sopky se v našem videu podíváte na vlastní oči! 

Nejdříve si pojďme vyjasnit pár věcí. Tak zaprvé, není sopka jako sopka. Zatímco z jedné vytéká horká láva, z jiné tryská do vzduchu studená voda a plyny.  A za druhé, takové sopky jsou i ve vesmíru.

Zabývá se jimi Petr Brož z Geologického ústavu Akademie věd. Proto měl velikou radost, když byla zveřejněna studie o kryovulkanismu na trpasličí planetě Pluto. Data ze sondy New Horizons, která Pluto oblétávala před 7 lety, totiž označují několik oblastí, kde by k chladné sopečné činnosti mohlo docházet.

Sopky nejen na Plutu

Pusťte si video nahoře. Petr v našem rozhovoru vysvětluje, proč jsou kryosopky zajímavé z hlediska pozemské vědy – jak mohou souviset s dalšími procesy uvnitř planet a měsíců ve Sluneční soustavě.

Pluto totiž není sám. Podobná vulkanická aktivita byla už zdokumentována na dalších objektech, třeba na Enceladu nebo Cereře a na Titanu. I na ty se v něem povídání vypravíme. Tak se pojďte podívat!

Fascinující zajímavostí o vesmíru najdete ve speciálu časopisu ABC a v knize Vesmír, které si můžete objednat tady.

VIDEO ABC rozhovor: Petr Brož o sopkách

VIDEO ABC rozhovor: Petr Brož o sopkách

Soptící Venuše: Aktivní vulkány na druhé planetě

Soptící Venuše: Aktivní vulkány na druhé planetě

8 nej erupcí sopek při pohledu z Vesmíru

8 nej erupcí sopek při pohledu z Vesmíru